145 jaar oud: stereo-foto molen de Eendracht

Een naar schatting 145 jaar oude stereo-glasdia is opgedoken met daarop molen De Eendracht in Wormer. Deze molen zou later de basis vormen van het Van Gelder-concern.

Rene Lute uit Assendelft vond de bijzondere foto. Het glazen plaatje moet in een stereo-kijker bekeken worden om de diepte te zien.

Cees Kingma – maker van de website Monumentaal aan de Zaan – zegt op de website van Zaans Erfgoed dat het wel eens de eerste foto van Van Gelder Zonen zou kunnen zijn. Volgens hem lijkt de compositie sterk op een tekening uit 1888, die in het Noord-Hollands Archief in Haarlem ligt.

Hieronder de tekening uit dat archief. De prent is gemaakt door Johannes Nicolaas Eijman (1871-1959). (klik voor grotere versie)

eendracht noordhollands archief

De Eendracht was oorspronkelijk een oliemolen. In 1726 werd de molen omgebouwd tot papiermolen. Vanaf 1846 werd papier gemaakt met behulp van stoomkracht. De windmolen werd in 1889 afgebroken en als korenmolen herbouwd in Ernst op de Veluwe. In 1942 werd de molen gesloopt.

Hieronder de stereofoto (klik voor grote versie):

de eendracht van gelder

Jur Kingma zegt op de website van Zaans Erfgoed dat het waarschijnlijk een foto van Pieter Oosterhuis was:

“een bekende Amsterdamse fotograaf van stereofoto’s. Hij heeft ook in Zaandam gefotografeerd zoals te zien is op beelden die aanwezig zijn in het Archief van Zaanstad. Ze zijn allemaal zo van rond 1869 -1870. Hij zou ook de stereofoto van de Eendracht gemaakt kunnen hebben.”

In het gemeentearchief van Zaanstad is ook een foto van molen De Eendracht te vinden, dus ook daterend van voor 1889 toen de molen werd afgebroken.

de eendracht zaans archief

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *