102 (ehh… 103… 104) geheime stukken Zaanstad

B&W van Zaanstad wil het liefst zo weinig mogelijk geheim houden, maar dat wil niet echt lukken.

Sinds september 2015 heeft de gemeenteraad 14 nieuwe zaken geheim verklaard (op advies van B&W uiteraard) waardoor de magische grens van 100 werd overschreden: 102 geheime stukken.

Er wordt voorgesteld om bij 13 zaken/documenten de geheimhouding weer op te heffen, aangezien die niet langer nodig is. Maar tegen de tijd dat zoiets geregeld is zijn er natuurlijk weer andere bijgekomen.

Waar gaat dat allemaal over? Bij de Inverdan-rapportage zijn bijvoorbeeld diverse bijlages geheim maar ook bij de stukken over de bouw van Toermalijn zitten geheime bijlagen.

risicosB&W kondigt aan een “Halfjaarlijkse rapportage stand van zaken geheimhouding” op te stellen, dat document is natuurlijk geheim. Dan zitten we dus al op 103. Het stuk waarin aangekondigd wordt de geheimhouding op te heffen van de 13 niet-zo-erg-geheime-stukken is natuurlijk ook geheim. 104!

geheim

Het voorstel om de lijst met geheime stukken geheim te houden is een treffend voorbeeld van de obsessie met geheimhouding in Zaanstad. Wat B&W hier voorstelt is niet om stukken geheim te houden maar om de besluiten om die stukken geheim te houden, geheim te houden. Maar die besluiten zijn helemaal niet geheim, die zijn in alle openheid genomen! Wie terug in de raadsstukken zoekt, kan die besluiten gewoon vinden.

Het zou de raad sieren om respect voor de openbaarheid te tonen en de moed te hebben om deze lijst niet geheim te laten verklaren. Als het moet via een motie, dan zijn ook alle 39 raadsleden aanwezig om het bekende 19-20 toneelstukje op te voeren als de coalitie daar behoefte aan heeft.

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *