Bij station Zaandam komt een nieuwe ‘complexe’ stalling voor 2800 fietsen, dichtbij het station ter vervanging van de tijdelijke stalling op het Noordschebos.

Bij station Krommenie-Assendelft komen aan de zuidzijde 500 nieuwe fietsparkeerplekken in een ‘maaiveldstalling’, vooral bedoeld voor inwoners van Saendelft.

Dat blijkt uit de afspraken die gemaakt zijn in het kader van het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) tussen de Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat), minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) en de verschillende regio’s.

Bij station Zaandam komt de nieuwe stalling aan de oostzijde, eerder dit jaar werd de nieuwe stalling aan de westkant (De Droogschuur) opgeleverd. Waar de stalling precies komt is nog niet geheel duidelijk. Op het Noordschebos is immers ook woningbouw gepland.

Hoe groot en complex is een stalling voor 2800 fietsen?

Een stalling voor 2800 fietsen is inderdaad ‘groot’ en ‘complex’. Het Fietsenpakhuis in de Vinkenstraat kan 700 fietsen hebben, de nieuwe Droogschuur aan de westkant van het station heeft een capaciteit van 1350 die uitgebreid kan worden naar 1800. De nieuwe stalling wordt dus fors groter en complexer (en duurder).

De stalling bij Krommenie-Assendelft wordt gedeeltelijk betaald door Rijk en Vervoersregio, en ook gaan ze “een bijdrage leveren aan de studie voor een complexe grote stalling in Zaandam, en hebben de intentie een bijdrage toe te kennen voor de bouw.”