AHXL ZMC opent november, krimpt AH Vermiljoenweg?

De nieuwe XL-vestiging van AH aan de zorgboulevard van het ZMC gaat half november 2017 open. Tegelijkertijd opent een nieuwe ETOS op die plek.

Wat er met de AHXL aan de Vrieschgroenstraat (winkelcentrum Vermiljoenweg) gebeurt, is enigszins onduidelijk. AH zegt zelf dat die vestiging blijft. Zaanstad gaat er vanuit dat de supermarkt op die plek gaat ‘krimpen’.

Volgens Zaanstad wordt de rest van de oppervlakte aan de Vrieschgroenstraat ‘verkaveld’ waardoor er plek komt voor andere winkels. Nu is de AH daar ruim 2800 m2 groot, en voor meer dan één XL-supermarkt (groter dan 2500 m2) is in Zaandam verder geen ruimte.

Albert Heijn laat via haar communicatie-afdeling weten dat de AH in winkelcentrum Vermiljoenweg niet verdwijnt:

“De AHXL aan de Vrieschgroenstraat blijft open en wordt niet gesloten.”

Op onze vraag of dat dezelfde, grote, XL-versie blijft, of een kleinere versie wil men geen antwoord geven. In de afgelopen 10 dagen is twee maal per email en twee maal telefonisch met de communicatie-afdeling van AH contact geweest. Beloftes over terugbellen worden niet nagekomen, mails worden niet beantwoord.

Detailhandelsvisie

De Detailhandelsvisie van Zaanstad is over de ‘oude’ XL duidelijk:

“In verband met de komst van een XL- supermarkt bij het nieuwe ziekenhuis zal de hier gevestigde supermarkt worden verkleind. (…) Na inkrimping van de supermarkt zal een herverkaveling plaatsvinden.”

Voor meer XL-supers is geen plaats:

“Voor XL-supermarkten geldt dat een AHXL-supermarkt is geprojecteerd op de ZMC-locatie (…). Meer dan één XL-supermarkt is in Zaanstad niet wenselijk (…). Voorkomen moet worden dat een andere supermarkt door relocatie annex uitbreiding tot een XL-supermarkt uitgroeit.”

De gemeente Zaanstad gaat er nog steeds vanuit dat de XL aan Vrieschgroenstraat ‘kleiner’ wordt. Ruud de Kort, woordvoerder van wethouder Dennis Straat, meldt De Orkaan:

“In het verleden hebben we afspraken gemaakt met Albert Heijn over vestiging bij het ZMC en de bijbehorende verkleining van de vestiging aan de Vrieschgroenstraat / Vermiljoenstraat. Daar is een heldere lijn overeengekomen. Nu die nieuwe vestiging op het punt van opengaan staat, is het zaak om goed naar die afspraken te kijken.”

Zaanstad is niet helemaal content met de opstelling van AH: “Met het signaal dat we nu krijgen, is er in ieder geval ook aanleiding om met AH in gesprek te gaan.”

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Riek Goulooze

  Ik vraag me af of ze dat wel redden, half november open te gaan.
  Als je ziet hoe ver ze nu zijn. Ik betwijfel het, want je krijgt ook nog de bouwvak vakantie van de zomer.

 • Joris Dekker

  Het is sinds de komst van de nieuwe garage al een chaos op de Kon. Julianaweg. Gaat nog veel erger worden met de doorstroming van het Hoornseveld en Peldersveld richting het schuinmarcheerdersplein zodra de nieuwe Appie geopend is. Tevens zet ik mijn vraagtekens waar alle auto’s moeten parkeren als men bij de nieuwe Appie de booschappen gaat doen. De garage heeft niet heel veel rek meer. Tevens ga ik niet voor parkeren betalen als ik boodschappen ga doen. Lijkt me al met al een slecht en ondoordacht plan. Maar dat zijn we wel gewend van de gemeente traanstad.

  • De Orkaan

   De parkeerplekken van de AH lijken ons een probleem van AH, niet van de gemeente. Maar de super gaat wel degelijk voor eigen parkeergelegenheid zorgen. Nu betaal je bv ook niet bij de AH bij de Hermitage, je krijgt je geld terug bij de boodschappen, ook de DEKA heeft zo’n systeem.

   • Joris Dekker

    Om vervolgens in de file aan te mogen sluiten richting de rotonde. Zoals ik al eerder zei, de gemeente heeft weer eens niet goed nagedacht. Bij de hermitage en de deka kan je na het verlaten van de garage tenminste rijden. Dat zal bij ziekenhuis de hel niet zo makkelijk gaan.

  • Boeddha

   Er komt een parkeerdek boven de Albert Heijn

 • De bouwvak is niet een garantie dat er geen bouw werkzaamheden plaatsvinden, het GVB gooit ook z’n metronet in de onderhoud tijdens de zomervakantie, dus moet makkelijk lukken lijkt mij.

 • Karin

  Ik ben benieuwd hoe het met her parkeren bij de nieuwe XL zal gaan!

 • Trenjeska

  Waarschijnlijk hetzelfde als bij de dirk aan de westzijde:
  Betaald, maar bij x bedrag aan boodschappen, een gratis uitrijkaart.

  Er is daar geen andere parkeermogelijkheid (met voldoende capaciteit) dan de grote parkeergarage.

 • Riek Goulooze

  Ze krijgen toch parkeren op het dak van de supermarkt ?

 • yede

  wordt lekker zooitje dan want flink betalen bij zmc en gratis bij ah? en dus wordt een puinhoop en wat te denken van de ambulance en brandweer die er bij nood langs moeten die komen er vast niet mer langs. maar goed we gaan het zien en beleven

 • themx

  De A7 die er langs loopt, gaat op de schop in de nabije toekomst. Als ik me niet vergis komen daar straks een of twee kruisingen. Denk dat ze het op die manier gaan onstluiten. Dit Stuk A7 wordt dan geen snelweg meer maar een doorgaande weg en pas bij het viaduct weer de A7 en A8

 • Frank

  Er zal niets veranderen want AH moet en zal nog meer geld binnen harken en het de concurrent nog moeilijker maken. Dit wordt natuurlijk allemaal mogelijk gemaakt door de VVD van gemeente Waanstad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *