Op 15 februari 1992 viel voor het eerst het Dagblad Zaanstreek op de deurmat van zo’n 27.000 Zaanse huishoudens. Het was het resultaat van een fusie tussen twee voormalige concurrenten: De Zaanlander en De Typhoon die op die dag ophielden te bestaan.

De Typhoon was de jongste van die twee (begonnen als verzetskrant in 1944) maar de ondergang van die krant werd het meest betreurd. Het was verreweg de grootste met een oplage van zo’n 21.000 en een ‘echte’ Zaanse krant.

Soms treffen we De Zaanlander nog in het straatbeeld (Rozengracht Zaandam)

Ochtendkrant De Zaanlander was ouder (1886) maar was ook aanzienlijk kleiner met een oplage van ongeveer 6.000. De krant was destijds al één van de edities van het Noordhollands Dagblad.

De fusie-krant werd ook een editie van het Noordhollands Dagblad en in 1993 onderdeel van het Telegraaf-concern. De fusie leek meer op een opslokken van De Typhoon door De Zaanlander dan andersom. Het logo van het Noordhollands Dagblad werd ook al door de Zaanlander gebruikt.

Kantoor De Zaanlander op Gedempte Gracht

Het afscheid van De Typhoon ging met een klein relletje gepaard. De uitgever verbood om afscheidspagina’s in het laatste nummer te plaatsen omdat hij vreesde ‘dat lezers massaal zouden weglopen wanneer zo nadrukkelijk afscheid zou worden genomen van de krant’ aldus het NRC.

In 2017 publiceerde De Orkaan twintig verhalen – over het algemeen van ex-medewerkers van De Typhoon en de Zaanlander. Over De Typhoon schreven we wel vaker (ook over de Zaanlander en over het Noordhollands Dagblad).

De periode 2014 – 2017 is zeer onrustig als het NHD wordt meegesleurd in de conflicten van De Telegraaf: nieuwe directeuren, geruchten over verkoop, rechtszaken, een hoofdredacteur die moet opstappen na een motie van wantrouwen en uiteindelijk een nieuwe eigenaar.

De nieuwe eigenaar werd in 2017 het Belgische Mediahuis. De ontslagen waartegen geprotesteerd was gingen toch door en de krant ging voor het niet-regionale nieuws gebruik maken van ‘content’ van De Telegraaf.

Voormalige Typhoon-gebouw in 2019

Het Typhoon-gebouw aan de Westzijde werd in 2017 verlaten. Er zou een hotel komen, maar het duurde vijf jaar voor dat het zover was.

Door Piet Bakker (onder), foto’s uit Orkaan-archief, foto boven De Typhoon-redactie in 1986

Met regelmaat een jaar uit de geschiedenis van 50 jaar Zaanstad

In 2024 bestaat Zaanstad 50 jaar. De afzonderlijke gemeenten Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan, Wormerveer, Zaandijk en Zaandam hielden op te bestaan en gingen op in een gemeente met 125.000 inwoners (dat zijn er nu al 160.000). De Orkaan blikt terug in de geschiedenis. Uit elk jaar halen we een gedenkwaardige gebeurtenis terug. We hebben al een klad-lijstje met de meeste jaren, maar suggesties (wat in welk jaar en waaromzijn altijd welkom.