🎞Special: De oorlog van mijn vader

De Zaanstreek is achtentwintig oorlogsmonumenten ‘rijk’.

Het zijn herinneringen aan gebeurtenissen waarvan de generatie voor ons vond dat ze niet vergeten zouden mogen worden.

Achter een aantal van de monumenten schuilt een geschiedenis waarin mensen gefusilleerd werden. Elf mannen bij Neck, vier stakers van de blikfabriek in Krommenie, vijf aan elkaar geketende mannen aan de Zaanweg in Wormerveer, vijf mannen bij wat nu de Bernardbrug heet, tien verzetsmannen aan de Prins Hendrikkade en meer…

In filmhuis De Fabriek staat dinsdagavond 7 mei een special geprogrammeerd. Filmmaker Joost Schrickx probeert in een korte film te reconstrueren wat er gebeurde op de dag dat er op het Kerkplein in Hoorn vijf mannen werden doodgeschoten. Zijn vader was daarvan getuige. Psychiater Bram Bakker voert aansluitend een forumgesprek waarin de vraag centraal staat wat het met iemand (een kind?) doet als je iemand vermoord ziet worden (onder het filmfragment tikken we door)

Ook wordt er een documentaire van Monumenten Spreken getoond, waarvoor filmmaker Robert van Tellingen de inleiding verzorgt.

Monumenten Spreken maakte minidocumentaires van alle achtentwintig oorlogsmonumenten in de Zaanstreek. Hieronder een aantal getuigen die vertelden over een fusillade:

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *