101 beroemde Zaanse vrouwen

Ze zijn er echt. Beroemde Zaanse vrouwen: meer dan 100 zelfs.

Marijke Höweler (schrijfster, foto links, met regisseur Pieter Verhoeff), Carrie van Bruggen (schrijfster), Jo Hekkert (zangeres), Margaretha Adriana Verkade (wetenschapper), Trien Baas, Nel Bunschoten, Hil Gorter en Gré Groot (korfbalsters, in 1934 kampioen van Nederland), Aagje Bunschoten-Brouwer (het eerste vrouwelijk raadslid in Zaandijk in 1919), Ina Kakes-Veen (feministe en politica), Louise Ero (verzetsheldin).

Diana van den Berg, bestuurslid van de Historische Vereniging Koog-Zaandijk gaat een boek schrijven over 101 inmiddels overleden vrouwen die in de Zaanstreek geschiedenis hebben gemaakt.

Op de website van de Historische Vereniging Koog-Zaandijk is inmiddels een lijst met namen verschenen. Wie over een vrouw in de lijst informatie en/of beeldmateriaal heeft kan contact opnemen met Diana van den Berg.

Foto Marijke Höweler via Wikipedia, Nationaal Archief, Den Haag, Rijksfotoarchief: Fotocollectie Algemeen Nederlands Fotopersbureau (ANEFO).

Deel dit artikel:

6 reacties op 101 beroemde Zaanse vrouwen

 1. Boon schreef:

  Allen erfgenamen van Dr. Aletta Jacobs die het pad voor hun heeft geeffend. Wat dat betreft laten veel vrouwen zich nog steeds de kaas van het brood eten. Het komt niet aanwaaien maar je moet er hard voor werken.

  http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwirzIKvvPfMAhUKD8AKHaH3AIMQFggnMAE&url=http%3A%2F%2Fwww.alettajacobs.org%2F&usg=AFQjCNGlkmiyfFyWdr07XIZOvhk3YwzcxQ&bvm=bv.122852650,d.bGs

 2. vaartje197 schreef:

  geen lijst met namen? of is dit natte vinger werk?, en hebben ze de namen niet

 3. Co Rol schreef:

  Ik las toch echt ZAANSE vrouwen. Maar het blijkt te gaan om vrouwen uit Koog-Zaandijk. Dat verandert de zaak…

 4. De Orkaan schreef:

  Misschien kan Diana daar wat duidelijkheid in verschaffen. Op de lijst staan ook vrouwen die niet in Koog Zaandijk zijn geboren, Carry van Bruggen is zelfs niet in de Zaanstreek geboren. Zij woonde wel lange tijd in Zaandam. Hoe zit het?

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *