2016 in 100 foto’s, nieuwjaarsbonus: Marcel van Someren

De Zaanstreek heeft water, historische panden, industrieel erfgoed, lintdorpen, de Zaanse Schans en natuurgebieden. Maar we hebben ook nieuwbouwprojecten, Zaanse koppen, evenementen en sportprestaties.

En… we beschikken over messcherpe Zaanse kijkers met een rake blik. Fotografen die zien wat wij missen.

Hen hebben we gevraagd of we mee mogen spieden door hun 2016-lens. We plaatsten elke dag tot 2017, tien zeggende foto’s van het bijna afgelopen jaar. Maar, we zijn gul in 2017! Vandaag en morgen serveren we een toetje van topklasse. 

Marcel van Someren is niet alleen een meester op de grond, maar ook heerser in de Zaanse lucht. Zijn Instagram is snoep voor het oog en zijn Youtube-kanaal is geestverruimend.

1. Na lang wachten op beter weer kon ik eindelijk mijn nieuwe drone uitlaten en zijn werk laten doen. Het leek me een fantastisch idee om eens wat foto’s te maken waarbij de camera recht omlaag keek. Dit is er één van. Een stukje Kalverpolder in januari, gezien vanaf ongeveer 65 meter hoogte

2. De toegangsweg voor velen die de Zaanse Schans willen bezoeken. Als je met de trein komt dan is de Julianabrug de plek om een prachtig overzicht te krijgen van al het moois op Zaandijk en Zaandam. En sinds kort inclusief de “nuttige” calamiteiten palen……. gelukkig is er zoiets als Photoshop.

3. Hembrugterrein, de plek om eens op foto-expeditie te gaan. En in mei was er het Liberty festival, Twee dagen vol militair schouw en rollenspel. Ideaal om eens wat anders te fotograferen.

4. Als alle ingrediënten aanwezig zijn is dit de plek om een mooie foto te maken. Reflectie’s in het water, de zon die ondergaat, geen toeristen meer en verlichting in de huisjes. Dan is het alleen nog “vechten” met de beplanting. Ik heb deze foto gemaakt in de Pokemon periode, waar ’s avonds zeker 30 tieners continue door je beeld lopen net als je dat even niet kan gebruiken.

5. Als de toeristen weg zijn en de Zaankanters hun hond hebben uitgelaten. Dan zijn vaak alleen nog de fotografen te vinden op de Zaanse Schans. Het ideale moment voor een foto van dit mooi verlichte straatje.

 

6. De renovatie van de Zaandijkerkerk is al geruime tijd aan de gang. Op het moment dat ook de omgeving aan de beurt was ontstond een bizar schouwspel. Funderingspalen die omhoog getrokken waren en een beeld schetste van een soort palen kerkhof recht voor de kerk. Wachten op het juiste licht en met hulp van een sterke zaklamp heb ik deze makabere foto kunnen maken.

7. Soms heb je geluk en ben je op het juiste tijdstip op de juiste plek met een camera in je hand. Maar als je groothoeklens het dan nog niet in één keer kan vangen is het een oplossing om meerdere foto’s in portret stand te maken en deze aan elkaar te lassen tot één panorama.

8. Ik vind het heerlijk om buiten te zijn als de dag net begonnen is. Temperaturen net onder nul, de zon die opkomt, nevel over het water en met molens op de achtergrond. Dat is dan echt genieten!

9. ’s Avonds het weerbericht nog eens doornemen, satelliet beelden bekijken en tot de conclusie komen dan het de volgende ochtend wel eens een hele mooie start zou kunnen worden. Vaak is het dan zo dat je niet de enige bent die foto’s gaat maken op de Zaanse Schans. Voordat de toeristen arriveren lopen er al heel wat fotografen rond.

10. Heel soms wordt je beloond door de weergoden. Misschien wel voor je juiste houding als je met een drone vliegt. Die ochtend was het zulk mooi weer dat ik 3 accu’s heb leeg gevlogen en een uur lang video opnamen gemaakt. Deze beelden heb ik geknipt en geplakt en voorzien van mooie muziek en in een prachtige “korte” video gegoten. Online gezet op Youtube en de video ging viral, ondertussen al meer dan 15.000 keer bekeken.

Vooruit dan maar… als toetje de video:

Marcel

Het mooiste tijdstip voor het maken van foto’s vind ik rond zonsopkomst of ondergang. Voor mij is het licht buiten dan het mooist, zeker als het ook nog windstil en koud is. Vaak zet ik de wekker en zeker in de zomerperiode ben ik al tussen 4 en 5 uur buiten te vinden. Om dan alleen te zijn met de mooie omgeving en de natuur geeft mij zoveel voldoening.

Alle delen van 2016 in foto’s:

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *