260 kappers in Zaanstad…

Van de ANKO hadden we nog nooit gehoord. Maar ze bestaan: de Koninklijke Algemene Nederlandse Kappersorganisatie.

Vorige week schreven ze een ‘brandbrief’ aan de gemeente over het grote aantal ‘wilde’ thuiskappers dat in Nederland actief is, o.a. in Zaanstad waar er door 260 kappers op los wordt geknipt.

Een bedreiging voor de echte ambachtelijke kapper aldus de ANKO, het doemscenario “is dat het kappersvak verdwijnt als gerenommeerd winkelambacht en afglijdt naar een ‘bijverdienste branche’, waarbij zowel professioneel ondernemerschap als hoogwaardig vakmanschap (uw verzorgde kapsel) aan kwaliteit fors zal inboeten.”

Zo hebben we er nooit over nagedacht, maar toegegeven, wij schrijven ook erg veel over kappers, te veel eigenlijk… afgelopen week nog over een wilde kapper in Krommenie, en daarvoor over topkapper Shah Hosseinpour aan het Rustenburg, over de laatste knipbeurt van kapper Wim Rühland (met filmpje), over de 10 kappers op de Zuiddijk, over Haarstudio Carré in Krommenie, over Gerrit Plooijer in Westzaan, over schapenscheren in het Darwinpark, over Kapsalon Kaper (sinds 1910), over een slecht spellende kapper aan de Czarinastraat, over over Jaap Keijser

Misschien niet teveel kappers (één per 250 huishoudens) maar zeker teveel nieuws over kappers… wij kappen daarmee…

(Oostzaan heeft 17 kappers, Wormerland 24)

Deel dit artikel:

11 reacties

 • hans van loo

  Wildgroei.

 • Willemsen

  Viel me ook al op zoveel kapperzaken op de Zuiddijk. En als ik dan in zo’n kapperzaak keek zag je amper een klant. Wellicht dient zo’n zaak als “bijverdienste”.

 • Martin van der Kluft

  Zeker wildgroei Hans, helemaal nu er geen vestigings- en kwalificatiepapieren meer nodig zijn is er een explosie van salons in de stad en in woonwijken ( thuiskappers en ambulant).
  Voor ons als gevestigde salon met personeel die zich aan allerlei Arbo eisen moet voldoen voelt het wel als oneerlijke concurrentie.
  Maar alleen de gemeente kan hier iets aan doen en hoop dat ze dat ook gaan doen.

 • Roel

  ik hoor niemand over de prijs. heer tondeuse/knippen 22 euro
  wassen/ tondeuse/knippen 27 euro
  en dan nog het afspraak maken vind het zo klant onvriendelijk, als ik naar de kapper wil doe ik dat spontaan, en moet ik even wachten dan is het maar zo totaal geen moeite mee.

 • Peut

  Haha, de kappers willen vrije ondernemers zijn, maar dan zonder concurrenten. Die moeten weg, de Gemeente “moet er wat aan doen”. Scheer je weg! Thuiskappers zijn geen knip voor de neus waard! Kappers verenigt u! Schaart u zich achter de voorzitter! De kam moet er door! Weg met die vreemde kwasten! Permanente bewaking van de winkelstraten zodat er niet nog een kapsalonnetje bij komt! Snackbars mogen geen kapsalon meer verkopen! Doet de Gemeente niets? Tijd voor een coup!

  Lachwekkend, die kappertjes. Ik kom nooit bij een kapper, er komt nooit een kapper bij mij, ik heb al een jaar of 10 een tondeuse. Lekker zelf doen.
  Of mag dat ook niet van de “gevestigde salons met onderbetaald personeel”?

  • Martin v d Kluft

   Beste Peut ,
   Jij mag gewoon de tondeuse over je hoofd halen hoor, maar het gaat er mij om als Anko lid ( dus verenigd ) dat wij ons aan allerlei eisen moeten voldoen, en concurrentie hoort er te zijn dat is gezond voor een ondernemer, houd je scherp, daarom volgen wij als gevestigde kapsalon ook regelmatig cursussen met ons personeel ,wat trouwens keurig betaald wordt volgens CAO wat zojuist zelfs verhoogt wordt met 5%, en daar klaag ik niet over.

  • joop tralala

   Kapsalon hebben betekend personeel betalen, huur van de shop, gas en licht betalen, verzekeringen betalen. gemeentelijke belastingen betalen. Dan gaan we beginnen aan de knipbeurt, zijn we al ongeveer 13 tot 16 Eurie kwijt. Misschien onlogisch dat we ook nog iets willen verdienen willen om rond te komen?????? Of werkt u bij uw baas ook voor niets????????????

 • Egbert Visser

  Roel, ik betaal meestal € 12,50 bij kapsalon van `t Ent in de Kopermolenstraat dan gaat de tondeuse er over en worden de zijkanten en achterkant netjes bijgewerkt met het mes. Soms laat ik me daar ook ouderwets scheren,lekker inzepen met de kwast en dan het scheermes er langs voor – ik dacht – 8 euro.

 • Dim van Gerven

  Nieuwe telling, er zitten er nu 12

 • Ron Tesselaar

  Zou er naast haren wassen ook andere zaken worden gewassen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *