Actie voor behoud ‘Pakhuis Wormerveer’ (in Wormer)

In 2015 schreef De Orkaan voor het eerst over ‘Pakhuis Wormerveer’, bij een foto van het pakhuis in Wormer schreef fotograaf Marcel van Someren: “Pakhuis Wormerveer is er helemaal klaar voor om opgeknapt te worden”.

Helemaal klaar. Maar er gebeurde niks. Behalve dat het gemeentelijke monument uit 1882 verloederde. Er werd niet gerenoveerd, niet gesloopt, niet verplaatst. Maar er zit nu een beetje schot in.

GroenLinks-gemeenteraadslid Elly Flens (Wormerland) mailde ons dat in de gemeenteraad van Wormerland een motie is aangenomen waardoor restauratie een stapje dichterbij is gekomen. In de motie werd opgeroepen eigenaar ADM/OLAM te wijzen op haar verplichting tot instandhouding van pakhuis Wormerveer als gemeentelijk monument en “met inzet van alle (wettelijke) mogelijkheden aan te dringen op restauratie van pakhuis Wormerveer zo mogelijk in 2022, dan wel op zo kort mogelijke termijn.”

Stichting Zaanse Pakhuizen wil het pakhuis overnemen en op de huidige locatie onder begeleiding van Bart Nieuwenhuis restaureren. Het kan in 2022 uitgevoerd worden. Het pakhuis verkeert in slechte staat. Stichting Zaanse Pakhuizen heeft al diverse gesprekken gevoerd met OLAM, De Adelaar en de gemeente Wormerland.

Het pakhuis is sinds 2007 een monument. Het pakhuis staat op het terrein van Olam langs de Zaan, tegenover de Adelaar van Vanilia. Het pakhuis zou aanvankelijk ontmanteld worden en vlak buiten het terrein van Olam weer worden opgebouwd door Adelaar B.V. maar dat plan is van de baan.

Lees ook:

Nederland, Zaanstad, Wormerveer, 24 juni 2020 Het vervallen pakhuis Wormerveer mag een verfje gebruiken. Plezierboot met jongens en meisjes vaart langs. Hitte, hittegolf, zomerse temperaturen. foto bert verhoeff

Advertentie

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Bert Versteeg

  De pogingen om dit pand van sloop te behoeden dateert al vanaf 2004.
  Ik vond deze website https://www.zaans-industrieel-erfgoed.nl/pages_3/nieuwe_proj_wormerveer.html waarin een heel dossier staat.
  In het pand was tot 1995 lakfabriek Storm van Bentem & Kluyver (SBK) gevestigd.
  Na veel touwtrekken werd pakhuis in 2009 gemeentelijk monument.
  De geschiedenis van deze firma gaat terug tot 1699.
  Dit valt te lezen op Zaanwiki – https://www.zaanwiki.nl/encyclopedie/doku.php?id=storm3

 • Grote onzin dat er iets gaat gebeuren. Als je het renoveren wil met gemeenschapsgeld zal het ook beschikbaar moeten komen voor het publiek.
  Het staat midden op een industrieterrein en heeft geen enkele openbare toegang.
  Ik zie het pand dagelijks uit mijn raam en het is totaal aan diggelen. Ruiten zijn bewust eruit geslagen zodat vocht vrij spel heeft en de constructie totaal wegrot.
  Laat je niks wijsmaken. Zelfs de gemeente Wormerland kan niks doen behalve een brief schrijven.

  • Caroline Boone

   Oeh dat klinkt wel heel zwart.
   En zou toch echt weer een groot architectonisch verlies zijn voor de Zaanstreek!
   Ik houd m’n hart vast…

 • De zaan word in zijn geheel er niet mooier op ,de binnenvaart “schepen ” worden grotendeels vervangen door duwbakken ……een deel heeft al van die lelijke bakken voor de wal liggen en de schepen ontslagen ..dus dat pakhuis zal ook wel verdwijnen .De mooie Zaanstreek veranderd .jammer

  • M. de Boer

   Dat klinkt als een aanklacht tegen de cacao industrie. Duwbakken is Cargill/Gerkens – Pakhuis Wormerveer Olam. Maar wellicht hadden ze inmiddels beter op Hoogtij kunnen zitten, maar nu te laat, dat is zo goed als vol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *