We hebben er weer één! Een persbericht dat we gewoon via copy/paste op de site gooien. Goed geschreven, to the point, informatief. Niks meer aan doen.

Vrijwillige Brandweer Zaandijk 100 jaar

Op 5 september 2017 is het 100 jaar geleden dat “Vereniging Vrijwillige Brandweer Zaandijk” (VBZ) is opgericht. Vóór 1917 bestond de brandweer uit de eigen burgers vanuit Zaandijk, die door de Burgemeester waren aangewezen.

Om de brandweer beter te organiseren werd in 1917 in Zaandijk een vrijwillige brandweerorganisatie opgericht. Dit jubileum willen de huidige leden en oud-leden van Brandweer Zaandijk natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan en zij organiseren dan ook diverse activiteiten.

De Vrijwillige Brandweer Zaandijk heeft nog veel historische materialen in haar bezit, waaronder twee zeer goed onderhouden handspuiten uit 1896 en 1907. Deze hebben begin 20e eeuw nog heel lang dienst gedaan bij vele branden in Zaandijk en buurgemeenten.

Het vrijwilligerskorps van Zaandijk heeft zijn onderkomen in de kazerne aan de Guisweg te Zaandijk, een uitrukpost van de Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland. Met meer dan 120 uitrukken per jaar, professionele materialen en goed opgeleide brandweerlieden gaan de vrijwilligers op naar de volgende 100 jaar!

Verspreid over 2017 zijn en worden er verschillende festiviteiten georganiseerd. Aanstaande zaterdag 19 augustus houdt Brandweer Zaandijk een open dag op de jaarlijkse braderie van Zaandijk. Voor meer activiteiten kunt u gaan naar onze website www.brandweerzaandijk.nl.

Foto: Gemeentearchief (1928)