Acht Zaanse 4 mei herdenkingen

Op acht plekken in de Zaanstreek worden vanavond de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht.

In Zaandam is er om 18.30 uur een herdenkingsdienst van Zaanse kerken in de Oostzijderkerk. Vanaf de kerk vertrekt de stille tocht die onderweg stopt voor kransleggingen bij de monumenten ter herdenking van de Februaristaking in 1941 (Wilhelminabrug) en de fusillade van tien verzetsmannen op 9 februari 1945 (Prins Hendrikkade).

Plantsoen van het Verzet
Om 19.45 uur komt de tocht aan bij het monument in het Plantsoen van het Verzet. Om 20.00 uur is er 2 minuten stilte. Burgemeester Geke Faber houdt een toespraak. Leerlingen van de Herman Gorterschool die het monument heeft geadopteerd zullen onder andere een krans leggen.

4 MonumentenS

Foto Monumenten Spreken

Leeghwaterweg en Koogerpark
In Koog aan de Zaan vertrekt om 19:00 uur vanaf het voormalig gemeentehuis een tocht en om 19:10 uur een tocht vanaf de Beeldentuin in Zaandijk. Beide stoeten voegen zich samen voor de Julianabrug om naar het herdenkingsmonument aan de Leeghwaterweg te gaan. Daar is om 19:30 1 minuut stilte en de kranslegging. Vanaf de Leeghwaterweg vertrekt de stoet naar het monument in het Koogerpark waar om 20:00 uur 2 minuten stilte in acht wordt genomen. Na het Wilhelmus en de kranslegging zal wethouder Dick Emmer van Gemeente Zaanstad een toespraak houden. Ook zullen enkele leerlingen van basisschool De Piramide, die het monument hebben geadopteerd, gedichten voordragen.

Krommenie
Woensdagmiddag 4 mei ben je vanaf 13:45 uur welkom in de Nicolaaskerk in Krommenie waar een gevarieerde bijeenkomst wordt gehouden voorafgaand aan de onthulling van een gedenksteentje op het H.D. Arinkplein door burgemeester Faber. Hier vind je het verhaal over de gedenksteen.

Vanaf 19:15 luiden de klokken en om 19:30 zal ‘Onderling Genoegen’ zorgen voor de muziek. Leerlingen van ‘Het Palet” lezen gedichten voor. De herdenking vindt plaatst bij het monument in de Noorderhoofdstraat.

Zaanweg
In Wormerveer begint de plechtigheid om 19.00 uur met een herdenking in de Vermaning aan de Zaanweg. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Judith Petra en Teddy Sicking, begeleid door Ruud Luttikhuizen. Bij het monument aan de Zaanweg speelt Harmonie Apollo. Wethouder Dennis Straat zal een toespraak houden voorafgaand aan de twee minuten stilte. Vanaf 20.30 uur is er een ‘Opmaat naar 5 mei’, concert in de Vermaning met medewerking van Faye de Ruiter, begeleid door Hanneke van der Dorpel, en Roxanne Hartog, begeleid door Alexander Lopez Gonzalez.

Zuidervermaning
In Westzaan begint de herdenking om 19.00 uur in de Zuidervermaning aan het Zuideinde. De muziek is van Dagorkest Zaanstreek-Waterland en Dameskoor Westzaan. Youni Bottema en Benthe Hauzendorfer van basisschool De Rank houden een voordracht. Wethouder Leny Vissers-Koopman zal namens het gemeentebestuur van Zaanstad spreken.

Odulphuskerk
In Assendelft vertrekt de stille tocht vanaf hoek Oranjeboomkade/Dorpsstraat om 19.00. De kranslegging is bij het herdenkingsmonument bij de Odulphuskerk. Het Saens Harmonieorkest speelt in de kerk, Jos Martens en Dick Kerssens zingen begeleid op het orgel door Jos Martens. Wethouder Jeroen Olthof zal namens de gemeente Zaanstad het woord voeren. Annette Brinkman vertelt over bijzondere mensen in Assendelft tijdens de bezettingsjaren.

Grote Kerk Oostzaan
Om 19:00 begint de bijeenkomst in de Grote Kerk in Oostzaan. Bij de plaquette van Hannie Schaft en bij het verzetsmonument worden bloemen gelegd. Muziekvereniging Crescendo en het Wierings Trompetter Korps verzorgen de muziek. Burgemeester Rob Meerhof houdt een toespraak. Na afloop is er een concert verzorgd door Bel Canto en Excelsior. De foto links boven is van de herdenking vorig jaar in Oostzaan.

Zaandammerstraat
In Wormer wordt er herdacht om 19.30 uur bij de gedenkplaat van Jan Kuijper naast het woonhuis aan de Dorpsstraat 191 en vervolgens bij het monument op de hoek van de Zaandammerstraat/Dorpsstraat.

In Koog Zaandijk en Wormerveer zullen ook films van Monumenten Spreken worden vertoond.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *