100 jaar Molenaar Fietsen in Zaandijk

100 jaar geleden, in 1918, begon Johannes Cornelis Molenaar een elektro-technisch installatiebedrijf aan de Lagedijk 9 in Zaandijk, tegenover molen De Bleeke Dood. Hij legde elektriciteit in boerderijen aan en repareerde fietsen.

Zijn kleinzoon Peter Molenaar drijft tegenwoordig de rijwielzaak aan de Dr. J. Mulderstraat in Rooswijk, samen met zijn vrouw Els. Deze maand vierden de Molenaars het 100 jarige jubileum in restaurant De Smuiger, Lagedijk 9 in Zaandijk, het pand waar het allemaal begon.

In 1950 nam de tweede generatie de zaak over: Han Molenaar samen met zijn broer Cees. In 1998 werd de zaak overgenomen door de zoon van Han, Peter Molenaar.

De fietsenwinkel verhuisde naar het voormalige pand van bakker Beumer/De Zeeuw in Rooswijk, Dr. Jan Mulderstraat 9A in Zaandijk. Inmiddels is de vierde generatie aangeschoven, ook Lenco, de zoon van Peter en Els, werkt nu in de zaak.

Els Molenaar zegt dat ze wel weten dat 1918 het oprichtingsjaar was, maar omdat de inschrijving bij de Kamer van Koophandel pas van 1920 dateert, is de oprichtingsdatum onbekend, “we hebben het op 12 september gevierd omdat we op die datum de zaak hebben overgenomen”.

De vooroorlogse foto boven heeft nog een reclame van Hevea banden en Germaan-fietsen, een merk dat tot 1966 werd gemaakt.

Het pand aan de Lagedijk is na restauratie in 2005 restaurant De Smuiger geworden. Het pand is in 1684 gebouwd door Garmet Symonsz, waarschijnlijk als slachterij met woonhuis. Het is nu een rijksmonument. Foto onder uit 2009 (Gemeentearchief Zaanstad).

Uiteraard staat Rijwielhandel Molenaar ook in onze lijst met de oudste Zaanse bedrijven.

 

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Herman Aartsen

  Hierbij mijn felicitaties aan de fam. Molenaar!

  Heb op de Lagedijk nog petroleum gehaald voor m’n stormlantaarn. Zat in een groot vat achter in de schuur.
  Later op de dr. Jan Mulderstraat fietsen gekocht.

 • Hans van Biljouw

  Ja ja, ik herinner het me als de dag van gisteren, kocht er in de jaren ’60 mijn vuurwerk, o.a rotjes van Schuurmans later ook strijker ( Piraatjes).
  .
  http://www.vuurwerkmuseum.nl/index.php/nederland/category/11-60s

 • Jack klerk

  Moest van mijn vader altijd naar ome cees en ome Han voor fiets onderdelen. Dan kwam je daar hadden ze ook nog een duif jodokes heel apart. Tante nel ook een heel lief mens. Werd je wiel tussen de werkbank lade recht gebogen en daarna in een voorvork na gespannen fantastisch. Schaatsen slijpen deden ze ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *