AKZ-kraakpand Czarinastraat dichtgetimmerd – UPDATE

Het voormalige AKZ-pand in de Czarinastraat in Zaandam dat afgelopen weekend werd gekraakt, is in opdracht van de eigenaar dichtgetimmerd en daarmee zo goed als onbewoonbaar gemaakt.

Vandaag – woensdag 17 augustus – kwamen de timmerlieden die alle ramen van de drie geschakelde panden met spaanplaat dichtmaakten. De politie die door de krakers gewaarschuwd was, zei dat de eigenaar daar het recht toe had.

UPDATE: nadat de ramen waren dichtgetimmerd is in het begin van de avond ook het dak onder handen genomen. Daar zijn gaten in gemaakt zodat de regen naar binnen komt. Met deze laatste actie is de sloop (waarschijnlijk zonder vergunning) ingezet en het pand onbewoonbaar gemaakt.

De krakers hadden eerder deze week ook al bezoek gehad van vertegenwoordigers van eigenaar en/of bouwer:

‘We voelen ons bedreigd. Maar dat gaat op een slimme manier. Zo timmert hij het pand dicht ‘want je wil niet dat er zomaar een brandbom naar binnen vliegt.’ En gisteren meldden ze dat we er zeker morgen uit zouden zijn.

Maar daar kan de politie niet zoveel mee. De uitspraken van de aannemer zijn binnen wat kennelijk mag en dat ze het pand onbewoonbaar maken terwijl wij erin zitten lijkt ook te kunnen. Maar we laten ons niet wegpesten.’ 

Op de plaats van het pand en de ernaast gelegen voormalige kapperszaak moet een complex komen met zeven woningen en een winkel. De krakers zaten aanvankelijk in het voormalige Pancho’s aan de Rozengracht, maar dat moeten ze zeer binnenkort verlaten omdat er gebouwd wordt.

Lees ook: AKZ-pand Czarinastraat gekraakt (video)

Foto’s: De Orkaan
Deel dit artikel:

25 reacties

 • Erno Ploeg

  Mooi en terecht dat deze aannemer actie onderneemt tegen het versneld verpauperen (o.a. onderspuiten), en illegaal en onbetaald gebruik van deze panden. Vroeger leerden we dat je met je handen van andermans spullen afblijft, en als je iets wilde ervoor moest werken. Niemand ontkent meer de woningnood, maar deze “krakers” wíllen gewoonweg niet betalen.
  Overigens denk ik dat de gemeente ook sneller met de vergunningaanvragen voor verbouwing of nieuwbouw moet omgaan. Door deze traagheid staan de panden óok veel te lang leeg.

 • Caroline Boone

  Why?

  Waarom weer een stuk DNA van Zaandam van de kaart geveegd?

  Waarom deze mensen, op zoek naar een dak boven hun hoofd, verjagen?
  Waarom niet zoeken naar een dialoog?

  Waarom altijd weer de grootgrondbezitters in machtsposities?

  😰

  • Herman Rolsma

   Sterkte in de strijd

  • Bep Hogendorp

   “een stuk DNA van Zaandam”

   Laat me niet lachen zeg.

   • P. Hoogkamer

    u woont vast solide. goedkoop en met zekerheid tot het einde der levenstijd.

    kraken zit in het dna van de zaanstreek.
    Groot kapitaal is in Zaanstad aan de macht regeerd en heerst… dat laat deze actie maar weer zien.

  • Peter van Haasen

   Die krakers zijn een stelletje puberale kleuters die als ze de juiste kanalen zouden bewandelen voor het verkrijgen van een woning de eerste 10 jaar niet voor een woning in aanmerking komen. Nu vertragen ze de bouw van 7 appartementen waar Zaankanter die er wel recht op hebben al meer dan tien jaar voor op de wachtlijst staan.
   Dan heb ik het nog niet over de diefstal van stroom en andere nutsvoorzieningen, waar ze ook niet lichtzinnig mee om gaan. Voor dat het pand door de eigenaar is dichtgetimmerd gaf dit het pand meer licht dan de vuurtoren van Terschelling.
   Zijn gewoon een stelletje profiteurs, te lui om te werken dus dan stelen ze het gewoon.

   • Merel Kan

    Hoi Peter,
    Zaanstad heeft een gedragscode voor de raadsleden. Daarin staat onder meer dat jij je taak ‘zonder vooringenomenheid moet vervullen’. De aanname dat het ‘gewoon’ om profiteurs gaat die te lui zijn om te werken riekt naar vooringenomenheid (en daarbij klopt het niet). ‘Puberale kleuters’ zullen we maar afschrijven als iets dat ‘in the eye of the beholder’ is.
    Verder ben jij als achterbuurman direct betrokken. Daardoor is er op z’n minst een schijn van belangenverstrengeling. De code zegt daarover dat je ervoor moet waken dat jouw persoonlijke belangen de besluitvorming beïnvloeden. Ik ben benieuwd welke pet je droeg tijdens het schrijven van deze reactie.

    • Peter van Haasen

     Volgens mij mag iedereen een mening hebben in Nederland.
     Vrijheid van Meningsuiting noemen ze dat geloof ik in de grondwet.
     Het lijkt mij stug dat ik die niet mag hebben, ik reageer gewoon onder mijn eigen naam. Refereer nergens aan mij raadslidmaatschap. Maar als jij mij als PVV-er in het zonnetje wil zetten, graag!!!
     “Make me famous”

     • Merel Kan

      Peter, mijn vraag over je petten is niet zo gek omdat je vanmorgen als ‘fractievoorzitter PVV’ allerlei technische vragen hebt gesteld over deze zaak.
      Een mening hebben is natuurlijk prima, maar het raadslidmaatschap komt met verantwoordelijkheid en een gedragscode. Je bent belanghebbende en daarbij is je reactie niet gespeend van vooringenomenheid en zelfs verkeerde informatie.
      Misschien is dit acceptabel binnen de Zaanse raad. Ik vroeg het me gewoon af.
      Verder heb ik hierboven nergens de PVV genoemd. Dat famous maken doe je dus zelf, maar het is je gegund.

   • Jesse Muller

    Kleuters? Ik zie geen kleuters, gewoon jongeren op zoek naar een plekkie om te wonen.
    Je zegt zelf “Nu vertragen ze de bouw van 7 appartementen waar Zaankanter die er wel recht op hebben al meer dan tien jaar voor op de wachtlijst staan.”, klopt dat? Is er een plan? En bevat dat plan appartementen voor sociale huurders? Wat ik er van begrijp is er nog niet 1 vergunning en staat het pand al 2 jaar weg ter verloederen in de straat.

    “Dan heb ik het nog niet over de diefstal van stroom en andere nutsvoorzieningen” Hoezo weet jij dit? De bewoners kunnen gewoon de nutsvoorziening op hun naam zetten en netjes betalen.

    “Zijn gewoon een stelletje profiteurs, te lui om te werken dus dan stelen ze het gewoon.” Dit riedeltje kennen we nou wel, jij weet helemaal niet of deze mensen werk hebben, studeren, of beide. Daarnaast is er niks gestolen, het pand is in gebruik genomen, en nog steeds eigendam van de eigenaar, die momenteel lekker kan blijven genieten van de speculatie en belastingvoordeeltjes. Misschien kan jij je eens in gaan zetten om wat te doen aan de woningnood, die vermoed ik van een nogal schrikbarende grootte is onder je achterban, en de langdurige leegstand van panden tegen gaan, of ben je gewoon de speelbal van het grote geld?

 • Cor Frederiks

  Hele goede actie van de aannemer. Die klaplopers die daar gratis wilden gaan wonen hebben pech. En dan nog de grenzeloze brutaliteit hebben om bescherming te vragen aan de politie tov de wettige eigenaar van het pand. Vroeger kwam vaak een knokploeg langs om kraker ’s eruit te zetten, eigenlijk zou dat ook wel een prima oplossing geweest zijn.

 • Remco van Beek

  U woont vast allemaal in een mooi huis en bent niet op zoek naar betaalbare huisvesting. Krakers zouden niet hoeven kraken als we wonen weer gewoon als grondrecht gaan zien en daar instanties als woningbouwverenigingen op zetten die niet handelen vanuit winstoogmerk maar vanuit woonzorg.

  Dat betekent huizen bouwen waar je ook als normaal gezin kunt wonen, zonder dat je kromligt voor je huur of je woning uit moet als je samen een kind krijgt omdat het gewoon niet groot genoeg is.

  Het geld regeer. Iedereen met geld kan een pand kopen, het een tijdje ongebruikt laten staan en het dan vervolgens alsnog met winst doorverkopen omdat er verder niks anders te krijgen is.

  En dáár zouden we als maatschappij iets aan moeten doen in plaats van deze krakers te veroordelen.

  De aannemer doet iets wat niet mag, namelijk een pand onbewoonbaar maken terwijl er mensen in wonen.
  Er wordt wel heel makkelijk over de rechten van mensen heen gestapt in het belang van de mensen met geld die er achter zitten.

 • rene vink

  Ben zo maar bang nadat ik net lees dat er gaten in het dak zijn gemaakt tegen het kraken dat binnen kort de fik erin gaat dat is dan weer goed voor de eigenaar heeft hij ook geen vergunning meer nodig voor de sloop zaandam wat een heerlijke stad om te wonen ppphhhfff

  • Kees Wieringa

   Goed voor de eigenaar wellicht, maar de omwonende zullen de dupe worden. Alles is aan elkaar gebouwd. Fik je dit pand af, dan zal je wellicht een halve straat hierbij meepakken. En wat hebben ze hieraan? Andere de dupe laten worden terwijl zij geen enkele betrekking hebben tot de discussie over kraken.

   Laten we hopen dat het pand gewoon plat gaat door een sloopkegel in plaats van een brand. Voor zowel het brandweer personeel als de niet betrokken bewoners.

 • Monique Noort

  Het is pure diefstal. De eigenaar mag zijn eigen pand niet meer in. De elektriciteit kan van binnen niet afgesloten worden ( want de nutsbedrijven worden er niet ingelaten ) dus moet de stroom van buiten worden afgesloten, wat de eigenaar 4000 euro kost. Doet hij dat niet, dan gebruiken die “ongenode gasten” zijn stroom en hij krijgt de rekening. Het is echt van de gekke. Ze spuiten overal met dikke letters ACAB ( all cobs are bastards) maar bellen om elke scheet de politie voor bescherming. Wat een land dat dit zomaar kan.

 • Iris Rietvink

  Zelf ben ik starter en ik heb ervaren hoe lastig het is om een woning te krijgen. Het is frustrerend dat panden niet gebruikt worden om woonruimte van te maken. Echter hebben deze krakers de woningnood eerder gebruikt als reden voor de kraak op de Rozengracht. Boodschap duidelijk, zou je denken. En toch gaan ze door en kraken ze het volgende pand? De woningnood is nu eerder een excuus voor de krakers om een deel van de maatschappij achter hun acties te laten staan. Het in gebruik nemen van andermans eigendom, het gebruiken van elektriciteit op andermans kosten en zich verzetten tegen de eigenaar van het pand is op alle fronten verkeerd en onacceptabel. Dat zij nu niet zonder slag of stoot kunnen wonen in dit pand, is dus helaas terecht. Hopelijk zien de krakers in dat dit geen goede situatie is, en leggen ze zich neer bij de wensen van de eigenaar.

 • Peter Post

  Dankzij de krakers gebeurd er nu eindelijk iets met deze verloedering aan de kop van de Czarinastraat. Het is toch belachelijk hoe lang die panden leegstaan en er niets mee wordt gedaan. Ligt dat een de eigenaars, projectontwikkelaars of de gemeente. Wie het weet, mag het zeggen.

 • Jan de Bruin

  de antikraakwet van zaanstad zorgt er ook in dit geval voor dat we op de stoel gaan zitten van huisjesmelkers en beleggers. de krakers hadden dus nog tot de verlening vd vergunningen in het pand kunnen blijven zitten. Zaanstad kiest hier de zijde van speculanten ipv van kwetsbare en dakloze jongeren waarvoor geen betaalbare woningen beschikbaar zijn!

 • Jan Schoen

  Ter informatie: Hobbemastraat 13 in Zaandam, een prachtige eengezinswoning staat al ruim acht jaar leeg. Een grof schandaal. De familie schijnt onderling ruzie te hebben. Helaas is het van alles afgesloten. Wie doet er wat aan? Wanneer wordt dat weer bewoond?

 • Claudia van t Slot

  Als de eigenaar slim was geweest had hij er de afgelopen jaren anti-kraak ingezet, was zijn pand bewaakt en hadden er mensen een ‘tijdelijke’ woning maar tja laat maar leeg staan en verkrotten. Want ze hebben hebben geen tijd en geen mensen om t op te knappen en kraken is misschien pijnlijk maar we hebben het wel voor een deel aan krakers uit de jaren ‘70 te danken dat er in A’dam nog panden overeind staan die anders allang waren gesloopt door grote ‘vernieuwers’ als Schäfer…en nu, nu is t pand in nog slechtere staat gebracht…Gemeente Zaanstad kan eigenaren gewoon aanschrijven om panden op te knappen maar tja, dan moet je bestuur wel ballen hebben en die daadkracht zie ik hier niet, we willen liever iedereen te vriend houden…tja, les 1, dat gaat niet, al helemaal niet als bestuurder…dan heb je een taak en dat betekent ook impopulaire beslissingen nemen, net als Vd Burght nu moet doen…ben geen VVD aanhanger maar hij doet tenminste wel wat hij moet doen!

 • Rene Minnebo

  gaat het pand voor de vlakte, zou zonde zijn. Ben daar een aantal keer geweest om brommer onderdelen te halen en het is een karakteristiek pandje. Zowel buiten als binnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *