30, 35, 50… Zaanstad gaat Westzijde uitleggen

Op Westzijde tussen Vincent van Goghweg en Klokbaai mag je 50 km per uur, de weg wordt volgens Zaanstad zo ingericht dat je maar 35 km per uur kan rijden en krijgt een adviessnelheid van 30 km per uur.

Op 16 april gaat de gemeente dat uitleggen in de Bullekerk aan de omwonenden.

In de brief die de bewoners hebben gekregen staat dat het ‘definitieve ontwerp’ van het stuk tussen Botenmakersstraat en Papenpadsloot bekeken kan worden terwijl ook de plannen voor de vervolgfase gepresenteerd worden.

Tussen 13 mei en 26 juli wordt het stuk tussen de Botenmakersstraat en de Klokbaai heringericht als 30 kilometer-zone. Na de zomer tot circa eind maart 2020 gaat de gemeente het gedeelte van de Westzijde tussen de Klokbaai en de Papenpadsloot herinrichten: 50 officieel, 35 in de praktijk, 30 geadviseerd.

Dat dat laatste stuk worden verschillende maatregelen genomen die het comfort en de veiligheid voor de fietser en de voetganger vergroten aldus de gemeente, er komen fietsstroken (verboden te parkeren) en nieuwe oversteekvoorzieningen.

Hoe is het besluit tot stand gekomen? Zaanstad:

“Het afgelopen jaar is samen met bewoners en partners (onder andere Connexxion, winkeliers, scholen, Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland en hulpdiensten) gewerkt aan een aangepast ontwerp voor de Westzijde. Het gaat dan om het deel van de Westzijde tussen de Botenmakersstraat en de Papenpadsloot. Het eerdere ontwerp is aangepast naar aanleiding van een bewonersinitiatief en moties in de gemeenteraad.”

Vooral ‘gewerkt aan een aangepast ontwerp’ verdient een prijs. Je zou zomaar kunnen denken dat iedereen het met het plan eens was. Bedrijven hebben hun zin gekregen: geen 30 km en de borden die richting centrum door de Westzijde aangeven blijven staan, Connexxion en de politie vonden het okay, maar één van de twee scholen (Et Buut), de Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland hebben niet ingestemd met de plannen. Wijkoverleg Oud-West wel, maar in de hele Westzijde (van Vincent van Gogh tot Parkstraat) hangen nog steeds de affiches waarin om 30 km wordt gevraagd.

Op dinsdag 16 april vanaf 18.30 uur tot 21.00 uur wordt in de Bullekerk, Westzijde 75 in Zaandam “een toelichting op de gemaakte keuzes” gegeven. Vanaf 17 april het definitieve ontwerp bekijken via www.zaanstad.nl, zoekterm: Westzijde.

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *