20 jaar ROSA

Vandaag 20 jaar geleden, op 17 november 1995 werd de politieke vereniging ROSA (De Rode Saen) opgericht door een groep strijdlustige Zaankanters. Dat wordt gevierd op 21 november in Groote Weiver.

De initiatiefnemers waren voornamelijk oud-PSP’ers en actievelingen van de Groote Weiver. Op de oprichtingsvergadering in buurthuis Het Kraaienest aan het Stuurmanspad bundelden zij hun krachten en idealen.

rosaAl gauw na de oprichting deed ROSA van zich spreken met acties zoals het illegaal beplakken van het politiebureau (om te ijveren voor legale wildplakplaatsen) en het bevestigen van een kostenthermometer op de bouwschutting van het Zaantheater (tegen de hoogoplopende kosten van deze nieuwbouw).

De foto links boven is van deelname van ROSA aan de Vlootschouw op 22 augustus. Hun boot trokken zes tonnen achter zich aan, de kosten voor de Sail-bijdrage van Zaanstad symboliserend.

Sinds 1998 is ROSA vertegenwoordigd in de gemeenteraad, aanvankelijk met één zetel, maar inmiddels met drie. Ruud Pauw, al 17 jaar ROSA-raadslid, werd meerdere keren door zijn collega’s tot beste raadslid gekozen.

Natasja Groothuismink zit sinds 2010 in de raad. Erik Schaap de tweede en de derde periode. Aad Verburg sinds 2014.

rosa raad

ROSA is ook actief in acties buiten de raad, zoals dit voorjaar een succesvol debat over de toekomst van cultuur in Zaanstad.

Waarom stemmen mensen op ROSA? Dat is te zien in het filmpje op hun YouTube-kanaal.

Op 21 november treden op uitnodiging van ROSA Boss Capone, 3 lesbians on a camping, Ooit 3 musketiers, SMAZZ, Hans Kuyper en Fred Pruim op in de Groote Weiver. Ook zijn er hapjes en een pubquiz.

Poster-feest-ROSA-is-20

Iedereen is welkom (zelfs als je nog nooit op ROSA hebt gestemd) op zaterdag 21 november 2015. Het begint om 20.30 uur (de zaal is open 20.00 uur) in De Groote Weiver, Industrieweg 2a, Wormerveer. De toegang is gratis (maar een donatie is welkom).

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Rienk van der Molen

  Dit vond ik jn de bak van de krant.

  Doorgestoken
  kaart ROSA
  ZAANSTAD (ANP) – Uitge-rekend de meest principiële fractie uit de gemeenteraad van Zaanstad, ROSA, lijkt slachtoffer te zijn geworden van fraude.
  Tijdens de viering van haar 20-jarig bestaan, in de Groo-te Weiver tussen Wormer-veer en Krommenie hield de politieke vereniging Rooie Saen een zogeheten pub-quiz. Glorieuze winnaar was ‘uiteraard’ Ruud Pauw, founder en sinds 1998 raads-lid van ROSA.
  ‘Doorgestoken kaart’ was meteen het harde oordeel vanaf de bar in ‘de Weiver’. Schuldbewust besloot Pauw daarop zijn prijs te delen met de criticasters. Met hangende schouders verdeelde Pauw de chocoladeletters R, O, S en A aan de bar.

 • Hans Kuyper

  Als pubquizmaster van dienst kan ik mededelen dat er van fraude geen sprake was. Wel is het zo dat de heer Ruud P. bij tenminste één vraag het juiste antwoord kreeg ingefluisterd van de heer Paul L., collegaraadslid, die zelf reeds bij de tweede vraag was uitgeschakeld. Desgevraagd heeft de heer P. nadrukkelijk verklaard dat dit de eerste en ook meteen de laatste keer was dat hij zich door L. liet bijstaan, ‘of dat nou in de gemeenteraad is of daarbuiten’. Het college van B&W kan opgelucht ademhalen.
  In De Groote Weiver daarentegen bleef het nog lang onrustig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *