Afgebroken roede van Twiskemolen wordt herinnerings-zitbank

Tijdens de windhoos van 18 oktober 2016 waaide de kap van de Twiskemolen. Eén van de wieken kwam tientallen meters verderop in het water terecht.

De roede – de metalen balk die de kern van de wieken vormt – was totaal vernield en kon niet opnieuw worden gebruikt. Maar het gevaarte krijgt een tweede leven als herinnerings-zitbank op de dijk langs de molen.

Het waterschap Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de gemeente Oostzaan gaven een vergunning voor de plaatsing af. En met de steun van Lionsclub Landsmeer, leden van AC Waterland (atletiekvereniging), Nico Kaaijk Metaalbewerking en Sturm BV uit Zaandam werd de roede omgebouwd tot zitbank.

Op vrijdag 20 april dinsdag 8 mei wordt de gerestaureerde kap op de molenromp geplaatst en zullen de roeden gestoken worden. In mei zal de molen weer draaien, en dat is dan te zien vanaf de roe-zitbank op de dijk.

De datum is veranderd omdat een zware 120 tons kraan bij de Twiskemolen moet komen, en er daarom moeten over een afstand van zo’n 400 meter rijplaten gelegd moeten worden om de Luijendijk te verbreden en te versterken. Rond 5 mei worden vele festivals georganiseerd, alle rijplaten in de regio zijn al gereserveerd.

Hieronder het transport, boven de plaatsing van de roede op 26 maart. De 24 meter lange gekreukelde molenroe weegt zo’n 1400 kg, er moest zwaar materieel bij komen om de roe op zijn toekomstige plaats te hijsen.

Het hekwerk en de schenkels (onderdeel van de fok) blijven zichtbaar aanwezig. Deze onderdelen accentueren nog eens extra de catastrofale krachten van de windhoos. Alles wordt gecontroleerd op scherpe onderdelen, die verwijderd of bijgeslepen zullen worden. De zitbank gaat er zo uitzien:

Eerder maakten we filmpjes over het voorbereiden en het daadwerkelijke rietdekken van de molen.

Foto’s en afbeelding uit de nieuwsbrief van de Twiskemolen.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *