2021. Vorig jaar hoopten we dat alles anders zou zijn in 2021. Dat we door zouden kunnen leven in een tijd waarin corona een plek zou krijgen in de geschiedenisboeken. 

Helaas zit die geschiedenis nog altijd stevig in het zadel en ze lijkt ons zelfs in te halen richting de toekomst. 

Intussen wordt er veel vastgelegd door razend betrokken fotografen met messcherpe blikken. Het hele jaar zijn ze in touw om daar te zijn, waar geklikt moet worden.

Tien van hen nodigden we uit om hun tien zeggende foto’s van 2021 met ons te delen. Samen vormen ze een overzicht voor toen, nu, dan en ooit. 

Tot aan 2022 worden we dagelijks getrakteerd op snoep voor het oog… Vandaag de 10 foto’s van Pascal Fielmich:

1. ‘Magisch’; schaatsen op de Nauernasche Vaart

ASSENDELFT / WESTZAAN – Op veel plaatsen in de Zaanstreek werd genoten van het natuurijs, zo ook op de Nauernasche Vaart tussen Assendelft en Westzaan waar onder een heerlijk winterzonnetje rond de watertoren veel plezier werd gemaakt. ‘Magisch’, dat is het woord dat het schaatsgevoel het beste weergaf. (14.02.2021)

Pascal Fielmich

2. Walther bouwt bruine kroeg in huis

ASSENDELFT – Door de langdurende lockdown van de horeca miste Walther Bakker (38) de gezelligheid van een avondje bieren met zijn vrienden in een bruine kroeg meer en meer. En dus bouwde hij in zijn garage maar een eigen bruine kroeg: De Keef. (27.03.2021)

Pascal Fielmich

3. Drukwerk verzorgt herstart in de Bullekerk

ZAANDAM – Op de eerste dag dat de theaters na een sluiting van acht maanden hun deuren weer mogen openen, is het Drukwerk die in de Bullekerk de muzikale aftrap verricht. Het publiek geniet in een soort Amsterdamse café-opstelling van Harry Slinger en zijn mannen. “Eindelijk weer een avondje uit, wat hebben we dat gemist.” (05.06.2021)

Pascal Fielmich

4. Aftrap ZaanPride met roze viering in de Kogerkerk

KOOG AAN DE ZAAN – De Zaanse stadsdichter Ellis van Atten draagt een gedicht voor tijdens de eredienst in de hervormde kerk, dat in het teken van de emancipatie van de Zaanse LHBTI-gemeenschap staat. Predikant Hanna van Dorssen heeft voor de gelegenheid een stola in de kleuren van de regenboogvlag aangetrokken. (06.06.2021)

Pascal Fielmich

5. Nieuwe roede voor molen De Zoeker

ZAANDAM – Met een kraan op een drijvend ponton wordt op de Zaanse Schans een roede vervangen van oliemolen De Zoeker. De oude roede gaat naar het nieuwe molenmuseum, De Wereld van Windmolens. (14.06.2021)

Pascal Fielmich

6. Zanger Kemal Samat scoort hits in Turkije

ZAANDAM – Als klein jongetje wist de in Zaandam geboren en getogen Kemal Samat (31) al dat hij zanger wilde worden. Nu heeft de in Poelenburg opgegroeide muzikant groot succes in Turkije. Hij deed mee aan de Turkse versie van ‘The Voice’ en kwam daarbij tot aan de finale. Van de vier singles die hij na zijn deelname aan de talentenjacht heeft uitgebracht, zijn er drie meer dan een miljoen keer bekeken op YouTube. (21.06.2021)

Pascal Fielmich

7. Freerunner Tycho Dekker

KOOG AAN DE ZAAN – Freerunner Tycho Dekker (18) uit Wormerveer maakte een salto over de gracht in Zaandam, het filmpje van zijn sprong ging viral en werd al meer dan 1,5 miljoen keer bekeken op social media. (16.08.2021)page6image7097344

Pascal Fielmich

8. Polderprutrace Krommeniedijk

KROMMENIEDIJK – Waar een klein dorp groot in kan zijn. Elders in het land zijn prutraces afgelast, maar in de polder van Krommeniedijk ploeterden de deelnemers gewoon door de modderige blubbersloten. Verslaggever Johan Lok maakte op z’n 61ste zijn debuut als deelnemer en kreeg gratis een moddermasker. (04.09.2021)

Pascal Fielmich

9. Luchtfoto Spoorbrug Zaandam

ZAANDAM – Spoorbrug Zaandam, gebouwd in 1884, is de enige spoorbrug over de Zaan en onderdeel van de spoorlijn Zaandam – Enkhuizen. De 40 meter lange bovenleidingloze draaibrug werd in 1991 vervangen door het huidige exemplaar. Links van de brug – die volgens een tijdslot systeem wordt geopend voor het scheepvaartverkeer – is ter hoogte van de Westzijde langs de Zaanoever nog het witte gebouwtje te zien dat tot 1938 in gebruik was als halte Zaanbrug. (09.09.2021)

Pascal Fielmich

10. Lege ren na vogelgriep

ASSENDELFT – Een doodse stilte in de kippenren bij zorgboerderij de White Ranch in Assendelft. Na een uitbraak van de vogelgriep zijn 250 kippen en 70 loopeenden geruimd. Jan en Myrna de Wit werken er veel met dementerenden en mensen met een psychische achtergrond. “Als je tegen iemand met dementie zegt dat de kippen er niet meer zijn, kun je dat een uur later weer zeggen. Dat is confronterend. We hebben echt wel een klein traantje gelaten.” (07.11.2021)

Pascal Fielmich

Pascal

Fotograaf Pascal Fielmich brengt de Zaanstreek in beeld. Te land, ter Zaan en in de lucht…