Dodenherdenking: 4 mei in de Zaanstreek

Op diverse plekken in de Zaanstreek wordt de einde van de Tweede Wereldoorlog volgende week op vrijdagavond 4 mei stilgestaan met de jaarlijks dodenherdenking.

Overal wordt om 20.00 uur 2 minuten stilte in acht genomen.

In Zaandam begint het programma om 18.40 uur met een bezinningsmoment in de Oostzijderkerk. Om 19.15 uur vertrekt de Stille Tocht naar het Plantsoen van het Verzet aan de A.F. de Savornin Lohmanstraat. Onderweg wordt gestopt voor kransleggingen bij de monumenten ter herdenking van de Februaristaking in 1941 (Wilhelminabrug) en de fusillade van tien verzetsmannen op 9 februari 1945 (Prins Hendrikkade). Om 19.45 uur komt de tocht bij het monument aan, om 20.00 uur is er 2 minuten stilte. Burgemeester Hamming, spreekt daarna bij het monument.

In Krommenie (Hervormde Kerk) wordt aan de herdenking deelgenomen door school ‘Het Palet’ en muziekvereniging ‘Onderling Genoegen’. Wethouder L. Visssers-Koopman houdt namens de Gemeente Zaanstad een toespraak.

De herdenking in Wormerveer is in de Vermaning, Zaanweg 57, en wordt muzikaal omlijst door Judith Petra, Teddy Sicking, Ruud Luttikhuizen, Harmonie Apollo, Marielle Koeman en het Trio Jos van Beest. Toespraak door wethouder Rita Visscher-Noordzij van Zaanstad.

In de Grote Kerk, Kerkbuurt 37 in Westzaan wordt de muziek verzorgd door het Dagorkest Zaanstreek-Waterland en Dameskoor Westzaan. Er zijn voordrachten door basisschoolleerlingen en een toespraak door wethouder Addy Verschuren van Zaanstad.

In Assendelft vertrekt een stille tocht vanaf hoek Oranjeboomkade/Dorpsstraat naar het herdenkingsmonument bij Odulphuskerk. Er is muziek van Mark Krom, Dia van ’t Veer, Jos Martens, leerlingen van De Rank, en muziekvereniging Crescendo. Wethouder Sanna Munnikendam houdt een toespraak.

Om 19:00 uur vertrekt vanaf het voormalig gemeentehuis in Koog aan de Zaan een tocht naar herdenkingsmonument aan de Leeghwaterweg. Om 19:10 uur vertrek vanaf de Beeldentuin in Zaandijk ook een groep. Beide stoeten voegen zich samen voor de Julianabrug. Om 19:40 uur vertrekken beide groepen naar het monument in het Koogerpark maar wethouder Jeroen Olthof een toespraak zal houden. Er is muziek van het Zaandijks Fanfare Corps en het koor van het Apostolisch Genootschap uit Zaandijk, enkele leerlingen van basisschool De Piramide zullen gedichten voordragen. Na afloop van de Herdenking zal voor geïnteresseerden in de nabijgelegen ‘DeVijfdeSmaak’ een korte film worden getoond en is er een gelegenheid om nog even na te praten.

In Oostzaan start de herdenking om 19:00 uur in de Grote Kerk. Om 19:45 uur loopt het gezelschap naar het monument, daar zal burgemeester Rob Meerhof een toespraak houden, na de twee minuten stilte. Om 20:40 uur start het herdenkingsconcert, dit jaar door Concordia (Excelsior speelt bij het monument).

In Wormer wordt ook herdacht. 19.30 uur wordt er een krans gelegd bij de gedenkplaat van Jan Kuijper (naast het woonhuis Dorpsstraat 191 te Wormer). Aansluitend is er een stille tocht naar het monument hoek Zaandammerstraat/Dorpsstraat. Daar is muziek, er zijn gedichten en burgemeester Peter Tange houdt een toespraak.

Oproep: het college van gemeente Wormerland nodigt de veteranen van gemeente Wormerland van harte uit om mee te lopen op 4 mei. Ze kunnen zich aanmelden bij Angela Uijtewaal: angela.uijtewaal@over-gemeenten.nl

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *