31 Zaankanters verkiesbaar bij Provinciale Staten verkiezing (met audio)

De Provinciale Statenverkiezingen staan weer voor de deur. Op 15 maart mogen we onze stem uitbrengen op één van de 23 partijen die meedoen. De kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland is afgelopen vrijdag gepresenteerd.

Bij 16 van de 23 partijen staan Zaankanters op de lijst, drie partijen hebben zelfs een Zaanse lijstrekker.

De lijst omvat kandidaten uit verschillende politieke partijen die zich verkiesbaar hebben gesteld om de belangen van Noord-Holland te vertegenwoordigen in de Provinciale Staten. De partijen zijn verantwoordelijk voor besluiten over onderwijs, infrastructuur, milieu en andere belangrijke kwesties binnen de provincie.

De politieke partijen die zetels hebben veroverd bij de laatste verkiezingen worden genummerd in volgorde van het aantal stemmen dat bij die verkiezing voor hen is uitgebracht. Met een aantal nieuwe partijen en kandidaten die zich kandidaat stellen, belooft de verkiezingsstrijd spannend te worden. 

Lijstnummers 1 t/m 11 zitten nu al in de Staten, de overigen lijsten doen voor het eerst mee.

 1. Forum voor Democratie
 2. GroenLinks
 3. VVD
 4. D66
 5. Partij van de Arbeid
 6. CDA
 7. Partij voor de Dieren
 8. PVV
 9. SP
 10. ChristenUnie
 11. DENK 
 12. 50PLUS
 13. Volt
 14. Belang van Nederland 
 15. Nederland met een PLAN 
 16. Piratenpartij
 17. JA21
 18. AWP voor water, klimaat en natuur 
 19. Onafhankelijke Politiek-NH OPNH 
 20. BBB
 21. Namens Noord-Hollanders
 22. Code Oranje
 23. JEZUS LEEFT 

Er is geen openbare vermelding van de kandidatenlijst op de website van de Provincie Noord-Holland, maar wel op die van de Gemeente Haarlem. Het is niet duidelijk waarom deze keuze is gemaakt, aangezien andere provincies de lijst wel op hun site hebben gepubliceerd.

Daarnaast is er goed nieuws. De komende weken zullen wij interviews houden met kandidaten uit de Zaanstreek voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Dit biedt jou de kans om meer te weten te komen over de standpunten en visies van deze kandidaten, en hen beter te leren kennen voor de verkiezingen. 

Op 15 maart zijn er ook verkiezingen voor het Waterschap. Ook daar gaat De Orkaan aandacht aan besteden.

Zaanse kandidaten die hoog op de lijst staan (bij de eerste 10). Van links naar rechts: Jaap Hollebeek (2e bij PvdD), Erdogan Sahin (3e bij DENK), Paul Laport (5e bij GL), Johan Dessing (lijsttrekker FvD) en Peter Van Haasen (4e bij PVV); tweede rij: Jeroen Olthof (lijsttrekker PvdA), Anna de Groot (boven, 6e bij SP), Fred Sanders (lijsttrekker bij AWP voor water, klimaat en natuur) en Homme Heida (4e bij BVNL).

Liever luisteren?

Door Nick Boeske

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *