50woordenfoto: Sloopkogel voor vuilverbrander

Sloopkogel voor vuilverbrander

De slopershamer gaat eindelijk in de voormalige vuilverbranderij op de hoek van het Noordzeekanaal en Zijkanaal G in Zaandam. Op 10 juni 1976 startte hier de verbranding van afval. Dat stopte op 20 april 1990.

Het duurt even maar dan heb je in 2020 wat. Tegen de vlakte dit leegstaande gebouw.

50woordenfoto

Soms zegt een foto meer dan 1000 woorden. 1000 vinden we teveel van het goede, maar foto’s van zaken waar we tegenaan liepen, voorzien wij (of jij!) nu en dan van 50 woorden.

Foto en tekst van Willem Croese. (klik op foto voor grotere versie)

Ook een foto met 50 woorden? Stuur ze aan De Orkaan.

50woordenfoto
Deel dit artikel:

5 reacties

 • H Aartsen

  Puinbreker nu zelf puin

  • Fransois Springintveld

   De bezem er eindelijk door. Ik vraag me af hoeveel deze braakneiging nog heeft opgeleverd? Van wie was het gebouw. Naar wie gaat de grond en wat levert het individualisten meer op dan de samenleving.

   Maar mooi dat de kogel door de vuilverbrander is. Kunnen we voor uit.

   Wat een fraaie foto weer van een lelijk ding.
   Complimenten.

 • Bert Versteeg

  Na de sluiting van de vuilverbranding werd de schoorsteen gesloopt, dat werd gedaan door een bedrijf uit de voormalige DDR in het kader van een Europese aanbesteding. Althans, die Duitsers hebben een poging gewaagd de schoorsteen te slopen maar het is ze niet gelukt. Later is de schoorsteen alsnog gesloopt door een Nederlands bedrijf.
  Later is er een………….puinbreker….. neergezet waar de naastgelegen autoslopers Visser en Helmerich niet zo blij mee waren omdat alles onder het stof kwam.
  Helmerich heeft toen nog een stuk land van de gemeente in beslag aan de andere kant van de Hoofdtocht in beslag genomen om zijn auto`s te stallen.

 • david sluis

  In de jaren 80 was er nog een schandaal rondom deze centrale. Door de verbranding van o.a. plastic en slechte luchtreiniging, stootte de centrale veel dioxines uit. Dit is een stof die vet oplosbaar is. De omliggende veehouders moesten stoppen vanwege te hoge gehalten in de koemelk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *