Zaanse kijkers met een rake blik fotografen het hele jaar door wat wij missen.

Wij vroegen de ogen van de orkaan, het neusje van de zalm, de crème de la crème van de scherpschutters, om een selectie te maken uit hun oogst van het afgelopen jaar.

Dat deden ze! Elke dag krijgen we tien zeggende beelden over 2017 cadeau.

Vandaag de 10 foto’s van Sely Friday (Sven Woodside). Geen Iphone-kiekjes (zoals wijzelf gaarne toepassen), maar verschillende analoge cameras en daarna ambachtelijk thuis vervolgens ontwikkelen. Hij publiceert foto’s op zijn blog en op Flickr.

1. Winter Swim
Sneeuw van afgelopen januari. Het was de eerste en enige sneeuw van vorige winter. Mijn oudste wilde kijken of het mogelijk was om te gaan zwemmen. De foto is genomen van de Voorzaan kijkend naar het Zaaneiland. (Horizon 202)

2. No Traffic
Een pinhole opname op de Poelenburg Brug over de Thorbeckeweg (ofwel N516) voorafgaand aan alle werkzaamheden van afgelopen jaar. (Holga WPC120 pinhole)
3. Yin Yang
Weer een opname met swing lens camera (Horizon 202) op de Prins Hendrikkade van werkzaamheden aan twee huizen. Ik vond vooral de buiging van de schaduw en stortslurf mooi in elkaar overgaan.
4. Bieb Babe
De Bieb. Wekelijks bibliotheekbezoek om nieuw leesvoer te bemachtigen voor jonge lezers. (Olympus XA2)
5. Windless
In juni werd er een proef zeilcursus georganiseerd in optimisten naast alle prachtige molens op de schans, voor kinderen met een zwemdiploma. Het was een super mooie plek om te (leren) zeilen op de Zaan waar eigenlijk niet gezeild mag worden. (Xpan)
6. Rainbow Walkers
Er moeten meer zebrapaden komen op de Westzijde, en zeker mooie kleurige zoals deze die geplaatst werd dit jaar. (Lomo Action Shot)
7. Push The Button
Oversteken op de Westzijde en Prins Bernhardwegbrug. (Xpan)
8. Double Digging
Genomen tijdens de verbouwingen op de Bleekerstraat. Ik zie alles dubbel. (Xpan)
9. Westzijde
Wonderlijke verbouwing van een stukje westzijde. Voor de eerst paar dagen stonden er een paar verkeersregelaars mensen te helpen toen de werkzaamheden begonnen. Daarna was het een wilde westen op het Westzijde geworden. Ik mis ook bomen nog steeds en ik hoop dat er echt bomen terug komen. (Olympus XA1)
10.Loswal Curves
Loswal voorbij de Burcht. Dagelijkse andere boten en schepen en lijnen. (Olympus XA)
Sely Friday
Sven houdt al sinds september 2003 een fotoblog – een visueel dagboek – bij. Het is zijn manier om creatief te blijven en oog te houden voor zijn omgeving.