18 Zaanse voetbalclubs: SVA de grootste, RCZ snelste groeier

In het amateurvoetbal in de Zaanstreek is de laatste jaren veel veranderd als we de situatie vergelijken met 2019. SVA (Assendelft) is nu de grootste met 63 teams (55 in 2019). Vier jaar geleden was KFC nog de grootste. KFC groeide wel, van 56 naar 58.

RCZ (Zaandam) is de uitschieter qua groei. In 2019 had de club 37 teams, in vier jaar tijd is dat aantal gestegen met 11 teams tot 48.

Fortuna Wormerveer heeft nu 6 teams minder dan vier jaar geleden (van 50 naar 44). De fusieclub ZVC’22 (Zaanlandia en FC Zaandam) uit Zaandam heeft 34 teams. De beide clubs samen hadden er 57 in 2019. 

Voetbalclub PSZ ging op in RCZ. We hebben nu nog 18 clubs, dat waren er 20 in 2019 (en 21 in 2018).

De clubs met de meeste vrouwen/meisjes-teams zijn KFC en ZVV Zaandijk. KFC heeft zeven teams waarvan vrouwen op zaterdag en zondag van 30+ en de meiden onder 17, 15, 13, 11 en 10. ZVV Zaandijk heeft vijf vrouwen/meisjes-teams. Waarvan vrouwen op zaterdag en zondag en 30+ en de meiden onder 20, 17 en 15.

Bij meer dan de helft van de clubs zijn er teams voor de ‘iets oudere sporter’ (met 7 tegen 7). Dat gaat om 35+ (vrouwen) en 35+/45+ (mannen). 

Bij ZCFC (Zaandam), ZVC’22 en WSV’30 (Wormer) is er G-voetbal voor mensen met een beperking.

Foto boven komt van het Twitteraccount van SVA.

Door Rosalie de Mooij

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Bert Versteeg

  De gigantische afname van het aantal teams bij fusieclub ZVC`22 ( van 57 naar 34) is precies zoals voorspeld,
  Fusies leiden altijd tot ledenverlies, zeker bij de oude verenigingen.
  Veel leden vinden dat het moment om te stoppen en hele elftallen gaan bij een andere vereniging spelen.
  Dit zou de grote groei van RCZ kunnen verklaren, PSZ had maar een paar seniorenelftallen dus de groei moet ergens anders van komen, ook buurman Hercules Zaandam is iets gegroeid.
  Het begon ooit met de fusie tussen ZFC en ZVV dat Hellas Sport werd. Binnen een paar jaar was het ledenaantal gehalveerd.
  Een paar jaar geleden had Hellas Sport nauwelijks nog bestaansrecht en fuseerde de club met Zilvermeeuwen en ook deze fusie draaide uit op een fiasco en de fusie tussen FC Zaandam en Zaanlandia gaat ook dezelfde kant op.
  Wat wordt de volgende fusie? ZVC`22 met Hercules Zaandam of RCZ?
  De gemeente Zaanstad had beter FC Zaandam kunnen opheffen en Zaanlandia het nieuwe complex laten bespelen.

 • als je volksclubs uit de wijken haalt en wegstopt op een plek aan de rand van de stad, laten veel ouders hun kinderen niet ’s avonds van en naar zo’n club fietsen. zoals zo vaak gaat het ook hier veelal om geld. projectontwikkelaars laten hun oog vallen op dure grond onder sportaccommodaties. neoliberale gemeentebesturen faciliteren verhuizingen en fusies.

 • Als jeugdvoorzitter van Zvv Zaandijk ben ik trots op al onze trainers en vrijwilligers die er elke week voor zorgen dat de jeugd plezier hebben in het edele spelletje voetbal. Twee keer in de week trainen met goed en genoeg materiaal en op zaterdag voetballen met een compleet team onder begeleiding van een leider. De basis is goed en dat geeft vertrouwen en ook groei voor Zvv Zaandijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *