Je droomhuis gevonden en sta je op het punt om tot koop over te gaan? Dan kom je in een spannend proces terecht, want hoe weet je of je niet te veel betaalt? Of hoe zorg je voor de grootste slaagkans? En misschien nog het allerbelangrijkst: hoe zorg je ervoor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan, gedurende het aankoopproces en daarna?

Wij hebben een aantal tips verzameld, zodat jij je perfect kan voorbereiden en weet waar je aan toe bent. Je leest ze in dit artikel! 

  1. Pas op wanneer je boven de vraagprijs wil bieden

Om andere geïnteresseerden te overtreffen, is het verleidelijk om boven de vraagprijs te bieden. Toch is dat niet altijd verstandig. Het komt namelijk voor dat de marktwaarde van een huis in werkelijkheid lager ligt dan de vraagprijs, of andersom. Het is daarom verstandig om de expertise van een aankoopmakelaar in te schakelen. Hij of zij heeft namelijk inzicht in markttrends en de aankoopervaring om je een actueel en realistisch beeld te geven. Een makelaar in Zaandam zal bijvoorbeeld anders naar de markt kijken dan een makelaar in Amstelveen, en andersom. Met hun expertise kunnen ze je goed adviseren bij onderhandelingen. Ook kan een aankoopmakelaar je op de hoogte houden van vrijkomende huizen. 

  1. Laat een bouwtechnische keuring uitvoeren

Ze zeggen dat liefde blind maakt en dat kan ook wel eens het geval zijn als je verliefd wordt op een huis. Wat er dan wel eens gebeurt, is dat de bouwkundige staat wordt vaak onvoldoende doorgenomen. Op het eerste gezicht lijkt het huis dan prima in orde, maar na verloop van tijd blijkt de kwaliteit dan toch minder. Het is belangrijk om te weten dat je als koper een onderzoeksplicht hebt naar mogelijke schade en gebreken. Andersom heeft de verkoper hier een mededelingsplicht voor. De plichten van de koper en verkoper spelen een grote rol in het vaststellen van de aansprakelijkheid, mocht er na de overdracht schade of achterstallig onderhoud aan het licht komen. 

Wij adviseren je daarom om een bouwtechnische keuring uit te voeren. Met een bouwtechnisch rapport heb je namelijk een goed beeld van de staat en woonrisico’s. Met een bouwtechnische keuring heb je de staat van het huis zwart op wit, wat ook gunstig is voor je onderhandelingspositie. De kosten van de keuring zijn overigens vaak aftrekbaar voor de belasting.

  1. Onderzoek de Vereniging van Eigenaren (VvE)

Wil je een appartement kopen? Dan maakt dit meestal deel uit van een groter complex. Feitelijk koop je dus een gesplitst deel van het gebouw en ga je deel uitmaken van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Deze heeft een bestuur die samen met de leden vaststelt welke werkzaamheden er uitgevoerd zullen te worden. Alleen zijn deze VvE’s soms ‘slapend’, wat betekent dat er onduidelijkheid kan zijn omtrent de splitsing, het gebruik van gezamenlijke ruimtes en de boekhouding van de vereniging. Om onduidelijkheid te voorkomen, is het goed om inzicht te hebben in de stand van zaken bij de VvE. Is er een bestuur en een kascommissie? Is er een gemeenschappelijke verzekering afgesloten? Vergaderen de leden periodiek? Het is belangrijk voor jou om het antwoord op deze vragen te vinden. 

Wil je zeker zijn van je zaak? Dan is het altijd goed om het advies van je makelaar in te winnen. 

Dit is een gesponsorde bijdrage