248 nieuwe woningen: Gouwpark (#ZaanstadBouwt)

Weet je nog? Zaanstad lanceerde begin 2018 het ambitieuze plan om 16 grote woningbouwprojecten te versnellen. Totaal ging het om zo’n 5.400 woningen. Elk project zou vervolgens binnen drie jaar van start gaan.

Daarna werd nog drie keer een rijkssubsidie voor een ‘bouwimpuls’ binnengehaald. Het ging om 1.900 woningen in Zaanstad-Noord (12 projecten), 4.700 in Zaandam centrum (20 projecten) en 1.700 in Kogerveld (5 projecten). En daarbij kwamen plannen voor 10.000 woningen in de Achtersluispolder (inmiddels teruggeschroefd tot 2.500).

In deze serie #ZaanstadBouwt onderzoekt De Orkaan de status van de woningbouwprojecten. Moet het bestemmingsplan nog worden goedgekeurd, is de omgevingsvergunning verleend, is de bouw al gestart, zijn de woningen al opgeleverd of is het project slechts gebleven bij een ‘Zaanse droom’. De Orkaan zoekt het voor je uit.

Vandaag: Gouwpark – project opgeleverd

Wat? Waar? Wanneer

Na het schrijven over woningbouwprojecten die zich nog in de planning-, sloop- of bouwfase bevinden, is het ook interessant om een project te belichten dat al volledig is afgerond. VOF Gouwpark, het samenwerkingsverband van Wilma Wonen en HSB Ontwikkeling heeft 248 woningen ontwikkeld naast het Zaans Medisch Centrum (ZMC), *rivier de Gouw (lees hier het stuk van Martin Rep over de discussie rivier en slootje) en het Burgemeester in het Veldpark in Zaandam. Er zijn verschillende soorten woningen gebouwd, waaronder appartementen, rijwoningen en 2-onder-1-kap woningen. Hiervan zijn 174 koopwoningen en 74 sociale huur. Voormalig wethouder Songül Mutluer verklaarde destijds:

” Een mooi plan op een centrale locatie dichtbij het groen en voorzieningen. Met verschillende appartementen en grondgebonden woningen bieden we een prachtige kans aan Zaankanters van jong tot oud en voor elke portemonnee.”

In tegenstelling tot de meeste andere projecten die behoren tot de ‘Top 16 woningbouwplannen’, waarvan de versnelde realisatie in Zaanstad wordt nagestreefd, is het VOF Gouwpark daadwerkelijk gelukt om het project af te ronden.

Huidige status project

Na de oplevering van het project zijn er in de buurt talloze klachten geuit met betrekking tot parkeergelegenheid. De nieuwe bewoners stellen dat de ontwikkelaars verantwoordelijk zijn voor het tekort aan beschikbare parkeerplaatsen. Ze hebben Wilma en HSB aansprakelijk gesteld, en vinden dat bewoners ‘misleid’ zijn. De bewoners stellen dat hen is toegezegd dat zij twee parkeervergunningen per woning zouden kunnen krijgen als zij niet op hun eigen terrein kunnen parkeren. Ook zou er een bezoekersregeling komen. Beide zaken blijken niet door te gaan: er zijn te weinig parkeerplaatsen omdat de ontwikkelaars openbare plaatsen aan bewoners zouden hebben verkocht. Om te zorgen dat VOF Gouwpark de parkeerplaatsen alsnog aanlegt, ondernam de gemeente juridische stappen. De ontwikkelaar heeft de rechtszaak verloren, maar is in beroep gegaan.

Bezoekers kunnen volgens Zaanstad “parkeren in de twee parkeergarages in de directe omgeving van de wijk.” Op dit moment is er echter maar één parkeergarage in de buurt, die van ZMC/AH. Een tweede (157 plaatsen) komt in het Oostzijderpark. De ontwikkelaar is volgens de gemeente uiteindelijk verantwoordelijk voor het realiseren van extra parkeerplaatsen. Wethouder Slegers laar via zijn woordvoerder weten:

“Daarover is de gemeente in gesprek met de ontwikkelaar. Op dit moment worden opties verkend die mogelijk in aanmerking komen waaronder de parkeergarage van de Albert Heijn.”

Overleg is niet de enige optie. In de jaarstukken 2022 die begin deze maand in de raad werden besproken, is nog steeds sprake van “juridische actie jegens ontwikkelaar” als Zaanstad kosten moet maken om meer parkeerplekken aan te leggen. De oorzaak staat overigens vast: “Er zijn teveel parkeerplaatsen verkocht aan bewoners.”

Verwachting

Sinds de komst van de eerste bewoners zijn er al problemen met parkeerplekken in het gebied. Het is nog onduidelijk wanneer (of) er extra parkeerplekken zullen worden gecreëerd. De verwachting is dat de parkeergarage in het Oostzijderpark (één van de aangewezen parkeergarages) deze zomer wordt opgeleverd. Maar die is uiteraard bedoeld voor de bewoners van dat gebied.

De parkeerproblemen zijn nog steeds actueel: “een ramp”, handhaving doet er niks aan” (tegen auto’s die er zonder vergunning staan) en “we moeten actie voeren via de media”. (Facebook-pagina Gouwpark)

Hier ons dossier over Gouwpark.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *