In zijn nieuwe boek ​Metromorfose vraagt Bas Kok zich af Hoe de Noord/Zuidlijn Amsterdam en dan vooral Amsterdam-Noord verandert.

In zijn essay onderzoekt Kok de betekenis van de Noord/Zuidlijn die op 22 juli gaat rijden: “wat is er zo bijzonder aan dat ritje van ’n goed kwartier en nog geen tien kilometer? Welk moois gaat hij Amsterdam brengen?”

Kok stelt dat alles in de omgeving van de nieuwe metrolijn net even sneller en groter groeit dan normaal.

“De ondergrondse is tevens de noodzakelijke dotterbehandeling voor het toeristeninfarct van een dichtgeslibde binnenstad. De impact op het tot voor kort ‘spoorloze’ Noord is groot, want het sjieke Zuid en de gouden grachtengordel rijden zomaar dit armste deel van Amsterdam in.

Brengt de metro botsing of verbinding? Willen we dat rijke wijken steeds rijker worden? Hoe verdelen we sociale huurwoningen, hoogwaardig groen en werkgelegenheid? Vóór alles markeert de nieuwe metro de enorme verandering die onze hoofdstad nu ondergaat.”

Het boek wordt op vrijdag 18 mei gepresenteerd in expocafé Zamen (​Zamenhofstraat 150, 15.30 uur). Op zaterdag 19 mei ​vanaf 14.00 uur ​signeert Bas Kok zijn boek bij Boekhandel ​v​an Noord (voorheen Van der Plas) op het Buikslotermeerplein.

Bas Kok (Amsterdam, 1966) publiceerde in 2016 Oerknal aan het IJ over heden en verleden van Amsterdam Noord. Hij publiceert regelmatig in Het Parool en NRC.

​F​oto Bas Kok is van Jitske Scholz