575 bomen worden gekapt op Sportpark Hoornseveld

We hebben ze niet allemaal geteld, maar het zijn er 575. Bomen dus, op het Sportpark Hoornseveld. Er ze worden gekapt omdat het sportpark volledig nieuw wordt ingericht.

Zaanstad verleende deze week de vergunning voor het ‘kappen en herplanten’ voorafgaand aan de herinrichting.

De Orkaan gaat deze kap en herplant op de voet volgen. We maken een filmpje van de bomen die er nu staan, gaan de kap vastleggen en vooral de herplant: waar en wanneer gebeurt dat.

Kappen, ontbossing en herplant is niet alleen een dingetje in Zaanstad maar in heel Nederland. Het VARABNN-programma Zembla besteedde daar vorige week aandacht aan: de herplant-belofte wordt niet altijd nagekomen en ook slecht gecontroleerd, en als herplant plaatsvindt, blijkt dat ook wel eens te mislukken (te weinig bomen of bomen die doodgaan). Bovendien: het duurt 40 jaar voordat een nieuwe boom doet wat zijn gekapte voorganger deed. Bomen vellen en sprietjes planten, ontgroent Nederland.

In Zaanstad is er een herplant-plicht binnen twee jaar, uit de meest recente bomenbalans blijkt dat nog niet alles opnieuw is geplant binnen de termijn.

Deze 575 groene makkers (en hun opvolgers) gaat De Orkaan de komende 40 jaar (!) in de gaten houden.

Tegen de vergunning kan tot 7 juni 2021 bezwaar worden gemaakt. De herinrichting is nog niet volledig rond, over verhuizing van De Gouw (tennis) en voetbalclub Zaanlandia zijn nog vragen.

Foto’s uit Google Earth.

Deel dit artikel:

16 reacties

 • Piet Zwikker

  Niet altijd zo negatief zijn. Vroeger was deze omgeving allemaal weiland en stond er geen boom. Nu worden ze gekapt en komt er weer nieuwe aanplant . In bedrijventerrein Hoogtij stond geen boom en worden nu honderden bomen en struiken neergezet.Dus die komen er allemaal bij.

  • Caroline Boone

   Het is zeer te betreuren is dat er, zeker de laatste jaren, nog steeds meer bomen verdwijnen dan dat er bijkomen! En dus over de hele linie gezien de stikstof-crisis, te veel verloren gaat. En dit dus zeer ten koste gaat van onze planeet Aarde.
   Wanneer gaan we nou eens inzien dat we moeten gaan terug geven aan de Aarde in plaats van te nemen?

   Dus waarom maar blijven bagatelliseren?

   ‘Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.’

  • Caroline Boone

   Fijn dat jullie deze 575 makkers (en hun opvolgers) zullen volgen de komende 40 jaar! Hopelijk draagt dit bij aan bewustwording!

 • Anna Werners

  Iedere boom telt! Er is vast iets te bedenken om deze bomen te laten staan ondanks de uitbreiding. Meestal worden er als alternatief nieuwe bomen aangeboden, maar dat zijn meestal sprietjes. Het duurt 50 tot 80 jaar voordat die net zo veel CO2 opnemen en zuurstof afgeven als de huidige bomen.
  Help svp mee om Nederland CO2-neutraal te krijgen ipv het omgekeerde!

 • Louis Dirksen

  Helaas krijgt het genootschap van vrije zagers en maaiers anno 2021ruim baan. Krokodillentranen plengende politici over natuurvernietiging elders laten ongestraft toe, of nog erger, vinden, dat hier alles kaal moet,
  Zelfs in de koudste april sinds 35 jaar wordt niet geschroomd een berm te maaien terwijl het gras en veldbloemen nog geen twee kikkerlkontjes hoog staan. Gelukkig dat de kou de bermbloemen zo kort hield dat de meeste aan deze bestuurlijke onthoofding zijn ontsnapt en alsnog de kop opsteken. Goed dat de Orkaan deze kaalslag kritisch gaat volgen!

 • Wie wil me helpen om ongebreidelde kapwoede over- en inzichtelijk te maken?
  (alleen ga ik er echt niet aan beginnen)
  https://zaagstad.nl

 • Piet Davon

  Het blijft jammer dat wij in Zaanstad niet te maken hebben met Groen Links maar het broertje Grijs Links. Voorstander van industrie, autoverkeer en bomenkap. Bij dit soort dossiers totaal onzichtbaar. Alle groene idealen worden opgegeven om maar onderdeel te worden (en blijven) van het college.

  • Bert Versteeg

   Het is juist een goede zaak dat wij niet te maken hebben met GL, dat zou funest voor de stad zijn.
   Je alleen maar druk maken over het milieu en de overige belangrijke zaken links laten liggen is geen basis om politiek te scoren en de kiezer heeft dit tijdens de verkiezingen begrepen en heeft GL behoorlijk afgestraft.

   Natuurlijk is het spijtig dat er op sportpark Hoornseveld nu veel bomen gekapt moeten worden maar er moet nu eenmaal ruimte gemaakt worden voor de uitbreiding van het sportcomplex. Zaanlandia en tennisvereniging de Gouw krijgen binnen afzienbare tijd daar ook hun complex en er komt ook een nieuw zwembad.
   Op de huidige terreinen van deze 2 verenigingen staan tientallen bomen die ook zullen verdwijnen en ook daar zullen mensen bezwaar tegen hebben.
   De stad is nu eenmaal continu in beweging en er zullen bomen gaan en bomen komen alleen duurt het jaren dat de nieuwe bomen net zo groot zijn als de gekapte.

   • Caroline Boone

    Zeer te betreuren is Meneer Versteeg dat er, zeker de laatste jaren, meer bomen verdwijnen dan dat er bijkomen!En dus over de hele linie gezien de stikstof-crisis, te veel verloren gaat. En dit dus ten koste gaat van onze planeet Aarde.
    Wanneer gaan we nou eens inzien dat we moeten gaan terug geven aan de Aarde in plaats van te nemen?

    Dus waarom maar blijven bagatelliseren? Tuurlijk is alles altijd in beweging. Dat vind ik een redelijke dooddoener.
    De vraag is namelijk… Welke kant op?

    Ziet u dat? Welke kant we op bewegen?

    Het is natuurlijk geruststellend dit zo te beschouwen, dat snap ik wel.
    Maar zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
    Kent u die uitdrukking?

    • Bert Versteeg

     Mevrouw Boone, u moet niet op de man spelen, ik geef mijn mening en dat is mijn volste recht en ik laat me niet de les lezen door iemand van GL of een andere milieupartij.
     De woningnood in Nederland is mede zo hoog door mensen zoals u die een boom belangrijker vinden dan een tekort aan woningen.
     Onze kinderen willen straks ook een betaalbare woning kunnen kopen of huren.
     Nu wil Zaanstad deze bomen kappen om ruimte te creeeren voor vv Zaanlandia, tv De Gouw en het nieuwe zwembad zodat er woningen gebouwd kunnen worden op de vrijkomende terreinen.
     Die 570 bomen die Zaanstad wil kappen is vele malen minder als de bekende druppel op de gloeiende plaat.
     Dat u zich druk maakt om moedertje Aarde is prima maar dan moet u zich inzetten tegen de kap van het tropisch regenwoud !
     In Brazilie verdwijnen jaarlijks vele vierkante kilometers oerwoud !
     Het hout van de 570 bomen die gekapt worden wordt echt wel weer nuttig gebruikt zoals voor het maken van meubels of pallets en wat niet gebruikt kan worden kan mooi de kachel in of naar die biomassacentrale gebracht worden, is niet zo ver ook.

  • Frank Peter

   Jaja, Groen Links… De voorstanders van groene windmolens, weides vol met zonnepanelen en biomassacentrales.. GL is een hautain clubje wat alles doet wat ze een ander verbieden en NIMBY als middle name hebben…

 • Michel Brand

  Dat er niet zomaar een boom gekapt mag worden; eens. Maar; voor een plek waar straks mijn kinderen kunnen sporten en wonen mag wat mij betreft wel een boom om in stedelijk gebied. Of gaan we weer terug naar zwemles in de zaan en wonen in een boomhut?

  • Caroline Boone

   Het is ook wel fijn dat uw kinderen en uw kleinkinderen überhaupt nog kunnen sporten, als u er straks niet meer bent?

   Vijfhonderdvijfenzeventig bomen!

   Als we zo doorgaan hoeft er niet meer gesport te worden namelijk.

   • Frank Peter

    Nou nou de wereld vergaat nou ook weer niet hoor als er in Zaagstad bomen omgaan… Maar feit is dat er teveel bomen verdwijnen, een groene stad is toch mooier.

  • Maria van Galen

   Mits u kinderen niet zijn opgegroeid en opgevoed als een kasplantje.
   Is mijn ervaring dat kinderen boomhutten bouwen zwemmen in de natuur geweldig vinden. Ik mag nog van geluk spreken dat ik dat nog als kind heb meegemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *