Ruim 5 procent van huishoudens in Oostzaan had een vermogen van 1 miljoen of meer in 2020. Dat zijn ongeveer 200 huishoudens in die gemeente. In Wormerland gaat het om ruim 4 procent (± 300 huishoudens) en in Zaanstad om minder dan 2 procent (maar wel om zo’n 1.200 huishoudens).

Zaanstad ligt onder het landelijk middelde van 3,5 procent, Oostzaan en Wormerland scoren daarboven. Vergeleken met Bloemendaal en Laren is dat overigens nog niks, daar is een kwart van de huishoudens miljonair.

Dit blijkt uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bij het vermogen is het bezit van de eigen woning meegenomen en is ook rekening gehouden met de hypotheekschuld. Voor miljonairs is dat overigens niet het belangrijkste: “21 procent bestond uit de waarde van de eigen woning”. Bij niet-miljonairs is de waarde van de eigen woning 75 procent van de bezittingen.

Het aantal miljonairs in Nederland neemt sinds 2014 toe, ook als de inflatie wordt meegerekend. Twee derde van miljonairs zijn ‘bescheiden’ bezitters met een vermogen van tussen de 1 en 2 miljoen. Maar tussen de gemiddelde miljonair en de minvermogende gaapt een grote kloof. Het CBS:

“Miljonairshuishoudens hadden in 2020 een doorsnee vermogen van 1,6 miljoen euro, tegenover een doorsnee vermogen van 56 duizend euro van de overige huishoudens. Het vermogen van miljonairs is hiermee 28 keer zo groot.”

(Ook zonder het eigen huis en de hypotheekschuld mee te rekenen wonen er relatief gezien de meeste miljonairs in Oostzaan en absoluut gezien de meeste in Zaanstad, daar schreven we op basis van CBS-cijfers vorig jaar over: Zaanstad ruim 750 miljonairs, Wormerland bijna 200 en Oostzaan 150.)