2021 in 100 foto’s #4: Michel Schermer

2021. Vorig jaar hoopten we dat alles anders zou zijn in 2021. Dat we door zouden kunnen leven in een tijd waarin corona een plek zou krijgen in de geschiedenisboeken. 

Helaas zit die geschiedenis nog altijd stevig in het zadel en ze lijkt ons zelfs in te halen richting de toekomst. 

Intussen wordt er veel vastgelegd door razend betrokken fotografen met messcherpe blikken. Het hele jaar zijn ze in touw om daar te zijn, waar geklikt moet worden.

Tien van hen nodigden we uit om hun tien zeggende foto’s van 2021 met ons te delen. Samen vormen ze een overzicht voor toen, nu, dan en ooit. 

Tot aan 2022 worden we dagelijks getrakteerd op snoep voor het oog… Vandaag de 10 foto’s van Michel Schermer:

  1. In de boom geklauterd

In januari 2020 besloot een kat op avontuur te gaan in de omgeving van het Noordsterpark. De kat was hoog in een boom geklauterd, maar durfde de reis naar beneden niet meer aan. Vanwege de lage temperatuur werd besloten om de kat te bevrijden uit zijn benaderde positie tussen de takken. Dankzij de inzet van de ladderwagen van Brandweer Wormerveer is de kat uit de boom gered. Baas en kat konden weer herenigd worden en thuis opwarmen bij de brandende kachel. 

2. Winter in Wormerveer

In februari viel de eerste sneeuw van het jaar. Heel Wormerveer was grotendeels verdwenen onder een aardige laag sneeuw. De stralende blauwe lucht is dan uitnodigend om een stuk te gaan wandelen. Het landschap van het Guisveld is een unieke en rustige omgeving, waar je bij ieder bezoek wel iets unieks kunt zien. Op deze winterse dag, met het krakende verse sneeuw onder de schoenen, was het er heerlijk vertoeven.

3. Stormschade

In het voorjaar maakte de sneeuw plaats voor storm. Bij één van deze stormachtige avonden liep het dak van de oude Mercuriusfabriek stormschade aan het dak op. Bij inspectie van het dak werd geconstateerd dat het buizensysteem op meerdere plaatsen was losgeraakt. Met de superscherpe camera op de ladder kon vanaf de grond snel worden ingeschat wat het probleem was. De losse delen buis moesten van het dak afgehaald worden.

4. Zomerse avond

Na sneeuw en storm is het extra genieten van de sprookjesachtige luchten boven Wormerveer. Op een zomerse avond kun je de kleuren in de lucht zien veranderen. De kleuren die we bij de schemering zien houden verband met de lange weg die het zonlicht van de laagstaande avondzon door de aardatmosfeer aflegt. Op mooie dagen gaat er in de regel vervuiling in de lucht omhoog. In het licht van de laagstaande avondzon leidt dit stof tot roodkleurig.

5. Kunst uit de bocht

Het coronavirus heeft ons ook in 2021 in zijn greep gehouden. Helaas konden veel evenementen niet doorgaan. Eén van de weinige evenementen die wel door kon gaan was de eerste editie van ‘Kunst uit de Bocht’. Lokale en nationale kunstenaars exposeerden en verkochten hun werk in openlucht-ateliers langs de Zaan. Op verschillende plekken konden enthousiaste schilders en tekenaars aan de kade hun creativiteit kwijt. 

6. Margriet Eshuijs Popupkoor

Eind augustus vond de 5e editie van ‘A Lovely Afternoon in the Parc’ in het Wilheminapark plaats. Onder leiding van Margriet Eshuijs traden 34 koorleden van het Margriet Eshuijs Popupkoor op. Hoewel de middag regenachtig begon werd het gelukkig droog tijdens het optreden. Verschillende bekende hits werden ten gehore gebracht. Net zoals vorig jaar kwam de gehele opbrengst van het benefietoptreden ten goede aan het Anna’s Huis (Stichting Centrum voor Leven met kanker). 

7. Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

In het najaar van 2021 was Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Dennis Wiersma op de markt in Wormerveer. De staatssecretaris kwam op bezoek bij Rai Leakat van Suri Rai. Rai is er als ondernemer voor uitgekomen dat de coronacrisis hem bijna de das om deed. Hij is één van de schuldenambassadeurs voor de Rijksoverheid. De heren gingen met elkaar in gesprek en er werd meteen een film opgenomen voor de campagne ‘Kom uit je schuld’. 

8. Ernstig ongeluk

Bij het fotograferen van alle actualiteiten in Wormerveer heeft één ongeluk een diepe indruk op mij gemaakt. Op woensdagavond 13 oktober kwam even na 22.00 uur een melding van een auto-ongeluk op de N246. Bij het ongeluk waren drie auto’s betrokken, waarbij er in één van de auto’s brand ontstond. De inzittende van deze auto moest door de brandweer uit de auto worden gehaald. Helaas heeft de bestuurster het ongeluk niet overleefd. 

9. De Kameel

De aankomst van De Kameel op station Wormerveer vanwege de Spoorwensdagen. Waar deze trein zijn naam aan te danken heeft, is niet moeilijk te raden, de bulten vallen gelijk op. De Kameel, officieel NS20, is in de jaren 50 gebouwd als inspectievoertuig voor de directie van de NS. Zo kon de directie werkzaamheden aan het spoor controleren en tegelijkertijd vergaderen. De trein staat nu weer gestald bij het Spoorwegmuseum. 

10. Intocht Sinterklaas

Het bleef tot het allerlaatste moment spannend of de intocht van Sinterklaas dit jaar door kon gaan. Het feest was extra groot toen Sinterklaas met zijn pieten op zaterdag 20 november over de Zaan aankwam in Wormerveer. Vanaf de gehele kade van de Adelaar tot aan de Jonge Prins stonden kinderen vol verwachting Sinterklaas op te wachten. Wat was het spectaculair dat één van de pieten op een flyboard aankwam.


Michel

Michel bedrijft hyperlokale journalistiek, zoals je het alleen kan als je hart hebt voor de plek die je zichtbaar maakt. Zijn liefde is Wormerveer. Hij is bescheiden aanwezig op de juiste momenten, weet alles en hij schiet raak: #held. De teksten bij deze foto’s zijn van zijn Amy.

Deel dit artikel:

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *