153 km rijden voor je booster (en ander prik-leed)

Wie in de Zaanstreek woont en een afspraak probeert te maken voor de booster-prik, krijgt locaties in Harderwijk (153 heen en terug), Alphen a/d Rijn (96 km) of Hem (82 km) aangeboden. Zaandam zit daar zelden bij, tenzij je tot de tweede helft van januari wil wachten.

Voor het eind van het jaar krijgen alle 60-plussers een booster ‘aangeboden’ volgens het kabinet, maar dat betekent niet dat ze voor 1 januari geprikt zijn en al helemaal niet dat zoiets in een locatie in de buurt gaat.

Er gaat veel mis*. Aan de hand van reacties op de berichten op De Orkaan over de booster zijn minstens vier grote problemen herkenbaar.

1. Capaciteit Zaandam

‘Drie prikstraatjes’ aldus een getergde lezer, en dat is inderdaad veel en veel minder dan voorheen bij de Topsporthal in Koog a/d Zaan het geval was. En dan is dit ook nog eens de enige priklocatie voor heel Zaanstreek Waterland. De OV-bereikbaarheid is niet optimaal, er stopt wel een bus maar die rijdt niet erg vaak. De booster-locatie in Purmerend gaat maandag 20 december open (en kan twee keer zoveel mensen aan).

“Na invoeren van Zaanse postcode wordt Hem en Harderwijk aangeboden voor het maken van een afspraak”

“En dan probeer je online een afspraak te maken en krijg je mogelijkheden aangeboden in Hem, Alphen a/d Rijn, Amstelveen en Almere.”

“Moet naar Velsen. Maar is mij te ver.”

“Tja met maar 3 prikhokjes in Zaandam gaat het niet zo vlot.😉”

“Het is toch wel erg dat wij als inwoners van Zaanstad naar Alkmaar en Velsen moeten. Kijk we zijn blij dat wij hem over twee weken kunnen halen maar toch!”

“mijn vriendin heeft donderdag 2 en een half uur in de rij gestaan er waren precies 3 prikkers”

“Ik kon kiezen tussen Alkmaar en Lelystad.”

“Probeer een afspraak te maken kan wel 30 km verderop geen ov”

“Gisteren kon ik (63 jaar) naar Hem, Alphen a/d Rijn of Hilversum, dat vind ik te ver.”

2. Brief?

Wie digitaal wat minder bekwaam is moet bellen. Maar daarvoor heb je de papieren uitnodiging van de GGD nodig, en daar lijkt een enorme achterstand te zijn met het versturen (wij hebben hem na een week nog niet).

“Dus maar wachten op de brief en hopen dat die verzending wel goed gaat.”

“mijn ouders zijn allang aan de beurt maar kunnen niet eens fatsoenlijk een afspraak maken 😏 telefonisch moet je brief hebben ontvangen en via digiD kun je half Nederland rond reizen voor de prik🙈 misschien eerst de capaciteit in Zaanstreek weer eens verhogen.”

“Via online krijg je twee mogelijkheden die ver uit de buurt zijn en de brief heb ik nog niet. Ik ben van 1947. 👌🙈🙈”

“Moet naar Hem voor een booster. Geen brief en geboortejaar 1945… Kon wel eerder naar Alphen aan de Rijn.”

“Ik ben 70+ en heb geen brief ontvangen.”

3. Telefonisch?

Wie een uitnodiging heeft en wil bellen loopt tegen een ander probleem op: de telefoon bij de GGD wordt niet opgenomen of men komt eindeloos in de wacht.

“En als ik telefonisch een andere afspraak wil maken is het nummer 0800-7070 niet te bereiken en verwijzen ze weer naar Digid . Hopeloos en zeer slecht georganiseerd.”

“08007070 intikken,al 10 dagen x10 keer per dag bellen niet bereikbaar. Website ggd intikken met digi-d word je heel noord en zuidholland door verwezen maar niet in de Zaanstreek. Zonder auto onmogelijk te doen ,hoe kom in hemels naam in Hem?”

“Dus dan maar geen boosterafspraak maken. Telefonisch overbelast.”

“1948 ik dus, kan pas 2 januari 2022 in Zaandam terecht. 3 Dagen aan het bellen geweest want de site gaf nog later aan.”

4. Partner-afspraak?

Op de website wordt gesuggereerd dat het mogelijk is de afspraak met de partner (die jonger is) of de mantelzorger tegelijk te maken. Hoe dat in z’n werk gaat is duister.

“Begin december (ik ben ook 70+, net als mijn partner) kon ik online een afspraak maken voor 2 januari in Zaandam. Mijn man is ouder dan ik. Hij kon online een afspraak maken voor 24 december, maar heeft tot heden geen brief van het RIVM ontvangen. De belofte van de minister dat we samen een afspraak zouden kunnen maken, gaat niet op. Het lukte ons 1x om telefonisch contact te krijgen en toen bleek dat er in de hele regio geen afspraak tijd meer openstaat. We zouden dan pas in februari samen kunnen komen. Dat is bizar ver weg in de tijd.”

TIP: Als je online een afspraak maakt en met je DigiD bent ingelogd moet je eerst je postcode geven waarop je drie locaties krijgt. Als je die niet zo goed vindt, klik je op vorige en vervolgens weer op volgende (afspraak maken), je krijgt dan weer drie nieuwe locaties/tijden. Dat kan je net zo lang doen tot er iets beters bij zit. Soms helpt een iets andere postcode invullen ook (Pieter Ghijsenlaan is 1506).

* Er gaat ook veel goed. We krijgen ook reacties van mensen die snel (en in Zaandam of ergens in de omgeving zoals Amsterdam RAI, Purmerend of Badhoevedorp) terecht kunnen en dat prima vinden. We hebben hier de klachten geïnventariseerd om te kijken wat voor soort klachten er zijn. En het zijn er veel, en veel meer dan positieve ervaringen.

Deel dit artikel:

35 reacties

 • Fred Blijestein

  Wat is nu belangrijker? Een bal door een mandje gooien of boosteren? Hamming doe die KZ sporthal in Koog aan de Zaan open en leg ook meteen uit waarom dit niet eerder is gebeurt. Het is te gek voor woorden dat Zaankanters heel Noord-Holland ingestuurd worden voor een prik terwijl hier genoeg locaties zijn die niet gebruikt worden!!

  • Chris Stam

   Ik ook oa Hem en Alphen ad Rijn. Nog geprobeerd met n andere postcodw dan die van Assendelft. Nl Oostzaan. Pagina gerefreshed maar uiteindelijk dan toch maar voor maandagavond Hem gekozen. Ik heb auto maar vindt rijden in donker niet fijna. Ga zondag overdag maar een proefritje maken.
   Maar inderdaad van de gekke!!

  • Je hebt gelijk Fred. Waarom Zaankanters niet in Zaanstad prikken. En waarom geen priklokatie in het midden van Zaanstad?

   Wij hebben zó vaak gebeld. Meestal werd de verbinding gewoon verbroken. Daar werden we echt wanhopig. Uiteindelijk kregen we online voor beiden een afspraak in Alkmaar. Maar wel beiden op een andere dag. Ruim 40 km op en neer (terwijl de P.Gijsenlaan maar 22 vv is en Koog de helft daarvan.

   Toen begon het bellen om samen geprikt te kunnen worden.En uiteraard liefst dichtbij.

   Maar dat kon echt niet. Niet samen en óók niet in Zaanstad. Dat wordt dus 2x 40 km rijden ipv de helft daarvan. Hoezo heeft de (GGD)zorg zorg voor het milieu? 2x uitstoot ipv 1x.

   Het is zó ontzettend slecht geregeld. BAH !!!

 • Jan Nijkamp

  Niet alleen slecht geregeld in de Zaanstreek. Hier in Limburg heb ik de volgende drie keuzes: Helmond (120km, heen en terug), Kerkrade (55 km, heen en terug) en Maastricht (80km, heen en terug). Mijn vrouw en ik hebben op twee verschillende computers tegelijk ingelogd en net zo lang pagina’s “refreshed” en “ingelogd en weer uitgelogd” tot we een gelijke locatie, datum en tijdstip voorgeschoteld hebben gekregen.

 • Ja het is onmogelijk om een afspraak te maken voor Zaandam,niet alleen is het kabinet overal te laat mee,maar ook Zaanstad .
  Mijn leeftijd 70 + en echtgenote staat al een tijdje om een afspaak te kunnen maken digitaal.
  Zelfs de brief kunnen ze niet sturen.

 • Bas Sommeijer

  Nog een tip, probeer een afspraak te maken op een tijdstip dat er weinig mensen een afspraak maken. Dus of ‘s ochtends erg vroeg of ‘s avonds erg laat.
  Dan heb je meer kans op een geschiktere locatie en datum

  • De Orkaan

   Helaas, nadat je je bent ingelogd met DigiD en je postcode hebt ingevuld krijg je gewoon 3 plekken/tijden aangeboden. Je kan niet kiezen (maar je kan wel op ‘vorige’ klikken en dan opnieuw op ‘volgende / afspraak’ en dan krijg je 3 nieuwe tijden/plekken. Je hoeft dus niet het hele vragen- en inlog-circus opnieuw te doorlopen.

 • Elly van de Stadt

  Als ik dit allemaal zo lees hebben wij, mijn man 75 en ik 67 ontzettend mazzel gehad ik heb vorige week zatermorgen gebeld en na een half uur aan de telefoon gezeten te hebben kreeg ik een vriendelijke dame aan de telefoon en we konden 15 December 18.30uur in Zaandam terecht. Het kabinet komt wel meer zijn belofte niet na.

 • Kees Huyser

  Na het doorlopen van een heel traject aan vragen komt dan eindelijk de vraag wanneer de laatste prik is gezet. Als die datum nog geen drie maanden geleden is, wordt je verteld dat je nog niet in aanmerking komt voor de booster.
  Een gemiddelde IT-er kan toch wel in de database van gezette prikken kijken en in het begin al aangeven dat de prik nog niet gezet kan worden? Of als alternatief een prikdatum inplannen die na de drie maanden ligt?
  Er is weer eens niet nagedacht over de user interface en gebruiksgemak.

  • Jammer dat het niet gelukt is of het zo makkelijk is dat ieder it het kan aanpassen vraag ik me af. Wel kan iedereen naar de radio of tv kijken en zich laten informeren hoe lang tussen de prikken moet zitten u bent nog super beschermd. Wees blij

  • Stef Fransen

   Dus zeg je JA.. +6mnd geleden. Hoef je geen IT kennis voor te hebben. Met AZ en 61j ga Ik liever 2 wkn te vroeg dan 6wkn te laat.. en inmiddels mag je na 3mnd maar weet niet of systeem daarop tijdig is ingeregeld. Gelukkig kan ik 27/12 😉

 • Margot van den Berg

  Afgelopen woensdag zijn we samen geprikt in Zaandam. Was goed geregeld.
  Binnen was een wacht ruimte met 12 bezette stoelen. Binnen 15 minuten aan de beurt en super vriendelijk
  geholpen. Rust ruimte was groter en werden we zeer vriendelijk behandeld. Misschien geluk gehad. We hadden een week geleden telefonisch een afspraak gemaakt ( zonder brief maar wel aan de beurt!)
  Compliment voor GGD PG1.

  • Paula Kaufmann

   U haalt mij de worden uit de mond.!!!!!!! Vandaag in Zaandam met mijn man De Boosterprik gehaald. Ook wij zijn super geholpen, GEEN wachttijd, vriendelijk personeel,genoeg prikkers, het ging allemaal van een leien dakje… Vooraf met de afspraak maken ,had ik ook geen problemen, Mijn man op uitnodiging en ik als partner. Iedereen krijgt een tien met een griffel!!!!!!!

 • Peter Blokker

  volgens mij wonen jullie aan de verkeerde kant van het land, ik woon in de gemeente Emmen en kan daar ook geprikt worden totaal geen probleem binnen 5 minuten een afspraak gemaakt voor over 4 dagen.

 • Louis Dirksen

  De wegen van de GGD zijn onbegrijpelijk. Oostzaan en Purmerend afgelopen maandag:
  Ondergetekende heeft de keus tussen Zaandam en Purmerend. We kiezen Zaandam. Huisvrienden in Purmerend proberen ook te boosteren. Lukt inderdaad, een keus uit vele bestemmingen maar Purmerend zat er niet bij. Wel Harderwijk of elders in Verweggistan
  Over de problemen die ik ondervond om uiteindelijk de afspraak te kunnen majen zal ik het verder niet hebben . Die zijn genoegzaam bekend. Maar ik vrees dat minder begaffelde tachtig- minners dan ik het er verder maar bij laten zitten, met alle gevolgen van dien……

 • Wat een zootjes is het on Nederland ben voor 3 maanden in spanje en vroeg of ik eerder boosterprik kon krijgen nee ik moest wachten tot ik weer thuis was.maar heb hem nu al gehad in spanje een Europa he.

 • Linda Happe

  Dit ligt niet alleen aan de GGD maar zeker en vooral aan de overheid. Er moest ineens op zeer korte termijn geboosterd worden. De locatie aan de PG1 is (te) klein, maar is gerealiseerd toen de vaccinaties bijna klaar waren. De capaciteit is 700 prikken per dag, en er worden nu 1000 prikken per dag gezet. Er wordt keihard gewerkt door de medewerkers om dit te realiseren, en dat mag ook wel eens gezegd worden. Maandag 20 december gaat er een locatie Purmerend open met 12 prik straten. Uiteraard is het ontzettend vervelend dat de GGD telefonisch zo slecht bereikbaar is.

 • Bart Keizer

  Gister gebeld ,snel contact, en een afspraak van 4 Jan. verplaatst naar a.s. Maandag. Probleemloos!

 • Loes van Horssen

  Maandagochtend gebeld, na 4 pogingen contact en kon ’s middags meteen met mijn man geprikt worden in Velsen-Noord.
  Daar was het erg rustig, ik was al voor de afspraak prijs geprikt. Ook probleemloos

 • Ben al 3 weken aan het proberen online af te spreken. Ja u mag naar zuid Holland of naar de kop van noord Holland, handig als je geen vervoer hebt. De Zaanse priklocatie is hier om de hoek. Rutte en de jong kunnen beter al die brieven persoonlijk gaan rondbrengen, zal het enigste nuttige zijn wat ze misschien kennen doen.

 • Nico Kuilman

  Ik kon in zaandam pas in januari terecht en ben toen naar Amsterdam rai gegaan, gigantisch groot heb vrouw mee genomen en die is gelijk ook geprikt, ouder dan 60 is voorwaarde dus nu 15 december klaar

 • Evert Hartog

  Het gevolg van dit wanbeleid is dat ik in quarantaine blijf totdat het is geregeld. De kosten zijn voor de samenleving.

 • Jeannette Schoone

  Met een beetje geduld hoef je helemaal niet zo ver te rijden. Ik kan op 5 januari terecht. We gedragen ons nu alsof de reeds ontvangen vaccinaties het helemaal niet meer doen! Ze doen het zeker nog voor 60% dus maak ik mij niet druk en ga ik zeker geen 150 km rijden voor een booster.
  Paniekvoetbal ten top in Nederland. En dat al vanaf het begin van de pandemie.

 • Gré Schotman-Dapper

  Kies voor Schiphol P4 lang parkeren aan de Loevesteinse Randweg 110, richting Badhoevedorp via de Coentunnel, grote locatie, heel veel parkeerruimte. Had 15 december gebeld en kon 16 december al terecht, zonder uitnodiging van de GGD. Die kreeg ik vandaag.

 • l. Boonstra

  Heerlijk om die azijnzurige reacties te lezen. Heerlijk in het eigen mes vallen heet dat. De GGD mocht niet aan de Aris van Broekweg een stormvaste tent bouwen en nu ze dan verderop moeten zijn schreeuwen diezelfde klagende Zaankanters weer dat ze zover moeten rijden.

 • nico kuilman

  Nu sorten niet meer mag kan de sporthal toch weer vebruikt worden of die mensen aan de aris weg verplichten hun bedrijfs ruimte beschikbaar te stellen.

 • Ernst Debets

  Met DiGiD is het uiteindelijk gelukt om een afspraak te maken op 1 Januari in Zaandam. Ik krijg de indruk dat er op de GGD site een toevalsgenerator zit ingebouwd die niet naar de opgegeven postcode in relatie tot de priklocatie kijkt maar at random een lokatie in Nederland opgeeft, dus ik denk dat ik “bingo” mag roepen.
  In eerste instantie kreeg ik de keuze uit Alkmaar, Bussum of Hem. Allen te ver of onbereikbaar. Bellen levert niets op, want als je in het keuzemenu geboortejaar 1961 opgeeft dan krijg je te horen dat je nog niet aan de beurt bent (terwijl de regering heeft aangegeven dat 1961 wel aan de beurt was) en wordt de verbinding verbroken.
  Verzoek aan Jan Hamming: vorder de topsporthal in Koog a/d Zaan (er mag toch niet meer gesport worden) en aan de GGD: haal de opbouw van het voorjaar weer uit het stof en ga prikken!

 • Inez Ferdinandus

  Ik was het zat met afspraken maken. Eerste Kerstdag alleen naar Amsterdam Noord. Wij wilde samen dus dat lukt zoiezo niet. Mochten naar Velsen, Lelystad of Huizen.
  Ik dacht laat maar. Dan maar op de bonnefooi naar Zaandam gegaan en BINGO. Wij hebben onze Booster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *