16 corona-doden in één week: record door hoge sterfte Wormerland

In de afgelopen week overleden 16 streekgenoten aan corona en dat is een record in de tweede corona-golf. Van de sterfgevallen waren er 14 in Wormerland.

Het aantal corona-besmettingen in de Zaanstreek is de afgelopen week nog boven de 100 wat nog steeds ‘ernstig’ betekent.

Het aantal sterfgevallen per week was sinds de zomer nog niet zo hoog. Alleen tijdens het ‘hoogtepunt’ van de eerste golf, in de week van 10 t/m 16 april 2020 waren er meer overlijdensgevallen: 18. Het aantal van 14 in één week in Wormerland is opmerkelijk, het totaal aantal coronadoden in deze gemeente verdubbelde in één week. Begin deze maand werd bekend dat er in het Wormerse verzorgingshuis Torenerf 21 besmettingen waren geconstateerd.

UPDATE: Corona eist slachtoffers in Torenerf

Besmettingen

In onderstaande grafiek is het aantal besmettingen (oranje balken) per dag in de Zaanstreek te zien. De dalingen op sommige dagen kunnen ook het gevolg zijn van het sluiten van teststraten. Omdat het dagcijfer sterk fluctueert, is ook het gemiddelde over de afgelopen 7 dagen (blauwe lijn) in de grafiek gezet. Het daggemiddelde daalde sinds kerst; steeg eind januari, maar daalt nu weer, het is nu gemiddeld 35.

De Zaanstreek zit in de categorie ‘ernstig’ (tussen de 100 en 250 positief geteste personen per 100.000 inwoners per week).

Nu is dat cijfer 134 over de laatste zeven dagen (127 in Zaanstad, 209 in Wormerland en 123 in Oostzaan). Het aantal besmettingen op weekbasis daalde met 14 procent.

Gemiddeld aantal besmettingen per week per 100.000 inwoners

Besmettingen zijn van belang om het risico-niveau aan te geven, als indicatie van de ernst van de pandemie heeft het tekortkomingen, vooral omdat het sterk afhankelijk is van het aantal mensen dat zich laat testen.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames van Zaankanters met corona was 4 in de laatste week. Totaal kwamen 298 streekgenoten met corona in het ziekenhuis terecht.

Ziekenhuisopnames van Zaankanters per week sinds september 2020

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen is de afgelopen week gestegen met 16. Totaal overleden er 187 Zaankanters aan corona, 131 daarvan in de tweede golf (vanaf september). De meeste sterfgevallen waren in Zaanstad (151), in Wormerland waren 28 doden te betreuren, in Oostzaan 8.

Cijfers: RIVM, grafieken: De Orkaan

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Michelle Stuij

  U geeft aan 14 sterfgevallen in Wormerland. Ook verwijst u naar het hoge aantal besmettingen begin deze maand in het Wormerse verzorgingshuis Torenerf 21. Dit was vlak na toedienen vaccinatie. We weten inmiddels dat er meerdere brandhaarden zijn vlak na vaccinatie. Dit baart mij zorgen.
  Hebben jullie onderzocht of de 14 sterfgevallen verband houden met de vaccinatie in het Torenerf en/of is er sprake van risico factoren zoals overgewicht en ander onderliggend lijden? U onderbouwt het artikel goed maar ik mis de onderbouwing op de sterfgevallen. Welke ik heel erg betreur maar als het één met het ander verband houdt, wat gezien ervaringen op andere locaties het geval is, dan dienen we dit wel te communiceren en vermelden.

  • De Orkaan

   We hebben vragen uitgezet bij Torenerf en vullen het bericht aan (of maken nieuw bericht) als daar aanleiding toe is. In ieder geval heeft Zorgcirkel na begin deze maand (toen de besmettingsgolf bekend werd gemaakt) geen persbericht meer gestuurd of iets over besmettingen of sterfgevallen op het coronablog geplaatst.

   Of er een relatie is tussen vaccinatie en de sterfgevallen is absoluut niet duidelijk. De sterfgevallen betroffen 14 coronapatiënten in Wormerland – hoe oud ze waren, of ze gevaccineerd waren en of ze in Torenerf woonden, is niet bekend. In heel Nederland zijn tot dusver 35 sterfgevallen met onbekende oorzaak gemeld na vaccinatie. Maar dat ging dus wel allemaal om zeer bejaarde mensen met onderliggend lijden.

 • Frank Leurs

  Meneer Engel, lees dit artikel ook even

  • Ton Lameijer

   Het maakt dhr.Engel geen fluit uit, als er (oude) mensen overlijden door Corona, zolang hij maar in de belangstelling staat. Het is een Zielig figuur.

 • Piet Zwikker

  Er zijn bij mij nog veel vragen over vaccineren en testen.
  Als iemand negatief is bij de test, en daarna gevaccineerd wordt, en daarna meteen weer getest wordt,kan de test dan niet positief uitvallen als reactie op de stoffen in de vaccinatie ? vroeger kwam onder koeien IBR voor.(niet besmettelijk voor mensen) Dat noemen ze de Canadese griep . Daar kon ook voor getest worden of een koe wel of niet vrij van deze ziekte is. Koeien kunnen voor ibr ook gevaccineerd worden. Maar bij een test naderhand kon niet het verschil aangetoond worden of een koe gevaccineerd was of echt de ziekte had opgelopen. Vandaar mijn vraagtekens.

 • Petra Lodewijk

  Wat ik heb begrepen is dat je na de vaccinatie nog wel positief getest kan worden. Houdt in dat je na het vaccineren nog wel corona kan krijgen, maar dat je er niet ernstig ziek kan worden of komt te overlijden. Dat is het doel van het vaccineren.

  • mevr. Groot

   Dat is in Torenerf dan niet goed gegaan want daar zijn diverse bewoners gevaccineerd, daarna positief getest en vervolgens overleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *