33 ‘voorrangs-woningen’ in Poelenburg en Peldersveld

Zaanstad heeft de laatste maanden 33 woningen met ‘voorrang’ toegewezen in Poelenburg en Peldersveld. In augustus werd de eerste woning op die manier toegewezen.

Bewoners die inkomen uit arbeid hebben en die geen negatief politie-advies krijgen, hebben voorrang op anderen.

27 woningen gingen naar kandidaten die werkten de non-commerciële dienstverlening (met name zorg) en 6 naar kandidaten met een baan in de commerciële dienstverlening.

De bijzondere toewijzing is het gevolg van de toepassing van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp, ook wel Rotterdam-wet genoemd) die sinds 1 juli in deze wijken geldt. De regeling is ingevoerd om overlast gevend en crimineel gedrag te beperken.

Niet alleen inkomen uit arbeid was een reden om voorrang te geven, ook een pensioen, studiefinanciering of een startkwalificatie (diploma havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger) verhoogden iemands kansen. Wie in de bijstand zat, zakte op de lijst.

Er zijn wel mogelijke negatieve gevolgen van de regeling. Het kan ervoor zorgen dat mensen die afvallen nu in andere wijken terecht komen (waterbedeffect) maar volgens de gemeente is het nog te vroeg om daar iets over te zeggen.

Woningcorporaties geven bovendien aan dat het door de Wbmgp lastig is geworden om mensen met een urgentie te plaatsen.

Deel dit artikel:

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *