In 2022 het “Baken van Nauerna”?

De eerste ideeën voor een groot beeld bij Nauerna dateren uit 2005. De plannen gingen de ijskast in maar kwamen er tijdens Sail2015 weer uit.

Als er genoeg geld is, moet beeld in 2022 klaar zijn.

UPDATE: De Belangengroep Nauerna (BGN) heeft de initiatiefnemers laten weten dit beeld niet op het park naast het buurtschap te willen hebben. (zie ook de comments)

Bij de vuilstort Nauerna zou een groot kunstwerk moeten verrijzen: een landmark van 35 meter hoog. Te zien vanuit de Zaanstreek en Amsterdam en door iedereen die over het Noordzeekanaal vaart.

Kunstenaar Ruud van de Wint kreeg in 2005 de opdracht van Afvalzorg om een beeld te ontwerpen ter gelegenheid van het gereed komen van het nieuwe kantoor van Afvalzorg. Het beeld zou op een van de heuvels van de stort moeten komen. Van de Wint overleed in 2006 maar had toen zijn ontwerp al ingeleverd.

baken-landschap

Omdat er geen medefinanciers werden gevonden is het ontwerp voor het Baken in de ijskast gezet. Tijdens Sail2015 is het initiatief weer opgepakt door Enno Neef, oud Gedeputeerde en oud President Commissaris van Afvalzorg.

Neef onderzoekt de haalbaarheid van het Baken van Nauerna. In december 2015 is een oordeel van de Adviescommissie Beeldende Kunst Zaanstad gevraagd en gekregen. Neef kreeg subsidie om een 3D model van het Baken te laten maken. In juni 2016 is Adriaan Geuze van bureau WestS gevraagd een ontwerp voor een landschappelijke inpassing voor het Baken te maken.

Het beeld wordt 35 meter hoog, 50 meter breed en 5 meter dik volgens de tekening.

baken-nauerna-tekening

De initiatiefnemers gaan de plannen met de bewoners van Nauerna bespreken, en zullen daarna een verzoek bij B&W van Zaanstad indienen om het Baken van Nauerna op basis van het dan vastgestelde bestemmingsplan mogelijk te maken. En dan moet er ook nog geld komen.

baken-nauerna-binnen

De website van het Baken is nog in aanbouw, maar het comité van aanbeveling is in ieder geval indrukwekkend.

baken-comite

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Arie van Doesburg (bewoner Nauerna)

  Het is toch wel weer heel erg jammer dat de Orkaan geen hoor en weder hoor toe past. Als u had geinformeerd bij het buurtschap Nauerna had u kunnen vernemen dat de bewoners tegen dit kunstwerk zijn al geruime tijd. En dat de bewoners van Nauerna zich zeer geschoffeerd voelen door dit initiatief.

 • Aan de bewoners van Nauerna is vorig jaar gevraagd naar de mening over het plaatsen van dit kolossale kunstwerk op het Park Nauerna. De bewoners hebben op de ledenvergadering van Belangengroep Nauerna (BGN) duidelijk laten weten dit beeld niet op het park naast het buurtschap te willen hebben en dit is netjes als antwoord naar Enno Neef gestuurd. Initiatiefnemers hebben vervolgens gezegd ons veto naast zich neer te leggen en gewoon door te gaan.
  In de Overeenkomst Nauerna staat duidelijk dat het park in nauw overleg met de bewoners wordt aangelegd. De BGN heeft de leden van een opgericht ‘comité van aanbeveling’ van het kunstwerk ondertussen bericht over de situatie en gevraagd zich uit het comité terug te trekken.
  Voor de duidelijkheid, Nauerna is niet tegen het kunstwerk op zich, maar wel op het Park Nauerna.

 • De Orkaan

  Dank voor deze waardevolle aanvulling, we zullen dat in het stuk zelf ook nog vermelden. Maar er komt dus nog een bespreking volgens de initiatiefnemers.

  Wederhoor pas je toe als mensen of organisaties ergens van beschuldigd worden of als er maar één partij een mening heeft gegeven bij een conflict. Maar hier gaat het niet om meningen (het is een concreet plan van Enno Neef dat hij naar de gemeente stuurt) of over beschuldigingen (er staat nergens dat de bewoners voor dit plan zijn).

  • Het gigantische kunstwerk verbeeldt het menselijk oor (geraadpleegde bron wil anoniem blijven maar is wel’geraadpleegd’.)en is een ode aan de zuivere journalistiek die zich bedient van ‘hoor… en wederhoor’.
   De naam van het kunstwerk gaat dan ook volgens dezelfde anonieme bron (ok, ’t is m’n duim)’OOR & WEDEROOR’ worden.

 • Petra

  Geachte heer Neef,

  Kunt u mij vertellen van welk materiaal de satelietschotel gemaakt wordt. Dan kan ik alvast gaan checken wat het per kilo opbrengt bij JOWA

 • Rob

  Mooi beeld, maar nogal reusachtig. Het zou beter passen in een windmolenpark op de Noordzee.

 • Jan N

  Ruud van de Wint maakt in mijn ogen prachtige en indrukwekkende beelden. Ik zou willen zeggen: ga eens kijken in het landschapspark de Nollen in Den Helder Zuid of op het terrein Willemsoord in Den Helder waar een enigszins gelijkend beeld staat. Weliswaar slechts een meter of 12 hoog maar het geeft een idee. Wat mij betreft (maar ik woon niet in Nauerna) zou het een aanwinst zijn.

 • Siem

  Beste Jan, vanuit de trein is dit toch ook geen gezicht. 20 jaar er voorbij gereden, kan het niet mooi vinden. Tja, zo nu en dan kwam Beatrix op bezoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *