12V ventilatoren: breed inzetbaar voor verkoeling*

Ventilatoren van 12 volt worden relatief veel gebruikt. Door het lage energieverbruik is dit type ventilator breed inzetbaar. Zo zijn er computer fans op 12 volt te koop. Daarnaast worden 12V ventilatoren ook vaak gebruikt in campers en caravans, omdat je voor dit type ventilator relatief weinig accu verbruik hebt. Sluit je de 12V ventilator aan op het stroomnet? Dan heb je een adapter of trafo nodig om de spanning aan te passen naar de juiste hoogte.

Ingezonden mededeling door TME.eu

Aandachtspunten bij aanschaf 12V ventilator

Wanneer je overweeg een 12V ventilator aan te schaffen, is het belangrijk om op de specificaties te letten. Er zijn bijvoorbeeld ventilatoren met AC en met DC aansluiting. AC staat voor wisselstroom en DC voor gelijkstroom. Bij die laatste heb je een continue, gelijke spanning, terwijl je bij wisselstroom een continue wisseling hebt tussen negatief en positief. Kies je voor een 12V ventilator met DC? Weet dan dat je dan nog een omvormer nodig hebt wanneer je deze op het elektriciteitsnetwerk wilt aansluiten. Het landelijke net werkt namelijk met wisselstroom. Let er daarnaast ook op dat er twee verschillende soorten 12V ventilatoren beschikbaar zijn: het plug-in type en het type met een hard-wired systeem. Voor het hard-wired systeem heb je altijd een stopcontact nodig. Dat kan best lastig zijn, bijvoorbeeld als je de ventilator wilt gebruiken in een camper of caravan. Kies dan voor een plug-in systeem. Deze werkt op batterijen. Dit is ook de beste keuze wanneer je zelf niet zo’n klusser bent. Je hoeft bij deze 12V ventilatoren (b.v. https://www.tme.eu/nl/katalog/ventilatoren-dc-12v_112524/) namelijk alleen de batterijen erin te doen om de fan te laten werken.

* Partnerproductie / Ingezonden mededelingTME. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze commerciële bijdrage.

De beste keuze

Welke ventilator van 12 Volt uiteindelijk voor jouw situatie het best is, hangt van nog veel meer factoren af. Is de hoeveelheid geluid die de ventilator maakt voor jou bijvoorbeeld relevant? Dan is een 12 Volt ventilator te verkiezen boven een ventilator van 230 Volt. De eerste is namelijk vele malen stiller. In een caravan is de 12V ventilator erg bruikbaar achter de koelkast. Omdat de koelkast tijdens het koelen vaak van buiten warm wordt, is het slim om de lucht achter en eventueel boven de koelkast te koelen. In principe kun je zelfs een pc ventilator van 12 Volt als reguliere ventilator aansluiten op het lichtnet. Enige handigheid hierbij is wel vereist. Wil je zelf aan de slag? Dan is het belangrijk om naast de juiste 12V ventilatoren ook het juiste gereedschap en andere materialen bij de hand te hebben. Met het uitgebreide assortiment van ruim 500.000 producten op tme.eu heb je dat binnen de kortste keren voor elkaar.

Deel dit artikel: