Aimée Klerk: De eerste steen

‘Een paar jaar geleden zag ik mijn eerste eerste steen en daarna zag ik ze overal.’

De geschiedenis ligt op straat. Eerste stenen zijn hier een goed voorbeeld van. Archiefmedewerker Aimée Klerk heeft in Zaanstad al vele eerste stenen gespot en gefotografeerd. Zij selecteerde 23 stenen met een bijzonder verhaal.

Vanaf vandaag zijn deze te bekijken in de hal van het Stadhuis. 

Aimee schreef een column over haar liefde voor de eerste steen.


De eerste steen

Op een dag was het huis half afgebroken en slonk vervolgens met de dag. De voordeur en eerste steen bleven tot het laatst fier overeind. Dan rest er een grote berg losse stenen. Beter laat dan nooit, ik stap weer af en doe mijn verzoek aan de slopers. Even later fiets ik weg met drie brokstukken eerste steen in mijn fietstassen, het gewicht mooi verdeeld, voor nu mijn trofee, maar gered voor de nazaten Simonsz.

Je vraagt je wellicht af hoe ik in deze situatie terecht kwam. Enkele weken eerder stonden er bouwhekken rond het vrijstaande directeurshuis aan de Provincialeweg. Al mijn hele leven woon ik in dezelfde gemeente en hier ben ik ontelbare keren langs gereden. De loodsen die bij het huis stonden zijn al lang gesloopt. Het braakliggende terrein eromheen belooft een woonwijk te worden, de plannen zijn steeds uitgesteld.

Maar nu stonden er bouwhekken en begreep ik dat ook dit statige huis moet verdwijnen. Nog geen jaar geleden fietste ik hier ook en werd mijn aandacht getrokken door een zwarte rechthoek in de muur naast de voordeur. Al die keren dat ik hier langs kwam, nooit eerder gezien! Voor het eerst stapte ik af en las ik de details op die rechthoekige steen:

“De eerste steen werd gelegd op 18 juli 1939 door Willem Simonsz.”

Er gaan geen hordes mensen op de rem staan als ze langs zo’n eerste steen rijden, waarschijnlijk ben ik de enige, maar mij fascineren ze. Een paar jaar geleden zag ik mijn eerste eerste steen en daarna zag ik ze overal. Een ander heeft dat met bomen, katten in het raam of het lettertype van gevelreclame. Je denkt je stad te kennen, alles wel gezien te hebben – mooi niet.

Ik werk bij het Gemeentearchief Zaanstad en ben daar omringd door grote en kleine verhalen in woord en beeld. Zo’n eerste steen is een klein verhaal op straat. Wie was die Willem Simonsz? Hij stond hier, op dezelfde plek als ik stond. En het jaartal 1939: oorlogstijd, een nieuwbouwhuis. Een andere tijd en andere omgeving, maar hetzelfde huis.

In de bronnen van het archief ging ik op zoek: het huis was van de familie en houthandel Simonsz. Willem was 9 jaar toen hij de eerste steen legde en kocht later een tweede voornaam bij.
Simonsz, waar kende ik die naam van? Ik belde een schoolvriendin, ik appte mijn zusje en inderdaad: mijn zusje is bevriend met een Simonsz en zij reageerde enthousiast, voor haar is dit een groot verhaal, haar familiegeschiedenis.

De brokstukken uit mijn fietstas geef ik graag terug aan de familie Simonsz, maar ze moeten er nog even op wachten. Voorlopig maken ze onderdeel uit van een tentoonstelling in het stadhuis. De eerste steen is de laatste steen die overbleef van het huis. Het komt er misschien nooit van dat ik zelf een eerste steen leg, maar als ik één van de brokstukken in de vitrine leg, weet ik toch een beetje hoe het voelt.


De tentoonstelling ‘Eerste stenen’ in de publiekshal van het stadhuis van Zaanstad, te bezichtigen tot en met 23 juni 2023.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Dirck Jonker

  Talloze malen langs gefietst en gelopen naar mijn middelbare school; het ZL.
  Mijn gedachten:”Tjonge, als je in zo’n huis toch zou kunnen wonen”.
  Maar alles verpauperde, zoals alles verpaupert in de Zaanstreek. In plaats daarvan komt er ooit hutje bij mutje nieuwbouw zoals tegenwoordig aan de “verkeerde kant” van de spoorlijn in Westerwatering gebruikelijk is. Oftewel de toekomstige troosteloze triestheid zoals dat de huidige Peperstraat uitstraalt. De Bijlmer van de Zaanstreek in wording.

 • Bert Versteeg

  Erg leuk Aimée !

  Maar je bent niet de enige die ze zoekt want ik ben ook al bijna 2 jaar bezig.
  Mijn aandacht hiervoor begon bijna 2 jaar geleden – in augustus 2021- toen De Orkaan een maand lang de rubriek Anno – Orkaan Bingo had.
  In totaal passeerden 104 anno`s de revue en daar zaten ook 1e stenen tussen.
  De Orkaan schreef bij elke aflevering het volgende:

  Ook een jaar op en Zaanse gevel gezien? Stuur ons een mail, zet het hieronder in de reacties of deel het via onze sociale media.
  400 zal lastig worden, maar bij 250 gaan we het vieren (langsfietsen?).
  Kloppen die jaartallen wel? Dat weten we niet. We zoeken alleen een ‘anno’-bord, steen of iets dergelijks op de gevel. Is die aangebracht bij de bouw?

  Ik besloot de uitdaging aan te gaan en te kijken hoe ver ik zou komen.
  De 250 ben ik inmiddels ruim gepasseerd – de teller staat op 350 – en mijn eerste doel is om te proberen de 400 te halen.
  Niet alleen op woonhuizen maar ook op molens,bedrijfspanden, bruggen,gemalen, sluizen etc zijn jaartallen te vinden.
  Alle bouwwerken met een jaartal heb ik gefotografeerd.
  Helaas heb ik de villa langs de Provinciale Weg gemist terwijl ik daar vele malen ben langs gereden.
  Het is alleen jammer dat een aantal eerste stenen inmiddels zo danig verweerd zijn dat ze nauwelijks of helemaal niet meer te lezen zijn en ik vond er zelfs 2, één in de Russische Buurt en 1 in de Middel in Westzaan waar doodleuk een regenpijp voor de steen is geplaatst.
  Ook in Westzaan vond ik een leuke variant – de laatste steen – en in Assendelft een eerste plank.
  In alle Zaanse plaatsen heb ik jaartallen gevonden.
  Er zijn er relatief veel in Zaandam, Westzaan en Assendelft en heel weinig in Oostzaan, daar heb ik er slechts 2 (twee) gevonden.
  Binnenkort kom ik zeker een keer kijken in het gemeentehuis.
  Ik ga zeker binnenkort even kijken in de hal van het gemeentehuis.

  • Aimee Klerk

   Hoi Bert, wat ontzettend leuk om te lezen dat jij ook een fanatieke eerste stenen spotter bent! Ik heb nog geen lijst gemaakt, want ik dacht dat ik ze wel zou onthouden, maar er blijken toch (veel) meer stenen te vinden dan ik verwachtte! Dus die lijst ga ik toch aanleggen. Ik ben nieuwsgierig naar jouw lijst, misschien wil je die delen met gemeentearchief@zaanstad.nl ?
   In Wormerveer is ook een laatste steen te vinden, bij De Lorzie. Die in Westzaan ken ik nog niet!

   • Bert Versteeg

    Hoi Amee,

    Ik zal even uitzoeken wat ik heb en dan krijg je de lijst.
    Misschien is het handig dat ik de lijst splits in eerste stenen en anno`s?
    Ik schat dat ongeveer de helft van wat ik aan jaartallen heb eerste stenen zijn dus dat zullen er ongeveer 175.
    Wil je ook de foto`s of ga je de adressen zelf ook eens langs?
    In mijn verzameling heb ik ook eerste stenen en anno`s uit Wormerland. ( Wormer, Oost-Knollendam en Jisp.

    • Aimee Klerk

     Als je de lijst wil mailen, ben ik daar al heel blij mee! Ik wil natuurlijk zelf langs de adressen die ik nog niet gespot heb, dus foto’s hoeven niet. Alvast bedankt!

     • Bert Versteeg

      Dat zal ik zeker doen !
      Hopelijk lukt het me om het in het weekeinde af te ronden.
      Ik moet het nog even uitzoeken want het is nog een beetje een rommeltje bij me.
      Het zijn er alleen minder als ik in eerste instantie dacht, ik denk om en nabij de 100.
      Maar er zitten wel een paar leuke tussen vind ik.

 • Marieke Post

  Hallo 1e stenen zoekers, fiets eens door de Tolstoistraat. Op het pand tussen nummer 1en 18 zit ook een 1e steen. geplaats in 1908. ook erg verweerd.

  • Aimee Klerk

   Hoi Marieke, bedankt voor de tip! Bedoel je de eerste steen achter de regenpijp bij nummer 16? Die heb ik al gespot en gefotografeerd – hij is zelfs in de expositie te zien, omdat hij zo gevoelloos achter die regenpijp verstopt zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *