150 jaar Zaanlands: deel je foto’s

Voor het boek dat verschijnt ter gelegenheid van 150 jaar Zaanlands Lyceum, is uitgebreid geput uit het archief van de school, het foto-archief van de gemeente Zaanstad, de foto-albums van docenten en oud-leerlingen die een artikel voor het boek schreven en het archief van Monumenten Spreken.

Maar er zijn nog veel meer foto’s. Hier een keuze uit de foto’s die het boek niet gehaald hebben of pas later binnenkwamen.

Heb je zelf foto’s? Stuur een digitaal exemplaar – met beschrijving – naar De Orkaan. In de aanloop van de reünie van de 22e zullen we ze op onze website plaatsen. Voor die reünie is het overigens nog mogelijk om je in te schrijven (met of zonder boek en/of diner). Ook is er een ‘club van 100′ voor mensen die nog iets meer willen doen.

Foto’s delen via mail, Facebook of Twitter.

Foto van ruim 100 jaar geleden, directeur Pelt zit op de onderste rij, derde van rechts.

20160720094108_001

De klas van Marcus Polak, vlak voor of in het begin van de oorlog. De joodse docent moest de school verlaten. In september 1942 werd de aardrijkskundeleraar, 58 jaar oud, met zijn vrouw Truus (45 jaar) in Auschwitz door vergassing omgebracht.

marcus-polak-groot

Foto uit 1946 of 1947, ingezonden door Sonja Puhl-Diehle, met o.a. haar vader Daan Diehle.

1946-of-47-daan-diehle-2

1953, HBS, Klas 3B HBS, foto archief Jaap Plugge: Leraar Rozenhorst, Thijs Raar, Martin van der Horst, Hennie Kooy, Dora Romijn, Arie Hazelkamp, Jan Havik, Jaap Plugge, Kees Kuivenhoven, Klaas Vermeulen, Frits Prinsze, Dirk Schuurman, Lineke Out, Rolien Frickers, Marjan Collet, Tineke Pauw, Piet Buis, Nel de Groot, Gerda van Konijnenburg, Marjan Schuddeboom, Ada Latenstein, Inge de Lange, Jan Huig, Rudi Metselaar, Jan van Veen, Wim Staal, Jan Zwart.

zaanlands-1953-klas-3b-hbs-jaap-plugge

Foto uit de jaren ’50: met o.a. docenten Lemaire, Jansen, Zwaga, Oosthuizen en Simons.

oosthuizen-zwaga-simons-lemaire-jansen

Eind jaren zestig, met meneer Estié, tweede van links Orkaan-redacteur Piet Bakker (tussen Peter Klerk en Sjoerd Bierlee?). Verder o.a. Ron Brizee, Anneke Wiersma, Jaap van Vliet, Wilhelmien Thies, Aad Boon, Han Prast, Eddy de Dood, Carla Komen, Annemarie Thesing, Astrid Jochemse, Truus Tempelaar.

piet-zaanlands-1966-1967

2003, uitwisseling met Spaanse scholieren, foto Afsluitdijk.

spanjaarden2003

De foto’s die Martin Rep bij zijn verhalen plaatste zijn hier te zien:

Afscheid Martin Ot Joep Arnoud ovd

“Afscheid” met Martin, Ot, Joep en Arnoud.

Deel dit artikel:

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *