1,5 jaar corona: 21.000 besmettingen, 863 in ziekenhuis, minstens 219 doden

Op 4 maart 2020 werd in de Zaanstreek voor het eerst iemand in het ziekenhuis opgenomen met corona. Op 23 maart van het vorig jaar overleed de eerste Zaanse coronapatiënt.

Begin september 2021, anderhalf jaar later, zijn we drie à vier corona-golven verder: 21.000 positieve testresultaten, 863 ziekenhuisopnames en minstens 219 sterfgevallen werden gemeld door het RIVM.

De RIVM-cijfers laten alleen mensen zien van wie officieel is vastgesteld dat ze met corona besmet waren toen ze overleden. Volgens het CBS is de oversterfte als gevolg van corona aanzienlijk hoger. In de Zaanstreek zou het daadwerkelijke sterftecijfer ruim tweeënhalf maal zo hoog zijn.

Overlijdensgevallen (177 in Zaanstad, 34 in Wormerland en 8 in Oostzaan) vertonen twee duidelijke golven (en korte en en lange) en een heel kleintje in de laatste maand. In april 2020 en december 2020 overleden er bijna 40 mensen aan corona volgens het RIVM.

De ziekenhuisopnames zijn meteen hoog in maart-april 2020, dalen dan sterk (0 in juni 2020) dan in oktober november en een ‘hoogtepunt’ in april 2021 als er meer dan 100 Zaankanters in het ziekenhuis worden opgenomen. Het laatste golfje is nog in volle gang.

De grafiek van de besmettingen laat vooral in het begin, tot het najaar van 2020 nauwelijks een golfje zien, vooral omdat er weinig getest werd. Pas in oktober 2020, bij de tweede golf, is de toename zichtbaar (meer dan 3.000 besmettingen in november), begin 2021 zwakt het weer af om in maart en april weer toe te nemen (ruim 2.000), de laatste golf – tot nu toe – is in juli en augustus.

Cijfers: RIVM, grafieken: De Orkaan

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Jaap Meeuwsen

  ” De RIVM-cijfers laten alleen mensen zien van wie officieel is vastgesteld dat ze met corona besmet waren toen ze overleden ”
  En daar zit hem nou net de kneep….het zegt alleen dat deze mensen overleden zijn met corona en niet aan corona. En de doodsoorzaak ?

  • Guus Kramer

   Een terechte vraag, die aardig wordt geillustreerd door de coronasterftecijfers van Oostzaan (8) en Wormerland (34). Hoezo stierven er 4,25 maal zoveel Wormers als Oostzaners terwijl Wormerland maar 1,6 keer zoveel inwoners heeft? Of anders geformuleerd: Waarom was de sterfte in Oostzaan 0,08 promille en die in Wormerland meer dan 0,2? De bevolkingssamenstelling moet wel heel sterk verschillen om dit te kunnen verklaren. Wat-ie overigens niet doet, althans niet naar leeftijdsopbouw.

   Het blijkt maar weer eens dat cijfers zo hard zijn als degene die ze registreert, en dat het goed wonen is in Oostzaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *