2020 in 100 foto’s, deel 2: Marjolein Lensink-Neijzing

2020. Een jaar om nooit te vergeten. En een jaar om snel te vergeten. Een jaar waarin alles anders werd. Lege winkelstraten en rijen voor de Aldi, niet meer uit eten maar afhalen en bezorgen, thuisonderwijs en thuiswerken, anderhalvemeter-samenleving en mondkapjesplicht, bioscopen en theaters dicht, besmettingen, IC-opnames… 

De Zaanstreek beschikt over razend betrokken fotografen met messcherpe blikken. Het hele jaar zijn ze in touw om daar te zijn, waar geklikt moet worden.

Dat 2020 bijzonder jaar was zien we terug in de fijne selectie die de Zaanse scherpschutters bij ons aanleverden. Elk selecteerden ze tien zeggende foto’s die gezamenlijk een overzicht vormen van het afgelopen jaar. 

Tot aan 2021 worden we dagelijks getrakteerd op snoep voor het oog… Vandaag een heerlijk originele selectie van Marjolein Lensink. Haar motto is:

“Alles is er al, het wacht om gezien te worden”.

Onder de foto’s vind je meer informatie over haar en haar werk

  1. Zicht op de steigers en doeken van de aanrijroute naar de Nietzovlotbrug. Het was bijna een attractie om daar overheen te lopen. En dan maar hopen dat ie ook even open moest voor een boot. Jammer genoeg was het half mei weer gedaan met de pret. Gelukkig hebben we de foto’s nog 😊

2. Ik heb een fascinatie voor wat mensen in hun vensterbank zetten. Vaak zijn het poppetjes of dieren. En dan altijd met de goede kant aan de straatkant. Waarom? Waarom mogen ze naar buiten kijken, kijken de bewoners liever tegen de lelijke achterkant aan? Het is me een raadsel. Of is de vensterbank een kleine galerie, waar je al je moois tentoonstelt om de buitenwacht te plezieren. Mij doe je er in ieder geval een hoop plezier mee!

3. Hij leeft!! 😊

4. Corona escape. Mijn inzending voor de expositie in De Fabriek. Het thema was ‘wat doet corona met jou’. Nou, ik verstop me voor corona. Struisvogelpolitiek. Ik hou met netjes aan alle regels en probeer er verder ver van te blijven. Geen zin om me te mengen in al het geroeptoeter van eigen-gelijk en betweters. Ik zoek mijn weg binnen de kaders en maak er het beste van.

5. Kanosuppen op de Zaan. Net als zoveel mensen bleven we dit jaar met de vakantie thuis. En net als zoveel anderen hebben we ons op het suppen gestort. Wat een heerlijkheid zo op het water. Tochtjes naar Oost- en Westzaan, koffie en broodjes mee, we hadden een topzomer in onze mooie Zaanstreek. En het ziet er vanaf het water weer heel anders uit. Aanrader!

6. Beeldrijm aan de Prins Hendrikkade, Zaandam

7. Deze zomer ben ik begonnen met een nieuwe fotoserie. #theendofflower . Voluit ‘The end of flower is not the end of beauty’.  Verdorde bloemen hebben zo hun eigen schoonheid. Ik hou van het verval, de kleuren die versoberen, de bladeren niet meer strak en glad. Geïnspireerd door 17e -eeuwse bloemenstillevens. Inmiddels heb ik er nu 30 gemaakt en ben er voorlopig nog niet mee klaar. Met de Bloementuin aan de Zaan op de Westzijde in Zaandam kon ik een mooie ruilafspraak maken. Ik mag bij gelegenheid op zaterdagmiddag de ‘leftovers’ ophalen en als tegenprestatie maak ik dan ansichtkaarten van mijn foto’s, die zij verkopen. De opbrengst is voor de Bloementuin. Allebei blij!

8. Hembrugterrein. Toen in maart de lockdown van kracht werd ging er een grote streep door mijn agenda. Er stonden exposities en workshops gepland die niet meer door mochten gaan. Een domper.  Gelukkig werden de regels in de zomer weer wat lossen en kon ik in ‘De Week van de Industriecultuur’ twee workshops geven op het Hembrugterrein. Het is daar altijd leuk en je ziet er ook steeds weer andere hoekjes. Zoals deze plek, hier was ik in al die jaren dat ik er rondloop steeds aan voorbij gegaan.  

9. Schaapjes in het Darwinpark. Ik vind ze zo leuk! Dit jaar stonden ze bij de IJdoorn, in het Darwinpark en langs het Westerwindpad. Het geeft direct een landelijk sfeertje aan de stad. 

10. Gebouw de Phenix van de Meypro aan de Zaan.  Sinds begin oktober zwem ik ‘s morgens een stukje in de Zaan. Een heerlijk fris begin van de dag. Toen ik ermee begin was het al licht, maar nu is dit mijn uitzicht. Een adventskalender aan de Zaan. Helaas telt deze niet echt af naar kerstmis. 

Dit waren mijn 10 van 2020. Ik wens iedereen een mooi, licht en liefdevol 2021.

Marjolein Lensink.

Marjolein Lensink-Neijzing 

Zaandam 1968

Geboren en getogen in Zaandam en ik voel me ook echt met de Zaanstreek  verbonden. Met man en honden woon en werk ik aan de Zaan. Ik kijk graag en probeer altijd iets bijzonders te vinden in het gewone, het onopgemerkte. Op zoek naar ‘de parel in de knopendoos’. Een schaduw of spiegeling, een op het eerste gezicht saaie muur, een wolk, alles kan bijzonder zijn. In de winterperiode heb ik een zwak voor verloren handschoenen. Ik verzamel ze fotografisch onder #lostgloves_collected. Mijn telefoon is mijn camera. De techniek is voor mij ondergeschikt aan ‘het zien’. Ik exposeer regelmatig en geef ook workshops telefoonfotografie. Helaas staat dat nu wegens Corona op een laag pitje. 

www.marjoleinzaandam.nl Insta: marjolein_zaandam FB: www.facebook.com/marjolein.lensinkneijzing

Eerder plaatsten we de foto’s van

Bekijk de hele serie hier.

Deel dit artikel:

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *