55 jaar Kenz kranen (voorheen Fleumer & Fray)

Het 55-jarig bestaan van Kenz Kranen – of Kenz Cranes – wordt onder meer gevierd met een boek over de Zaanse kranenbouwer.

Het Zaanse bedrijf bouwde onder meer kranen voor Zaanse bedrijven zoals Johan Schol en Hoogwoud.

De wortels van Kenz lagen in Westzaan en Assendelft bij Jan Fleumer en Jan Fray die samen de ‘fa. fleumer & fray’ oprichtten. De eerste kraan die ze bouwden was voor Johan Schol. Voordat het bedrijf zich aan de Zuiddijk in Zaandam vestigde, was het bedrijf al naar Wormer verhuisd waar de eerste offshore kranen werden gebouwd.

fleumer-en-fray

Het boek is geschreven door Gerard Jacobs, secretaris van de Nederlandse Stichting Erfgoed Kranen (NedSEK) die ook de website Kranenproject onderhoudt.

In 2005 werd Kenz Cranes onderdeel van de Kenz Figee Group na de overname van het failliete Figee. In 2016 werd de groep overgenomen door investeringsmaatschappij MeeMaken BV.

kenz-55-jaar-kraanbouw

Foto boven: Offshorebedrijf Kenz op het voormalige terrein van de N.V. Nederlandse Basalt en bouwstoffen Maatschappij N.B.M., Zuiddijk 400 (1999).

Het boek is bedoeld voor personeel en relaties van KENZ, maar de Nederlandse Stichting Erfgoed Kranen heeft een aantal boeken beschikbaar voor de verkoop. Neem daarvoor contact op via mail met secretaris Gerard Jacobs (zijn mailadres is op www.kranenprojekt.nl te vinden.)

Niet met alle Zaanse kranen gaat het trouwens goed. Vorige week werd een kraan, gebouwd door het Wormerveerse bedrijf Klinkenberg gesloopt in IJmuiden.

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *