2014 Gouda, 2015 Meppel, 2016 ZNSTD? Sinterklaasje kom maar binnen!

Sinds 1952 is de stoomboot met Sinterklaas en zijn Pieten al 62 keer officieel binnengehaald in Nederland.

Hij kwam aan in plaatsen als Hoorn (zelfs drie keer!), Gorinchem, Zierikzee en Schiedam.

Vorig jaar besteeg hij Amerigo in Gouda en dit jaar komt hij op 14 november aan in Meppel.

Nog nooit in de geschiedenis viel de eer te beurt aan ZNSTD. Een schande.

Sinterklaas GoudaWaarom willen wij de Sint?
Hoewel het ouderwetsch gezellige kinderfeest de laatste jaren ontaardt in een waar hoofdpijndossier, keken er in 2014 toch zo’n 2,3 mensen live naar al het moois dat Gouda de echte Sint en zijn gevolg voorschotelde. De natte droom van elke citymarketeer.

Hoe pakken wij dit aan?
De NTR is de baas van de echte Sint. Ze stellen eisen. Wij zijn op onderzoek gegaan in onze stad en –ga even zitten- wij voldoen aan alles!
We nemen het even met je door.

Eis 1. Water
zaanboulevardHoewel de Gedempte Gracht ontdempt is, verwachten wij niet dat pakjesboot 12 daar in past. Misschien is het handig om uit te wijken naar de Zaan.

Eis 2. Een plek om aan te meren
Als we voor de Zaan kiezen dan zouden de Zaanweg in Wormerveer en De Burcht in Zaandam perfect zijn en tussendoor kunnen de Spaanse toeristen even over de Zaanse Schans.

Eis 3. Een plein voor ontvangst
De Burcht ligt klaar en het Marktplein in Wormerveer is op kruipafstand van de Zaanboulevard. Geen chocoladecentje pijn.

FietsenpakhuisEis 4. De mogelijkheid voor een leuke wandeling door de binnenstad.
Wij zien een echte Sinterklaas die de echte Amerigo in het Fietsenpakhuis op de Vinkenstraat stalt, echte Pieten op de daken van het Inntel-hotel, de echte burgemeester Faber smachtend op het balkon van het stadhuis…

Eis 5. Enthousiasme
Ja! Ja! Ja! Wij willen! Ja!

Eis 6. Geld
De gaststad wordt geacht zelf op te draaien voor de kosten van bijvoorbeeld beveiliging. Momenteel is Citymarketing directieloos en opheffen zou jaarlijks een hoop geld schelen. Kat in ’t bakkie dus.

Eis 7. Een brief van de burgemeester
Om in aanmerking te komen voor een keuringsrondje van de NTR, dient de burgemeester in hoogsteigen persoon een brief te schrijven. Om het zo makkelijk mogelijk te maken hebben wij dat voor haar gedaan. @Burgemeester: even kopiëren, ondertekenen, in een enveloppe, postzegel d’r op en klaar is Geke.

NTR Televisie
t.a.v. mevrouw Iet Hagen
Postbus 29110
1202 MC Hilversum

ZNSTD 6 november, 2015

Betreft: NTCHT SNTRKLS ZNSTD

Geachte Mevrouw Hagen,

Mevrouw Hagen, Mevrouw Hagen, graag wil ik u wat vragen.
U beslist over Sinterklaas, en over ZNSTD ben ik de baas.
Mijn stad is perfect om de oude te onthalen,
We voldoen aan alle eisen en kunnen het betalen.

Hoogachtend,

*Hier handtekening*

Burgemeester Geke Faber.
ZNSTD

In 2014 zetten we al de aankomende Sint in Wormerveer op YouTube, een generale repetitie….

 

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Hans Kuyper

  Op zich een heel leuk idee.
  Probleem is wel dat Zaanstad dan is overgeleverd aan de grillen van het Sinterklaasjournaal. Juist de overdreven exposure van de ooit onzichtbare Sint en zijn helper heeft in de afgelopen jaren tot enorme controverse in de samenleving geleid.
  Aan de andere kant – daar is niets meer aan te doen. En recente gebeurtenissen hebben laten zien dat de gemiddelde Zaankanter het hoofd redelijk koel weet te houden. Gelukkig maar.
  Laten we dus als gemeente een daad stellen. Ik ben vóór als Geke Faber aan haar rijmbrief de volgende regels zou willen toevoegen:

  ‘Maar Zaanstad wil dan wèl een Piet
  van wie ieder kind geniet.
  Sluit wat ons betreft dus aan
  bij kleuren van de Zaan!’

 • Leuk initiatief en mooie toevoeging van Hans. Wat leuk zou zijn is als we Wormerveer in het verhaal meenemen. Sinterklaas die te vroeg aanmeert of een verdwaalde pakjes piet zouden een leuk gebaar zijn voor de mensen die zich hard maken voor de Zaanbocht.

  • Hans Kuyper

   Ook leuk, Mark! Maar dan zou ik ervoor kiezen dat Sinterklaas bijvoorbeeld De Burcht voorbij vaart aangezien hij wat vóór ligt op zijn schema en nog geen kinderen ziet. Vervolgens komt hij in Wormerveer uit, waar de kades natuurlijk ondertussen vol staan doordat iedereen de ‘vergissing’ live op tv kan volgen.
   Dat is logischer en net zo leuk voor de Zaanbocht. Vervolgens heeft de goedheiligman nog alle tijd om de Zaanhopper terug naar Zaandam te nemen en aldaar op het juiste uur toch aan land te stappen.
   Iedereen blij, ook de vertwijfeld wachtende burgemeester.
   Kortom NPS, het script ligt al klaar!

 • Ik zou het eigenlijk wel terecht vinden als Geke dan toch tevergeefs op de Burcht staat te wachten, als revanche van de Wormerveerse Zaanbocht voor het uitblijven van de Bruine Vloot tijdens Sail (oh sorry, Stad Aan De Zaan)…

 • Arie beukenoot( R.de Vries)

  Ik vind 600.000 euro wel een beetje veel. En dan een hele politiemacht op de been om de anti pieten tegen te houden

  • Rob

   Ik had de indruk dat de politiemacht juist nodig was om de demonstranten te beschermen tegen de woede van de anti-anti-pieten ….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *