120 uur taakstraf voor brugwachter

De rechtbank in Alkmaar heeft de 55-jarige brugwachter Saco H. uit uit Zaandam conform de eis veroordeeld tot 120 uur werkstraf.

Volgens de rechtbank is er sprake van dood door schuld. Op 6 februari 2015 verongelukte de 57-jarige Marijke Fontijn na een val van zo’n 15 meter van de Den Uylbrug.

De vrouw zag de stoplichten over het hoofd en is aan de verkeerde kant van de volgende lichten gaan wachten. Volgens de rechtbank heeft de brugwachter de vrouw over het hoofd gezien terwijl ze wel op de camerabeelden te zien moet zijn geweest.

Reden voor zijn onoplettendheid waren telefoontjes over storingen en onbekendheid met de nieuwe schermen.

Inmiddels zijn er diverse aanpassingen bij de brug en de bediening doorgevoerd.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Cornelie

  Vreselijk dat een mens zijn leven verliest. Ook vreselijk dat de brugwachter onoplettendheid verweten wordt. Wel de procedures aanpassen, zou daar dan toch iets mis zijn geweest (!)

 • Harry de Beuker

  Verschrikkelijk dat Marijke Fontijn,hierbij om het leven is gekomen, maar om nu de brugwachter voor alle gebreken op te offeren is te gek voor woorden. Hoe zit het met de opdrachtgever van deze brugwachter de gemeente Zaanstad? Na diversen rapporten zijn er al verschillende aanpassingen gedaan, Zaanstad er is nog ruimte voor plaatsvervangende schaamte!!!
  Verder wens ik de familie van Marijke nu de rust en sterkte toe die ze verdienen.

  • Barend

   Alles wat Harry zegt.
   Als er diverse aanpassingen bij de brug en de bediening uitgevoerd zijn, dan is dat toch een aanwijzing dat er meerdere partijen schuld dragen? De brugwachter moet werken met het gereedschap dat hij krijgt van de gemeente. Als dat gereedschap achteraf niet al te veilig blijkt te zijn?

 • FRAY

  Waanstad flop van de randstad, het is natuurlijk uitermate erg dat er iemand om het leven is gekomen bij dit incident, maar om de brugwachter te veroordelen terwijl de beste man vast niet met opzet heeft gehandeld vind ik te zot voor woorden,zoek de schuld eerder bij de hoge gemeentefunctionarissen met zulke hoge salarissen dat er geen geld meer overblijft om op iedere bediende brug een brugwachter te plaatsen, mja er is altijd een zondebok nodig wat in de regel eerder een hardwerkende jan modaal is als iemand uit de “gegoede” klasse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *