100 jaar geleden: Uit de Rechtszaal (Wild West aan de Zaan)

Een dreigbriefschrijver, die zich In zijn woning verschanste…

HAARLEM, 5 Aug. — De Haarlemsche rechtbank heeft heden de zaken behandeld tegen H. J. S., oud 53 jaar, die beschuldigd werd een dreigbrief te hebben geschreven aan mevrouw de wed. C. Poel—van der Stadt te Zaandam.

Beklaagde verklaarde niet het plan te hebben gehad om deze dame te dooden. Alleen was het hem te doen de aandacht van de Justitie te vestigen op een civiele vordering, die hij nog meende te hebben op haar overleden echtgenoot.

Het O. M. vroeg schorsing der zaak om een onderzoek naar beklaagdes geestvermogens in te stellen. Daarop werd de tweede zaak behandeld. Beklaagde heeft zich tegen zijn arrestatie in verband met het schrijven van den dreigbrief ernstig verzet:

‘van zijn woning maakte hij een fort Cham’bron en schoot met een scherp geladen revolver op de politiemannen.’

Het O. M. bracht hulde aan het beleid der politie en rijksveldwacht. Beklaagde wordt voor dit laatste feit poging tot doodslag ten laste gelegd. Maar ook van deze zaak vraagt het O. M. schorsing om een onderzoek te laten Instellen naar bekl.’s geestvermogens. De verdediger, mr. Peltenburg, sloot zich bij dit verzoek aan.

De Courant 6 augustus 1920 via Delpher
Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *