2020 in 100 foto’s, deel 8: Erik Esteie

2020. Een jaar om nooit te vergeten. En een jaar om snel te vergeten. Een jaar waarin alles anders werd. Lege winkelstraten en rijen voor de Lidl, niet meer uit eten maar afhalen en bezorgen, thuisonderwijs en thuiswerken, anderhalvemeter-samenleving en mondkapjesplicht, bioscopen en theaters dicht, besmettingen, IC-opnames… 

De Zaanstreek beschikt over razend betrokken fotografen met messcherpe blikken. Het hele jaar zijn ze in touw om daar te zijn, waar geklikt moet worden.

Dat 2020 bijzonder was, zien we terug in de selectie die de Zaanse scherpschutters bij ons aanleverden. Iedereen selecteerde tien zeggende foto’s die gezamenlijk een overzicht vormen van het afgelopen jaar. 

Tot aan 2021 worden we dagelijks getrakteerd op snoep voor het oog… Vandaag de 10 foto’s van Erik Esteie:

“In 2002 kocht ik in mijn eerste digitale camera, een Sony Cybershot, en ben begonnen met foto’s te maken op illegale Goatrance feestjes. Dit heb ik gedaan tot ongeveer 2008 en in dat jaar ben ik ook begonnen met het fotograferen van mijn omgeving. Ik had ondertussen een Canon spiegelreflex camera gekocht en wilde van alles uitproberen met de beter en luxere camera.

2008 is ook het jaar dat ik begon met mijn eigen website, www.esteie.nl In het begin rommelde ik maar wat aan en plaatste van alles op mijn website. Rond 2010 ben ik wat serieuzer geworden en langzaam aan werd het een website waarop ik dagelijks een foto plaats en zijn we beland in het jaar 2020.

Aan het begin van het nieuwe jaar maak ik altijd een overzicht van het afgelopen jaar en mijn overzicht van het foto jaar 2020 in Zaansgroen is helaas afgelast vanwege….

Gelukkig is er altijd nog de foto top 10 van 10 Zaanse fotografen en in dit overzicht wil ik foto’s laten zien van dingen die nog wel konden/mochten

6 maart: Een optreden van the Pink Floyd project in het Zaantheater. Dit optreden was ter ere van het 40 jaar geleden uit gekomen album The Wall van Pink Floyd. Het was het laatste “grote” concert wat ik in 2020 heb gezien.

26 juni: Op het Hembrugterrein werden allerlei corona veilige activiteiten georganiseerd. Er was weer wat ruimte voor plezier nadat de boel op slot was geweest. Dit was een licht- en geluidshow georganiseerd door Dockyard, zij gaven in het verleden Techno feesten bij Taets.

4 augustus: Een tochtje op de boot van mijn broer naar het Alkmaardermeer, en dan kom je langs de Zaanse Schans. De molens draaiden en op het moment van het maken van de foto stonden de wieken precies in dezelfde stand.

28 augustus: Een optreden van Ruben Hoeke en Edgar Koelemeijer in de Bullekerk, het nieuwe culturele centrum van Zaandam.

29 augustus: De officiële opening van de expositie van Valentin Horba door Highlander. De dag ervoor was er ook al een officiële opening door hun en dat komt omdat voornamelijk omdat Highlander het zo leuk vind om te spelen. De kunstenaar zelf zat trouwens in Tsjechië, vanwege…

12 september: Kermis! Gelukkig ging de Zaandamse kermis door en ik heb in jaren niet zo een gezellige kermis meegemaakt als deze editie. De afgelopen jaren leek het alsof er steeds minder kermis op de Burcht stond. We hebben zo een twintig minuten moeten wachten voor we het terrein op mochten, en het was het waard. vlak na ons ging alles op slot omdat het te druk werd.

12 september: Na het bezoeken van de kermis kwam dit op ons pad, filmopname voor een korte Nederlandse film. Niet zichtbaar op de foto, maar in de kleine Canta zat Jack Wouterse en ik geloof dat die ongeveer 2 meter 30 is in het echt. Dus waar die zijn knieën heeft gelaten…

4 oktober: Sinds een paar jaar wordt er op het Hembrugterrein Bigart georganiseerd en ook deze editie mocht doorgaan. Vier hallen met allerlei kunstvormen. Dit hing wat ik de kathedraal noem.

13 oktober: Een uitstapje naar Amsterdam-Noord. In twee enorme hallen van de voormalige NDSM was een expositie geopend van allerlei grafitti artiesten en deze werken kwamen overal vandaan. Ook werd er uitgelegd waar en hoe grafitti is ontstaan. Het is een permanente expositie en als alles weer normaal is dan kan ik iedereen aanraden om hier eens een kijkje te gaan nemen (het is op fietsafstand!).

26 november: Toch nog een beetje actualiteit, de sluis is klaar! En wat is het mooi geworden. Er moet echter nog heel veel gebeuren in dit echte hart van Zaandam, maar dat is iets om in 2021 en de jaren daarna, mee te beginnen.

Erik:

“Ik hoop dat we het komende jaar iets vrolijkers om ons heen zien en dat er weer meer leuke dingen te beleven zullen zijn, en ik wil graag iedereen het beste wensen voor 2021.”

Eerder plaatsten we de foto’s van: 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *