30 jaar touwtrekken over Jacob Vis (met filmpje)

Met gevoel voor understatement schrijft wethouder Hans Krieger: “Na een lange tijd van gesprekken over woningbouw op het Jacob Visterrein, is het dan bijna zover.”

Wij zochten in ons archief. In 1989 start “de eigenaar het overleg met de gemeente Zaanstad over de sloop van het oude, uitgebrande fabriekscomplex en de ontwikkeling van een woningbouwplan.”

Het is grond is eigendom van Rito Holding van staalmiljonair Tom de Boer uit Heiloo. Hij wil aanvankelijk 10 woningen, later zelfs 14. Er komt verzet, alternatieve plannen, chantage, dreigementen, valse voorlichting, toezeggingen, historisch onderzoek, afgekeurde plannen, geweigerde vergunningen, pleidooien voor erfgoedbestemming en een oud-Zaanse scheepswerf…

De plannen nu? Rito heeft na 30 jaar z’n zin gekregen: 11 luxe woningen en een ‘herberg’ die moet zorgen voor de spreiding van toerisme op de Zaanse Schans… hoe dat werkt snappen wij niet: een extra attractie spreidt toeristen? Het vrijwillige voetveer moet gedwongen verhuizen om de herberg te bevoorraden volgens onze informatie. En wie gaat die herberg eigenlijk exploiteren?

We zouden dat allemaal netjes op een rijtje kunnen zetten maar iedereen kan het ook in ons Dossier Jacob Visterrein lezen (17 artikelen tot dusver).

Vanuit de lucht ziet het er zo uit: eerst het Jacob Visterrein (naast villa Kalverliefde waar de Wereld van Windmolens moet komen – ook om het toerisme te spreiden natuurlijk) en daaronder het Tijstermanterrein, ook daar komen huizen.

 

Deel dit artikel:

3 reacties op 30 jaar touwtrekken over Jacob Vis (met filmpje)

  1. eline kleibrink schreef:

    Kalverliefde is niet meer, de vorige eigenaar heeft de naam meegenomen denk ik, er staat geen Kalverliefde meer op. Erg jammer, want steeds als ik langsfietste kwam die song van Robert Long in mij op.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *