2018-2022: zeven gemeenteraden in Zaanstad

De gemeenteraad in Zaanstad had in de afgelopen 4 jaar niet minder dan 7 verschillende samenstellingen qua partijen. In 2018 kwamen er 13 partijen in de raad, nu zijn het er 15 (maar er hebben 17 partijen in de raad gezeten).

Er waren 3 afsplitsingen, er kwamen tussentijds 4 nieuwe partijen in de raad (één daarvan verdween ook weer tussentijds) en één gemeenteraadslid stapte over naar een andere partij.

Of Zaanstad daarmee recordhouder is weten we niet, maar opmerkelijk is het wel.

Alle wisselingen op een rijtje:

Hieronder de wisselingen in beeld gebracht, de ‘saaie’ partijen POV, PvdA, ROSA (4 zetels), D66 en GroenLinks (3 zetels), CDA (2 zetels), CU en PvdD (beide 1 zetel) staan in de onderste helft van de grafiek.

In maart zijn er opnieuw verkiezingen, van de partijen die nu in de raad zitten (stand december 2021) doen LZ en de Socialisten niet mee. De SP doet wel mee.

Foto (schuiven) achter de grafiek met aantal partijen: de raad in april 2018, het aantal wisselingen bij raadsleden (en fractievoorzitters) is overigens ook indrukwekkend.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Olga de Meij

    Het is een gotspe geen enkele continuïteit op die manier en al dat los zand stemt over de toekomst can de Zaanse schans! Beter luisteren naar ondernemers en bewoners zou ik zeggen, die zijn immers de belangrijkste partijen op de Zaanse Schans!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *