2017 in 100 foto’s, deel 2: Marcel van Someren

Zaanse kijkers met een rake blik fotografen het hele jaar door wat wij missen.

Wij vroegen de ogen van de orkaan, het neusje van de zalm, de crème de la crème van de scherpschutters, om een selectie te maken uit hun oogst van het afgelopen jaar.

Dat deden ze! Elke dag krijgen we tien zeggende beelden over 2017 cadeau.

Gisteren opende Erik Esteie het bal, vandaag vliegen we door naar Marcel van Someren die een zwak heeft voor ons erfgoed. Voor hout, de windmolens, de werking, de historie… Hij legt het vast met de technieken van nu.

1. De Kogerkerk, zo mooi verlicht alsof de kerk wilde zeggen “kijk mij nu eens staan” En dat heeft gewerkt, later begreep ik dat er een feestje gevierd werd en dat daarom alles zo mooi verlicht was.

2. Om dan toch nog even in de avondsfeer te blijven deze foto van de Kaasboerderij op de Zaanse Schans. Een combinatie van 100 foto’s van 15 sec. sluitertijd, laten een fantastisch sterrenspoor zien. Je moet dan wel ’s nachts op pad, geen maan en het moet ook nog helder zijn. Goed plannen dus of gewoon heel veel geluk hebben.

3. Als de toeristen de Zaanse Schans hebben verlaten en de steiger leeg is, er een hele mooie zonsondergang is maar het toch net iets te donker wordt, dan is de hulp van een zaklamp de uitkomst. Molen De Gekroonde Poelenburg in een mooie lichtbundel.

4. Als de voorspellingen goed zijn dan is de Zaanse Schans natuurlijk de plek om een mooi plaatje te schieten. Al dat mooie erfgoed bij elkaar in een prachtige ochtendnevel met wat zon. Beter kan bijna niet.

DCIM/100MEDIA/DJI_0171.JPG

5. En toch kan het nog mooier, eens in de 5 jaar komt er zo’n ochtend waarvan je denkt dit is het. Hier hebben we het later nog vaak over. Zonsopkomst, dikke mist en dan met het vliegend statief omhoog. Prachtig molenpanorama.

6. Wat heel veel mensen niet zien is het mooie lijnenspel van de Julianabrug. Je blik wordt natuurlijk getrokken door de molens op de Zaanse Schans maar ook de brug zelf is zeker de moeite waard.

7. Rond zonsopkomst is het licht altijd speciaal. Hier is de combinatie van wolken en zonlicht zo op elkaar afgestemd dat het lijkt op een scene uit een sprookje.

8. Ik had het al eerder over de Julianabrug en de mooie lijnen. Als je eronder staat dan zie je de brug van een hele andere (fotogenieke) kant. Maar in deze foto is ook de overkant belangrijk, hier lijkt het wel of het witte licht de oude en nieuwe industrie van elkaar splitst.

9. Nog steeds onder de brug maar nu met een doorzicht naar oud Zaandijk. Deze avond begon het te regenen en kon ik mooi hier schuilen. Fantastisch om al die verschillende lichten – verlichting te zien.

10. Het is niet altijd maar heel mooi en zacht weer. Het kan zeker ruw zijn op de zaan, windkracht 6, temperaturen onder nul en dan ook nog sneeuw. Bijna horizontale sneeuw zo hard waaide het.

Marcel 

Samen met zijn foto-maat Arjen Noord trekt hij erop uit om het Zaanse zo mooi en goed mogelijk in beeld te brengen. Door zijn ogen ontstaat respect voor wat gewoon is. Soms komt dat omdat zijn camera komt waar wij nooit komen, andere keren omdat zijn camera opmerkt wat wij ziet zagen.


Hier alle afleveringen van 2017 in 100 foto’s


 

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Peter Blokker

    iedereen bij de orkaan, en die dit leest wens ik fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2018

    zoek maar een foto uit die bij mijn reactie past er staan er genoeg en de 1 is nog mooier dan de ander

  • JN

    Knap gemaakte foto’s. De Star Trails van de tweede foto lijken mij toch tamelijk bijzonder in dit industriegebied

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *