De AirBnB-grens voorbij…

De regels in Zaanstad zijn niet erg ingewikkeld: je huis of een deel daarvan verhuren aan maximaal 4 mensen in maximaal 2 kamers, betekent dat je onder de particuliere (AirBnB)-verhuur valt, daarboven heb je een horeca-exploitatievergunning nodig.

Dus wie 12 gasten in 4 slaapkamers kwijt kan, valt buiten de AirBnB-regels. Toch is dit huis in Zaandam via AirBnB te huren.

Gert Jan Bakker spotte de verhuur bij Zaanstad en vroeg op Twitter of de gemeente daar wat aan ging doen… Via hetzelfde kanaal antwoordde de gemeente dat ze richtlijnen gingen opstellen:

“We zien steeds meer overlast ontstaan door particuliere vakantieverhuur van kamers en woningen via AirBnB en andere onlineplatforms. Bovendien worden er woningen aan de woningvoorraad onttrokken voor verhuur aan toeristen. Dit is onwenselijk, omdat er een grote behoefte aan woonruimte is. Daarom voeren we richtlijnen en maatregelen in om de toeristische verhuur te reguleren. Zo wordt de periode voor toeristische verhuur beperkt tot maximaal 30 dagen per jaar, komt er een meldplicht voor vakantieverhuur en moeten professionele horecaondernemers en verhuurders een nachtregister bijhouden.”

Die richtlijnen zijn er dus nog niet. Dat is voor mensen die last hebben van een goed geheugen geen verrassing. Wethouder Dennis Straat beloofde op 20 februari 2018 al dat hij voor de zomer van 2018 met een meldplicht, een verplicht nachtregister en een maximale verhuurtermijn zou komen.

In juni onderschreef een raadsmeerderheid nogmaals dat er haast gemaakt moest worden met handhaving op particulier verhuur, maar het aantal moties op dit gebied is nu al bijna net zo groot als het aantal woningen dat via AirBnB in Zaanstad wordt verhuurd.

Het pand is trouwens een goeie voor Zaanstad: in juli werd het al minstens 5 keer verhuurd, in juni 7 keer (voor die maanden lieten 12 huurders een review achter, maar lang niet iedereen doet dat). Voor elke huurder ā‚¬ 7 per nacht… kassa!

(Dit is niet het enige ‘grote’ AirBnB-pand in Zaandam, wie eind juli voor 6 personen in het centrum een woning wil huren kan ook op 4 andere adressen terecht).

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Kees

    Tja, 2 huizen bij mij vandaan ( centrum Zaandam) was tot 2 jaar terug een druk bezocht AirBNB adres voor groepen tot 10 a 12 personen. Nooit iverlast van vehad, wel gezelligheid. Dus niet alles is negatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *