Burgemeester Marvin Polak van Oostzaan wil niet zeggen wat zijn nieuwe ambtsketen heeft gekost. Het was enkele honderden euro’s duurder dan aanpassing van de bestaande keten (“bijna niks”) en kostte minder dan € 8.000. Maar hoeveel? Dat kreeg de raad niet te horen.

D66-raadslid Aart Ruijter wilde de bonnetjes. Ook wilde hij weten waarom Polak bij herhaling ‘onwaarheden’ over de keten naar buiten had gebracht. Hij had de aanschaf namelijk niet met het Presidium en B&W gedeeld zoals hij had beweerd. En ook was de oude keten niet versleten zoals hij naar buiten had gebracht.

Polak verschool zich bij zijn antwoorden achter griffier Menso Bosma die het allemaal ‘uitgebreid’ had onderzocht en tot de conclusie was gekomen dat de raad niet over de ambtsketen ging. Ook VVD-raadslid Edwin Stokvis vond de ophef maar onzin: “als mijn wasmachine stuk is en een nieuwe is net zo duur dan doe ik dat toch?”

Ruijter vond het zonder overleg vervangen van een cultuurhistorisch belangrijk Oostzaans bezit (de keten is ongeveer 100 jaar oud) daarmee niet vergelijkbaar. Hij was duidelijk niet tevreden over de antwoorden van burgemeester en kondigde aan daarop bij een volgende raadsvergadering op terug te komen.

Reconstructie

Polak zat daar duidelijk niet op te wachten. Hij wilde nog wel even iets ‘rechtzetten’:

“er is niet gesproken over een reparatie maar over een reconstructie van het kettingdeel van de keten. Zo staat het ook in de notulen en zo is het ook gezegd.”

Met dat antwoord lijkt Polak zich verder in de nesten te werken. In die notulen van het Presidium (vergadering van fractievoorzitters) staat niks over een ‘reconstructie’ maar wordt wel degelijk de indruk gewekt dat het om kleine aanpassingen gaat.

Polak gaf aan hij hij ervan overtuigd was dat hij het “op de juiste manier had gedaan”, maar: “we hadden er qua communicatie anders mee om moeten gaan.”

VVD’er Stokvis vond het helmaal geen miscommunicatie, maar dat ging Polak zelfs te ver. Ook andere partijen vielen over Stokvis heen. Anja Visser (CDA): “het is zeker miscommunicatie, er werd gezegd op 30 augustus: de keten moet even weg, de keten moet even gemaakt worden.” Ook Annemarie van Duijnhoven (GroenLinks) vond het een duidelijk gevalletje van miscommunicatie, en zag het als de taak van de burgemeester om de antwoorden te geven.

De VVD vond kritiek op partijgenoot Polak dus maar onzin. D66, CDA en GL keerden zich daartegen. De PvdA mengde zich niet in het debat. Fractieleider Eelco Taams had via Twitter eerder gezegd: “Ik kan als ‘ervaringsdeskundige’ leven met de gedachte dat de ambtsketen aan vervanging toe was.” Maar ook hij zette zijn vraagtekens bij de besluitvorming.

Versleten?

D66-raadslid Aart Ruijter had het onderwerp op de agenda laten plaatsen. Hij ging nog even terug naar 30 maart toen Polak plots met een nieuwe keten in de raad verscheen. De Orkaan schreef erover en stelde vragen maar Joost Baljé, hoofd Communicatie van Oostzaan koos ervoor om ze niet te beantwoorden maar contact op te nemen met Rodi en het NHD waar Polak mocht uitleggen dat er ‘NSB-smet’ aan de keten kleefde, “maar hij was ook versleten”. Een versie die wordt bestreden door de Oostzaanse goudsmid Krista Lust die de keten tientallen jaren in onderhoud had.

Een later artikel op De Orkaan klopte volgens Baljé helemaal niet: het besluit om een nieuwe keten te laten maken zou in het Presidium zijn besproken. Maar dat was dus volgens Ruijter helemaal niet het geval. Hij stelde dat de burgemeester grossierde in onwaarheden: “het is niet besproken in het presidium, er is niets in de notulen van B&W te vinden, er is geen college-besluit, de keten is niet versleten.”

Ruijter stelde dat het een zaak van de raad was, het kost geld en daar beslist de raad over. Op dat moment werd raadsgriffier Menso Bosma aan het woord gelaten die voor de burgemeester op onderzoek was geweest, het was een “vaag gebied” volgens Bosma die besloot met: “het is niet gezegd dat de raad daarover gaat.” Ruijter bestreed dat: “het gaat nergens zoals het nu in Oostzaan gebeurt”.

Lees hier de complete bijdrage van Ruijter of bekijk hieronder het debat (het stuk over de ambtsketen begint op na 1 uur en 25 minuten – doorspoelen dus):