De Zaanstreek heeft water, historische panden, industrieel erfgoed, lintdorpen, de Zaanse Schans en natuurgebieden. Maar we hebben ook nieuwbouwprojecten, Zaanse koppen, evenementen en sportprestaties.

En… we beschikken over messcherpe Zaanse kijkers met een rake blik. Fotografen die zien wat wij missen.

Hen hebben we gevraagd of we mee mogen spieden door hun 2016-lens. We plaatsen elke dag tot 2017, tien zeggende foto’s van het bijna afgelopen jaar.

We gaan door met deel 7: gisteren hadden we Pascal van Oog op Assendelft, vandaag hebben we Oog op Zaandams Marieke van Soest. Haar motto is ‘verbinden door verbeelden’ en wat ons betreft slaagt ze daar in.

1. Zaanse slagkracht bij het Pixlr-festival in het Darwinpark. De regen komt met bakken uit de lucht, maar zowel performers als bezoekers laten zich niet weerhouden van een feestje.

2. Wat is Zaans? Brainstormen over deze vraag geeft verschillende invalshoeken. De luchten, het water, de Zaanse houtbouw, cultureel erfgoed. Maar ook heel praktisch: hoe loopt de geografische begrenzing?

3. Voorjaar. Ineens is het zichtbaar in de nieuwe buurttuin van Poelenburg. Een van de vele initiatieven op het gebied van groenadoptie. Op de achtergrond de A8. Steeds weer die mix van oud en nieuw, mooi en lelijk.

4. Ik houd van verschillende perspectieven. Groot, klein, dichtbij, veraf. Mensen hebben oog voor detail. Een ornament op een gevel, een schildering op een deur: mensen herkennen het. Dat is bij mij voor de deur, daar werkte mijn vader vroeger, mensen attenderen elkaar op de foto. Leuk, dat dit gebeurt.

5. Vier vijf mei. Die mix van heden en verleden. Jong en oud, samen op de Burcht. Glennis Grace op een vrachtwagen bij het gedenkteken op de Prins Hendrikkade. In WO II stond daar ook een vrachtwagen. Hoe anders zag de wereld er toen uit….

6. Instawalk. Een leuk initiatief van Tussen Zuiddijk en Zaan en sociaal wijkteam Zuid. Een wandeling door de wijk, langs oude en nieuwe plekjes met mensen die de verhalen kennen. Zoals hier, bij het fotoproject om de voormalige Aldi op te knappen. Zoiets zou in alle wijken moeten gebeuren. Elke maand een andere wijk. Meer fotografen, meer bewoners, meer verbindingen. Samen kom je verder.

7. Persoonlijke inzet. Er zijn zoveel mensen die iets voor anderen doen. Mantelzorgers, vrijwilligers bij een buurtlunch, organisators van een benefiet-event of mensen die zich daar inzetten voor het goede doel. Vaak willen mensen niet eens op de foto. Ik zoek dan wegen om toch de activiteit onder de aandacht te brengen, zonder de mensen te laten zien.

8. Hembrugterrein. Zo’n gaaf gebied om te fotograferen. Die oude vervallen fabrieken, een bos, dat je daar helemaal niet verwacht. Zo dichtbij en zo onbekend. Mooi, hoe mensen dit gebied weer tot leven willen brengen. Door de verhalen uit het verleden te delen, of inspirerende plannen voor de toekomst op deze plek te realiseren. Ben jij er al geweest?

9. Gewoon een ander blij maken. De droom van een oude dame is dankzij de inzet van vele mensen gerealiseerd.. De man die de hele dag is zich rot geschrokken van alle media-aandacht, maar bleef de hele dag naast haar staan in de rol van bruidegom. Voor mij is hij vrijwilliger van het jaar! Aan het eind van de dag ben ik getuige van het moment, waarop de vrouw wordt toegezongen.

10. Anjo Kan. Inspirator in vele opzichten. Veel van wat ik heb geleerd over fotografie heb ik van haar. Ik ben geraakt door de beelden die ze maakt van vluchtelingen. Ze brengt het besef van de schrijnende situaties heel dichtbij. Ze laat het niet alleen bij in beeld brengen, maar komt daadwerkelijk in actie en inspireert anderen dat ook te doen.
Deze foto is gemaakt in de Yogapoort, waar een groep vrouwen uit heel de wereld met elkaar heeft samen gewerkt om de nieuwe ruimte klaar te maken voor gebruik, met als afsluiting een gezamenlijke maaltijd. Hier heb ik de kracht van verbinding gevoeld. Er kan zoveel meer als we het anders doen.

 

Marieke

“Oog op Zaandam was voor mij de manier om mijn kijk op de Zaanstreek in beeld te brengen. Ik houd van de Zaanstreek. De mix van natuur en cultuur, modern en geschiedenis, mooi en lelijk. Geen nieuws, maar het alledaagse, dat wat je samen mee maakt is wat me boeit. Storm, een zonsondergang, het begin van het voorjaar.

Ik houd van de Zaanse slagkracht. Er zijn zoveel mensen, met hun verhalen, ondernemingen en initiatieven mensen, dat wil ik onder de aandacht brengen.Een kaleidoscoop van beelden, die met elkaar een indruk vormen van leven hier en nu in Zaandam, Nederland, de wereld.”

Eerder in de serie 2016 in 100 foto’s: