100 jaar korfballen bij ZKV

Eerder dit jaar vierde Roda uit Westzaan haar 100-jarig korfbal-jubileum, morgen is het de beurt aan ZKV.

De korfbalclub in het Hoornseveld is bij vrijwel alle Zaanse ouders die de afgelopen decennia kinderen op de basisschool hadden bekend omdat ze al meer dan 50 jaar het grootste schoolkorfbaltoernooi ter wereld organiseren.

Korfbalvereniging ZKV is op 10 november 1918 opgericht, als voortzetting van de korfbalverenigingen Door Onthouding Verenigd en de Zaandamsche Korfbal Club die eerder dat jaar waren opgericht.

In 1974 verhuisde ZKV naar sportpark Hoornseveld. ZKV heeft nu ongeveer 325 leden en neemt met 6 senioren en 15 jeugdteams deel aan de competitie en komt met het eerste team uit in de Overgangsklasse. (Historie ZKV)

ZKV is de op twee na oudste korfbalclub van de Zaanstreek, Roda is bijna een jaar ouder, KZ dateert uit 1910.

Foto boven: ZKV in de beginperiode op het terrein bij de gashouder (buurtschap ‘Klein Rome’), onder ZVK 2 kampioen 1e klasse van de Noordhollandse Korfbalbond begin jaren dertig (foto Gemeentearchief Zaanstad).

Deel dit artikel:

Een reactie

  • keess

    Ik geef toe: ZKV heeft een groot schoolkorfbaltoernooi, maar om nu te zeggen dat vrijwel alle Zaanse ouders het toernooi kennen is teveel eer. Ook andere Zaanse clubs organiseren schoolkorfbaltoernooien. Zelfs in Zaandam zijn er twee toernooien omdat de meeste Zaandamse basisscholen voor bijzonder onderwijs naar het toernooi bij ZKC gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *