1.700 Zaanse miljonairs (vooral veel in Oostzaan)

Ruim 5 procent van huishoudens in Oostzaan had een vermogen van 1 miljoen of meer in 2020. Dat zijn ongeveer 200 huishoudens in die gemeente. In Wormerland gaat het om ruim 4 procent (± 300 huishoudens) en in Zaanstad om minder dan 2 procent (maar wel om zo’n 1.200 huishoudens).

Zaanstad ligt onder het landelijk middelde van 3,5 procent, Oostzaan en Wormerland scoren daarboven. Vergeleken met Bloemendaal en Laren is dat overigens nog niks, daar is een kwart van de huishoudens miljonair.

Dit blijkt uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bij het vermogen is het bezit van de eigen woning meegenomen en is ook rekening gehouden met de hypotheekschuld. Voor miljonairs is dat overigens niet het belangrijkste: “21 procent bestond uit de waarde van de eigen woning”. Bij niet-miljonairs is de waarde van de eigen woning 75 procent van de bezittingen.

Het aantal miljonairs in Nederland neemt sinds 2014 toe, ook als de inflatie wordt meegerekend. Twee derde van miljonairs zijn ‘bescheiden’ bezitters met een vermogen van tussen de 1 en 2 miljoen. Maar tussen de gemiddelde miljonair en de minvermogende gaapt een grote kloof. Het CBS:

“Miljonairshuishoudens hadden in 2020 een doorsnee vermogen van 1,6 miljoen euro, tegenover een doorsnee vermogen van 56 duizend euro van de overige huishoudens. Het vermogen van miljonairs is hiermee 28 keer zo groot.”

(Ook zonder het eigen huis en de hypotheekschuld mee te rekenen wonen er relatief gezien de meeste miljonairs in Oostzaan en absoluut gezien de meeste in Zaanstad, daar schreven we op basis van CBS-cijfers vorig jaar over: Zaanstad ruim 750 miljonairs, Wormerland bijna 200 en Oostzaan 150.)

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Louis Dirksen

  gewoon het bewijs van de uitspraak dat mochten de buurgemeenten al de verbeelding hebben in Oostzaan toch de centen zitten….

 • Wesky Badhi

  Mede hierom past Oostzaan veel beter bij Landsmeer dan bij Zaanstad. Hopelijk worden Landsmeer, Oostzaan en Wormerland gefuseert met Purmerend en de Beemster zodat ook binnen gemeente Purmerend genoeg landelijk gebied is.

 • W. Wesley

  Laten we Oostzaan gewoon als Oostzaan houden en nergens mee fuseren als het niet nodig is. Er wordt al teveel gecentraliseerd in Nederland en dat zou zonde zijn van onze mooie gemeente waar we toch prettig mogen wonen 😃

 • Louis Dirksen

  Helaas is het al decennia gebruikelijk dat goed geld weggefuseert wordt naar kwaad geld. De nog steeds door de Oostzaanse ziel snijdende verplichte polderconcentratie uit 1979 waarbij het vermogen van de polder Oostzaan werd getransferreerd naar de lege kassen van de waterschappen uit de omgeving doet het ergste vermoeden. Liever een grote plattelandsgemeente met meerdere kernen dan fusie met Amsterdam of Zaanstad……

 • Siem Meijn

  Zo rond 1780 in Oostzaan had men al acht Heerlijkheden, staat er geschreven. Mensen die toen al aardig rijk waren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *